Harmadik év

Ismét eltelt egy év. Azaz befejeződött a harmadik év is, mióta itt vagyok.

Előző évekhez hasonlóan ismét riportot készítek magammal, a régi, és újabb kérdésekkel.

Én: Mi a legjobb Isztambulban?
Megint én: Erre kitartóan nehéz válaszolni. És talán minden évben egyre nehezebb lesz, mert egyre több mindent találni, ami jó. 🙂
Idén legyenek az emberek! A török emberek, akik minden esetben a probléma megoldására törekednek. Nincs olyan, hogy nem lehet. Ez főleg akkor érezhető, ha hivatalba kell menni valamit elintézni. Még sose volt olyan, hogy azért kellett valahova kétszer menni, mert valamelyik papír nem volt megfelelő, vagy hiányzott volna. De ugyan ez van a mindennapokban is. Igen! Be lehet oda parkolni, még akkor is, ha a kocsi kétszer nagyobb, mint a szabad hely. Gyere csak tesó! Kicsit kilógsz arra is, kicsit arra is, ezt odébb toljuk, azt meg átfordítjuk, és máris beférsz.

Én: Mi a legnehezebb
Reggel felkelni! 😀
Egyenlőre marad a nyelv, mint olyan dolog, amivel még mindig minden nap meg kell küzdeni.

Én: Vannak-e negatívumok?
Megint én: Természetesen. Itt is csak emberek élnek. A politikáról is lehetne mesélni, meg sok másról is. Vicces volt olvasni a Pécs 2010 fórumait, ahol olyanokat írtak, hogy bezzeg Isztambulban nem volt ilyen… Dehogynem! 🙂 Itt is úgy mennek a dolgok, mint otthon.
Mégis, a fő különbség az emberek hozzáállása, amin érdemes lenne otthon is elgondolkodni. Nagyon sok kellemetlenség éri a török embert naponta: sokat dolgozik (gyakran hétvégén is), sokat utazik, sok a szegény, keleten probléma van, a nyugattól jóformán naponta kapják a pofonokat és lenézést, stb… Ennek ellenére mégis optimistán kezdik a napot, és elégedettebben haza. Ki tudnak kapcsolni, és élvezni tudják az életet. És aki kitartóan jól dolgozik, annak megvan az eredménye is.

Én: Mi a legrosszabb?
Megint én: Hazamenni. Még mindig itt vagyok két kultúra között félúton. Már elszakadtam Magyarországtól, de még nem értem Törökországba. Nem azért van, mert nem fogadnának be. Ó dehogy! A környékkel jobb viszonyom van, mint odahaza. De még mindig nagyon sok minden van, amit tanulnom kell ahhoz, hogy itt is otthon érezzem magamat.

Én: Mi az, ami varázslatossá teszi Isztambult, és Törökországot?
Megint én: Hogy olyan, mintha a Gyűrűk Ura világa, Középföldje elevenedne meg. Azzal a különbséggel, hogy Tolkien világa csak addig tartott, míg az író fantáziája. Itt viszont ott sem ér véget. Sőt! Ahol a kézelőerő véget ott kezdődnek az igazi meglepetések.
Törökország, még inkább Anatólia pedig tényleg olyan, mint egy elfeledett világ. Mindig lehet találni valamit, ami az ismeretlen múltba vezet. Ez lehet egy régi épület, rom a belvárosban, vagy bárhol máshol Anatóliában.
Ez a hely, tényleg az Ezeregyéjszaka meséinek világa, ahol körben minden el szeretné mondani a történetét…

Én: Így három év után, hogy érzed? Megérte?
Megint én: Még itt vagyok, ez nem kérdés. 😉

Én: Mi hiányzik legjobban?
Megint én: Két darab szalonna. icon biggrin Második év

Én: Amikor hazamész Magyarországra, milyen?
Megint én: Egyik részről egy nyugodt kikapcsolódás. Főleg az utakon, bár az utolsó napokban kezd unalmasan egyszerű lenni. 🙂 Más felől viszont egyre inkább rohanás. Túl rövid az idő, amikor túl sok emberrel kell találkozni…

Én: Hiányzik a magyar nyelv?
Megint én: Már egyre többen vagyunk itt magyarok. Lassan a török nyelv fog hiányozni. 😀

Én: Turista vagy helyi lakos? Melyiknek érzed magad?
Megint én: Attól függ! 😉 Ha éppen angol nyelviskolába próbálnak becsalogatni, akkor turista, ha viszont szőnyeget szeretnének nekem eladni, akkor helyi lakos. 🙂
Egyszer jött oda hozzám angolul valaki, hogy turistakönyvet adjon el neki. Törökül mondtam neki, hogy nem kell, tudok mindent. Erre törökül felelt: Aj, te beszéled a nyelvünket! Semmi gond, én csak ezt a hülye könyvet próbálom rátukmálni a turistákra… majd ment tovább.

Én: Hogyan tovább?
Megint én: Így tovább! icon smile Második év

Ezek voltak az alapkérdések. A továbbiakat várom tőletek! 🙂 Platschu tavaly nagyon jókat tett fel! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (6 votes cast)
Harmadik év, 9.0 out of 10 based on 6 ratings
 

59 Replies to “Harmadik év

 1. Visszaköltöznél Magyarországra?
  Ha nem tudod törökül megértetni magad, akkor minden esetben elég az angol?

  Hirtelen ennyi, de ha még eszembe jut vmi, írok 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
  1. Nem, nem költöznék, mert ott elfogytak a lehetőségeim. Előre már nem tudok ott lépni, csak visszafele… 🙁

   Nincs más lehetőség, mindenképpen törökül kell megértetnem magamat. Angolul nagyon kevés helyen tudnak.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. A török emberek, akik minden esetben a probléma megoldására törekednek. Nincs olyan, hogy nem lehet.

  100%-ig egyetértek, ezt mi is tapasztaltuk a két és fél hetes körutazáson. Ugyanúgy, ahogy a hozzáállást is amiről irsz, persze a kettő szerintem összefügg.
  Mi még azt vettük észre, hogy -bár lehet, hogy csak az idő rövidsége miatt- a törököknél, nem dívik a dögöljön meg a szomszéd tehene is mentalitás…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
  1. A dögöljön meg a szomszéd tehene is tényleg nem divat.
   Helyette viszont van az átkozás. Ez annyira bevett szokás, és annyira félnek tőle. Ezért van tele minden a kék szemmel (Mavi boncuk, amit helytelenül Allah szemének szoktak hívni, pedig ez sámán szokás).
   Ez egyébként nagyon jó alibi is. Nem azért törik el a pohár, mert béna voltam, hanem mert valaki megpróbált megátkozni, de a pohár a törésével megvédett. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Melyik három legfontosabb dolgot emelnéd ki a török mentalitásból/életvitelből, amiről – a Te szavaiddal élve – érdemes lenne az otthoniaknak is elgondolkodni?
  Mondjuk a hozzáállásuk lehet egy…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
  1. Hmm… nehéz kérdés…
   1) Az optimizmus, hogy mindig van reményük.
   2) A hozzáállás, hogy mindig mindent meg lehet oldani (bár ez nem olyan kellemes, ha nekem kell a megrendelő őrült ötletét megoldani).
   3) A dolgozó és munkaadó közötti kapcsolat. Ebből tényleg tanulhatnánk. Ugyanis mindkét fél tisztában van, hogy nem ő az egyetlen. És bár a munkaadók nagyon keményen megdolgoztatják a munkavállalókat, de meg is óvják őket. És aki jól dolgozik, az valóban értékes.
   4) Tisztelet (amiből valahogy kimaradt az éjjel háromkor alvó szomszéd tisztelete)

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
   1. És nem csak a szomszéd tisztelete (ami itt kimaradt 🙂 , hanem a nők / idősek tisztelete is. Ezt pedig az otthoniak, európaiak úgy értelmezik, hogy a muzulmánok csak akkor tisztelik a nőt, ha nem érdekli vagy éppen érdekli. Egy magyar szociológussal beszélgetek erről egy fórumon és ő, mint férfi azt mondja, nem azért tiszteli a nőt, mert nő, hanem mert az ő tiszteletét ki kell érdemelni (????). szerintem ez szomorú…
    Pedig sok európai tizenéves szülője példát vehetne az itteni kamaszokról, nincs lányok után kiabálás az utcán, füttyögetés és hey baby 13 évesen. Van viszont hely átadása a buszon, még a pár évvel idősebbnek is, van kérdés a szomszéd nénihez, ha a kamasz éppen látja, hogy nehéz szatyrot cipel, és nincs káromkodás nők előtt. Mert azt nem illik. És a társadalom is nevel, nem csak az iskola meg a szülők. Ha egy kamasz füttyentene utánam az utcán, biztos megszólnák a körülötte lévők. Itt vannak még értékek, amiket az európaiak elfelejtenek.
    És a nők is tudnak a a pasikkal tisztelettel bánni, itt még nem akarják mindenáron bebizonyítani nekik, hogy ők is ugyanolyanok, mint ők. Itt szerintem élvezik, hogy nők. Ezt én itt tanulom. Amellett, hogy nagyon modernek is. Ügyesen ötvözik a régit az újjal, válogatva, nem minden újat vakon elfogadva.
    Gondoljunk bele otthon, de Európában is Mentsük meg a férfiakat mozgalmak indulnak, mivel a hirtelen változásokat, a nők és ezzel együtt a saját szerepük megváltozását nem tudják a pasik feldolgozni,ez stresszt és korai halált okoz otthon. Na, ez itt biztos nem ver gyökeret.
    És tudjátok mit? Egy olyan nőként, akit modern nőnek nevelt a család, megfelelő emancipációs töltettel, élvezem, hogy itt nem kell megfelelni ezeknek a szerepnek. Élvezem, hogy nő lehetek, nem versenytárs.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (2 votes cast)
    1. Azt azert hozzatennem, ha egy fiu itt beszol egy lanynak, vagy rafütyül az utcan, akkor masnap jön az apuka meg a baty, es szepen megtanitja az illetöt a jomodorra. A nök iranti “tisztelet” legfökebb ebböl a felelmböl fakad.

     Amikor egy külföldit megkerdeznek, hogy hazas-e, es a valasz igen, a masodik kerdes alapbol: A ferjed török? – Mert ha igen, akkor tudom, hogy ha nagyon megbamullak, kaphatok egy fülest…

     Mivel en jol lathatoan külföldi vagyok, igy nem zavartatjak magukat. Ugy gondoljak, hogy en nem tudok törökül, es az en csaladomban alacsonyabb a vermerseklet. Igy ha egyedül setalok, a mellettem elhalado simit arusok jönnek a “çok güzelsin” meg egyeb beszolasokkal, neha a boltokban is köszönes helyett rögtön faggatnak (legtöbbször ferfiak): Honnan valo vagy? Itt elsz? Merre? stb.

     Epp ezert nem nezek hosszan az emberek szemebe szemebe, nem mosolygok az utcan, tavolsagtarto vagyok. Mert jol tudom, hogy mi bujik meg egyes, külföldieknek udvariasnak tünö mondatok es gesztusok mögött. Ismerem a zart ajtok mögötti beszelgeteseket, megertem a lanyok hata mögött tett megjegyeseket…

     http://nagyutazas.wordpress.com/2011/07/17/oltozkodesi-es-viselkedesi-tanacsok-mennyire-van-kozel-a-kelet/

     VA:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
     1. E mögött az is ott van, hogy a külföldiek híresek a lenge erkölcsükről.
      Tehát nálad nem csak az van, hogy azt gondolják, nincs mögötte egy-egy tesztoszteronnal túlfűtőt rokon, aki majd leáll velük beszélgetni, hanem az is, hogy a külföldi lányok gyakran (elsősorban a nyugatiak) valóban könnyen ágyba csábíthatóak. És ugye a moziban is azt látják, hogy egy rövid ismerkedéssel minden főhőshőt fel lehet szedni.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
      1. Eszembe jutottak a Balcsinál nyaraló NDK-s turistalányokról szóló sztorik a 70-80-as évekből. De azért szerintem a magyar pasiknak pl. nem volt ilyen mindenre rárepülő imidzsük, mint a törököknek. Úgyhogy a nagybácsi péklapáttal szerintem mégiscsak meghatározó faktor. 🙂

       VA:F [1.9.22_1171]
       Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
       1. Lehet, hogy a lányoknak ajánlatos lenne egy olyan pólóban járni, amin egy kigyúrt pasi van, és egy felírat: babam (apám). 😉

        VN:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (2 votes cast)
      2. @CyberMacs

       A “babam”- os polo nagyon jo ötlet, meg fogom csinalni! Söt! Ket pasi legyen, es akkor “babamla kardeşim”! Esetleg egy egesz csoport es akkor “amcalarım”? 🙂

       Az erkölcsökkel kapcsolatos szemlelettel sajnos tisztaban vagyok: http://nagyutazas.wordpress.com/2011/07/06/az-eloiteletekrol-%E2%80%9Eitt-nem-szivesen-szolalok-meg-az-anyanyelvemen%E2%80%9D/

       Es azt is latom, hogy az ankarai egyetemista lanyok milyen szivesen “lognak” negyvenes üzletemberekkel, azert, hogy bejussanak a jobb helyekre.

       Szerintem az erkölcs nem kultura vagy vallas-függö, manapsag igen nehez olyan embereket talalni, akik nem üznek sportot a “maganeletböl”. Legyen szo fiatalrol, vagy közepkorurol.

       En igyekszem (mindig is) tartani a szinvonalt, hogy ezzel is melton kepviseljem kis hazamat 🙂 Elöre, magyarok!

       VA:F [1.9.22_1171]
       Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       1. Vagy lehet babam ve oğulum is, mint a film címe… 🙂 Az talán még ijesztőbb.

        No igen, pont a vallás és a “vallás” az, ahol azok a bizonyos erkölcsök megkérdőjelezhetőek… Nagyon sok olyan lányt látni, aki felveszi a fejkendőt, de a fenekére már nem sikerül a nadrágot úgy felvenni, hogy ne látszódjon ki semmi… Szóval még a vallás sem..

        VN:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     2. Petra, teljesen igazad van, – és a viktimológiának (áldozattan) igen kietrjedt szakirodalma van…
      Nekem annak idején azt mondták a német lányok, hogy mi alapból kedvesek, vidámak és gálánsak (fizettük automatikusan az ő fogyasztásukat is) vagyunk, meg persze itt a Balcsin amúgy is jobb volt a hangulat, mint Karl Marx Stadtban (ezt lehet, hogy egybe kellett írni) A Balcsinak Ti magyar lányok is bedöltetek, nem? :))
      Két olyan évfolyamtársam is van, akik mellett kitartott az NDK-s felesége, és nem lépett le az első adandó alkalommal az NSZK-ba, persze/pedig természetesen sokszor voltak ott. Igen, a pasik lettek amolyan kockafejű németek:))

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
      1. Szeretném teljesen egyértelművé tenni, hogy soha, egyetlen rövidre nyírt bajszos, szandálos-zoknis kelet-német fickóba se habarodtam bele a Balatonnál! :))))

       VA:F [1.9.22_1171]
       Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
       1. teljesen biztos vagyok, hogy Téged láttalak azzal a Fabulonnal nyomuló fickóval!:)
        tudod, fekete nyelesfésűvel! Ennek olyan csak a tarkón hosszú, futbalista frizuja volt.
        Toten Hosent énekelt Neked…..

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. A szalonnákat feladtam légipostán…

  És a család, hogy érzi magát Magyarországon?
  Nekik mennyire fontos, hogy Te magyar vagy? A blogból úgy tűnik, Te maximálisan alkalmazkodsz, de tényleg nem fér el a füstölt csülök a hűtőben? (éltem vegan nővel, tudom mi a háború:))
  Ha ez h.évforduló is, virágról ne feledkezz meg! 🙂 (evet)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
  1. Köszönöm a szalonnát! 🙂

   Család jól bírja Magyarországot, és jó látni, hogy ez kölcsönös. 🙂
   Nekik teljesen mindegy, honnan jöttem, ameddig jól viselkedek. 🙂 Bár szoktam őket kiakasztani olyasmivel, mint pelenka csere, és más olyasmi, amit férfiak ritkán csinálnak. 🙂

   Szalonnát nem azért nem eszek, mert ebből lenne itt a vallásháború, hanem mert itt nincs olyan. Meg egyébként se olyan jók a felvágottak. Ha viszont hazamegyek és teleeszem magamat disznóhússal, akkor nemcsak a hasam fájdulna meg, de utána tényleg nagyon fog hiányozni.

   E mellett kitartóan keresem azt, aminek az íze hasonlít a szalonnához. Mert egyszer valahol ettem olyat.
   Ma pedig találtunk olyat, ami a sonkához nagyon hasonlít. Így van remény. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Izmirben, Alsancakban van hentes akinél lehet venni disznóhúsból készült termékeket. Bár mi nem vesszük, az én uram se eszi meg 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
 5. Halihó,
  kérdések:

  Mennyire fontos neked, hogy magyar identitása is legyen a csöpp fiatoknak? Mit teszel érte?

  Hogyan viseli Sema a rendszeres blogírást? Tudja, hogy ennyi rajongótok van? 🙂

  Vannak-e rövid, közép és hosszútávú terveid, akár munkával, akár családdal, akármi mással kapcsolatban?

  Zoltán kérdéshez: van egy török barátom, akinek a felesége lengyel. A srác egyébként eszik disznót, ha nem is nagy mennyiségben, de nem vallásos. Na, szóval ők költözködtek és két hétig a szülőknél laktak. Egy hónappal később látogatóban voltam náluk, és a feleség reggelhez kikapja a mélyhűtőből a lengyel kolbász-tartalékot. Erre a barátom: ezt anyuéknál is a hűtőben tartottad? Feleség: Persze, miért? A barátom: Egy rendes muszlim háztartásban disznót rejtettél a hűtőbe! És megcsóválta a fejét. Olyan vicces volt. 🙂 De ennek örök mély titoknak kell maradnia az anyós előtt. )))

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (2 votes cast)
  1. Ez egy nehéz téma, mert sokat gondolkozom rajta.
   Lehetőség szerint megtanítok neki mindent, amit tudok. De voltak olyan órák a suliban, amik nem voltak annyira érdekesek, így ott szegénynek lukas lesz az ismerete.
   E mellett én azt tudom neki leginkább adni, amit én kaptam. Csak közben eltelt sok-sok-sok év. Ő ismerni fogja a Süsüt, de a trendi magyar gyerekfilmeket nem.
   És ugye az is kérdés, hogy ő ebből mennyit fog tudni és akarni továbbadni…
   A cél minden esetre az, hogyha majd elmegy Magyarországra, ott minél jobban be tudjon illeszkedni (leszámítva az 5 ba***meg/másodperc-es neo-magyar beszédet).

   Sema jól bírja, és mivel sikerült is egy kis pénzt keresni vele, még örül is. Egyébként ő is fontosnak tartja, hogy ne szakítsam meg a magyar kapcsolataimat.

   Rengeteg tervem, tervünk van. Szeretnénk a kulturális különbségeket kihasználni üzleti célra. 🙂 Amerikai és német dolog sok van itt, de magyar nincs. 🙂

   A disznóval vigyázni kell. De nem mindenki kattan be tőle. Ismerek olyanokat is, akik alig várják, hogy újra Magyarországra menjenek egy jó kis disznóhús-evésre. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
 6. cser: én nem mondom el senkinek, megígérem!
  A szalonnát is csak képen küldtem, és háttal van rajta. Ere mondják: hátaszalonna!:)
  Az Árpi sorsa engem is érdekel, de szerintem nem kelll örökbefogadnunk, mint a csángó gyerekeket. Vannak neki magyar nagyszülei, ha az apja elfajzana:)
  A csángóknak is van, de aki akarja, érti…
  Lengyel feleség nekem is jó lenne, vodka sörrel:)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (2 votes cast)
  1. Jaaaa, nem csángó árvának képzeltem el. :))) Arra gondoltam, hogy pl. tervezik-e, hogy magyar nyelvű iskolába járjon valamikor, vagy elég lesz a konyhamagyar. Mert írni-olvasni is külön kell ám megtanulni minden nyelven, meg ahhoz is külön tanulás kell, hogy valaki értse mondjuk az újságokat, könyveket, szerződéseket, stb. Sajnos attól, hogy valaki kétnyelvű, ezek az “apróságok” még nem magától értetődőek. De ez csak amolyan távlati kérdés volt. 🙂

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
   1. Hmm… jó ötlet, hogy erre is odafigyeljünk majd!

    Az általános iskolát itt fogják járni (hacsak valami közbe nem jön). A közép iskola már nyitottabb, a felső pedig még inkább. Mivel a gyerekek magyar és EU állampolgárok, szabadon válogathatnak az iskolák között.
    Szeretném, hogyha magyar iskolát választanak, akkor ne legyenek hátrányban semmiben sem.

    Magyar könyvet már most is sokat olvasunk Árpinak. Kedvence: Török és a tehenek. 😀 Meg az Anyám tyúkja. Kedvenc zenéje pedig az Érik a szőlő.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
 7. én is nehezen tudok szerezni kínai írásjeles PC-t:) rovásírásos mindjárt lesz!

  A dolog bonyolultabb: identitás. a 3. generáció, stb.

  De térjünk át erre a kibercatre:)

  Mi az, ami a Semát a mi kultúránkból a legjobban érdekli (rajtad kívül! )?
  A tesók mennyire fogadnak el?
  Gondolom a szüleid voltak kint többször, mi tetszett a Mamádnak, Papádnak legjobban.?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
  1. A Semának a magyar kultúrából az tetszik a legjobban, hogy hasonlít a törökre. Hogy sokkal barátságosabbak vagyunk, mint pl. az osztrákok (és többször fürdünk, mint az olaszok). E mellett a húsleves, és a mákos tészta. 🙂 Szoktunk is csinálni. 🙂

   Tesók hamar elfogadtak. Nem volt semmi probléma. A nagyobbik nővér barátja pl. zsidó. Eléggé vegyes rokonság lettünk. 🙂
   Apunak az tetszik legjobban, hogy Isztambul egy dinamikus város. Anyunak pedig a szép sálak, függönyök és terítők. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 8. közben visszaolvastam a válaszod:

  a szalonnához nagyon hasonlít a tepertő, tudom ajánlani!:)
  De komolyan, pl. libából..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
  1. Nincsen libánk.
   Bár van máj, de nem tudom miből. Aki evett már magyar libamájat, azt mondja, sokkal jobb, mint az itteni.

   Tepertős pogácsát már próbáltunk, és nem lett rossz, de valami hiányzik belőle. És pont az, amitől az olyan jó…

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 9. tejföl és disznózsír:)

  nem szép, ahogyan az izmirli általánosít, normális környezetek, emberek(férfiak) Magyarországon, és a magyarok között is bőven vannak, ez utóbbiakra jó példa a Cybermacs!!!!!:)
  Vagy Te utánuk fütyülsz a lánymacskáknak?

  Izmirli ura meg nagyon kifogta!:)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
  1. Az az igazság, hogy én minden macskának fütyülök, hogy jobb pózba sikerüljön lefotózni őket! 🙂

   A buszos helyátadásról eszembe jutott egy vicc:

   Egy fiatalember átadja a metrón a helyét egy idős néninek. Néni kérdezi:
   – Fiatal ember, maga nem idevalósi ugye?
   – Nem, de honnan tudja?
   – Hát, mert egyből átadta a helyét!
   – Néni kérem, maga idevalósi ugye?
   – Igen, de honnan tudja?
   – Hát, mert nem köszönte meg!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
  2. Persze hogy van, ahogy öküz, vagyis ökör itt is van, de az arány a nem mindegy. Otthon (M.o.), pedig nem budapesti vagyok (zalai megyeszékhely) nem érzem azt az utcán lődörögve, hogy ha esetleg valami attrocitás érne (bár ez ott sem jellemző, fényes nappal, de ez kisváros) akkor a körülöttem lévők segítséget nyújtanak, nem nevel a társadalom csak a szűkebb környezet, nagy a közöny.
   A férfi-nő viszonnyal kapcs. Nem hiába virágzik a Mentsük meg a férfiakat mozgalom. A nők elférfiasodnak, ez a tendencia. Voltam otthon nőknek szánt lelki fejlesztő foglalkozásokon, táborokban, a nők nagy része küzd ezzel és nem érzik normálisnak, hogy ilyennek kell lenniük. Nem érzik jól magukat a bőrükben. Ma otthon 5 férfi közül csak 3 éli túl a 65. életévét. Vagyis nem lesznek a gyerekeinknek nagypapái. Ma a középkorú férfiak halálozása magasabb, mint az 1930-as években volt! (Ennek persze gazdasági okai is vannak, de ez nem ide tartozik – a lényeg nem tudják kezelni a stresszt. Javaslom ezen cikk után extragalaxis hozzászólását: http://www.antalffy-tibor.hu/?p=2769)

   Izmirli ura lehet, hogy kifogta, de ehhez kellet egy pasi is, aki pasi és nem fél az emancipált nőtől, tudja kezelni a szerepeket, a helyén van. Van otthon is ilyen (pl. a sógorom, igaz ő bajor) de én a környezetemben otthon egyre kevesebbet látok. A nők uralják a terepet, akarnak és elvárnak és a pasik ezzel nem tudnak mit kezdeni.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Sziasztok,

    én azért nem ásnám ilyen mélyre az emancipációt. Törökországban ez nagyon kettős dolog:

    Talán jó tudni, hogy míg Svájcban csak 1971, Portugáliában csak 1974 óta szavazhatnak a nők, addig Magyarországon 1945, Törökországban pedig 1934 óta illeti meg a nőket a szavazati jog. Törökország ezzel a lépéssel korának sok más európai országát megelőzte.
    Az is nagyon-nagyon fontos, hogy több, mint 20 éve működik a kifejezetten feminista Kadın Eserleri Kütüphanesi (The Women’s Artifacts Library) Isztambulban, és a feminizmus tudományos diskurzusa sokkal erősebb, és jobban jelen van a tudományos közéletben, mint Magyarországon. A parlamentben is egy hajszállal jobban reprezentáltak, mint itthon. Törökországban a képviselők 9,1%-a nő (50 fő), Magyarországon a válsztások után szintén pontosan 9,1% volt nő, de közben történt egy csere, és ma az eredeti 35 képviselőnő helyett csak 34 dolgozik, egyet férfivel helyettesítettek. (Bár, megjegyzem, hogy szerintem végtelenül szomorú ez az arány. ) Magyarországon feminizmus diskurzus a Corvinuson és a CEU-n van, a többi egyetemen alig, a közéletben pedig egyáltalán nem. Ennek a káros következménye pl. a nők tárgyként, sokszor szexuális tárgyként való ábrázolása a médiában. De a férfiak “gyengévé válása” is, erről majd később.

    Törökországban (és ha nem vagyunk álszentek, bevalljuk, hogy itthon is) másik oldalon szintén az emancipációval áll összefüggésben a családon belüli erőszak kérdése. Itt Törökország nem áll túl jól a jelenben, bár – pontosan az emancipált nők jóvoltából – a kérdés viszonylag rendszeresen megjelenik a sajtóban.
    Ugyanehhez az oldalhoz tartozik egy olyan kérdés, ami Magyarországon nincs jelen: a gyerekházasságok problémája, ami az Unesco jelentései szerint szintén még mindig jelentős Törökország keleti tartományaiban, és a 10-14 éves lányokat sújtja a leginkább. Ez szintén olyan kérdés, amellyel leginkább a “kékharisnyák” szoktak foglalkozni, hiszen ennek a szenvedő alanyai is a nők; és nagyon fontos, hogy legyenek is olyan közéleti szereplők, akik számára ez fontos.

    Izmirlinek igaza van azzal kapcsolatban, hogy vannak a férfiak hátrányos megkülönböztetéséről szóló kutatások, ez ellen harcoló szervezetek is. Ezek elsődleges célcsoportjai azonban nem a középosztálybeli önbizalomhiányos férfiak, hanem általában a szegényebb, nyomorban élő társadalmi csoportok. Érdemes pl. tudnunk , hogy az ENSZ által 2005-ben készített Világ Ifjúsági Jelentés (World Youth Report) szerint a fiatalkorúak között főleg a 16-19 évesek esnek bűncselekmények áldozatául. Az elkövetők a leggyakrabban ugyanannyi idősek és ugyanolyan neműek, mint az áldozatok, így kb. 2x annyi fiú, mint lány, de a fiúkat 6-7x gyakrabban ítélik el. De arról talán saját élményeink is vannak, hogy az iskolában a fiúkat mennyivel többször büntetik meg a tanítónénik, miközben a lányok sem angyalok. De ezek a büntetések negatívan befolyásolják rövid távon az iskolai teljesítményt, hosszú távon pedig a lemorzsolódási arányt és a munkaerőpiaci esélyeket. És abszolút ide tartozik a férfiaknál nagyobb arányú egészségtelen, stresses életmód is, amit Izmirli említett, azt idevágó halálozási statisztikákkal egyetemben. A férfiak védelme általában ilyen helyzetekben válik fontossá.

    Szintén szóba került a gazdaság, mint a női „elférfiasodás” oka. Ez pedig egyszerű politika. Ha a béreket úgy alakítják ki, hogy egy kereső nem tud eltartani egy családot, akkor két kereső kell. Ez bizony csak és kizárólag gazdaságpolitikai döntések függvénye. Magyarországon egy középosztálybeli család nem tud fenntartani egy lakást, felnevelni 1-2-3 gyereket, ha csak egy kereső van. Ha viszont a család fenntartásához hozzájárul valaki a munkájával, akkor szerintem jogosan gondolja úgy, hogy a pénz elköltésébe is beleszólhat. Én is tudom élvezni, ha meghívnak klassz helyre vacsorázni, elvisznek vitorlázni, stb. Eszembe nem jut, hogy beleszóljak, mi hogyan történik, élvezem és kész. Ez ugye nagyon nőies? 🙂 De abban az esetben, ha közösen veszünk valamit, igenis fenntartom a jogot, hogy partnerként megvitassam, hogy az mi legyen, hiszen az én munkám is benne van. És nem gondolom, hogy ettől férfias lennék, csak azt gondolom, hogy partneri a viszonyunk. Ez egyébként sok (török és magyar) férfi (és nő) számára furcsa, ez tény. Mint ahogy talán a dolgozó nő sem a túlnyomó többség Törökországban, ha az ország egészét tekintjük, de erről talán majd István egyszer ír részletesebben. 🙂

    Az az igazság, hogy nagyon megdöbbentem ezen a kijelentésen: „A nők uralják a terepet, akarnak és elvárnak és a pasik ezzel nem tudnak mit kezdeni.” Pedig van benne igazság, csak nem a nőket, a nők viselkedését választanám bűnbaknak, hanem azt a hamis társadalmi diskurzust, amely a nőket a családanya, a férfiakat a családfenntartó szerepében kívánja feltüntetni , miközben nem teszi lehetővé, hogy egy férfi egyedül eltartson egy családot. Ezzel a férfiak elé áthághatatlan akadály kerül, hiszen ha megszakad sem tud az elvárásoknak megfelelni, nem tud társadalmilag is elismert férfi lenni, hiszen nincs hozzá pénze. Nem csoda hát, ha frusztrált.
    Viszont, szinte biztos vagyok abban, hogy a gazdaságpolitika nem fog jelentős fordulatot venni, így aztán – ha szeretjük a demokráciát, és meg kívánjuk tartani – akkor valószínűleg az egyetlen út ennek a frusztrációnak feloldásához az, ha pontosan a feminista és a férfiakat védő szervezetek indítanak el egy minél erősebb mozgalmat a társadalmi diskurzus és a „férfi-eszménykép” átalakítására.
    Hát, elnézést, hogy ilyen hosszú voltam, de próbáltam több oldalról megvilágítani azt, hogy ez a konfliktus nem a nemek konfliktusa, hanem a politika és a társadalom konfliktusa.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (3 votes cast)
    1. Olyan európai országokban, mint pl. Ausztria – az egyik leggazdagabb országa az EU-nak, (amiről családon belüli példáim vannak, egyszerű dolgozó emberek, nem is magas beosztásban, gyerek született, amikor az anya a terhessége egésze alatt nem is dolgozott, de pont a terhesség alatt jutott arra, hogy lecseréljék a kocsit, új lakást béreljenek, mert venni ott tényleg nagyon drága stb.) egy pasi egy keresetből el tud tartani egy családot (mellette a szociális ellátások stb.), a nők mégis ugyanabba a csapdába esnek. Tehát a gazdasági okok csak egy része a tablónak. Az Magyarországra nagyon jellemző, nem feltétlenül mindenhol Európában. Vagyis ott is megfigyelhető ez a folyamat a női szerepek erőteljes átalakulására, ahol az állam lehetővé teszi (tenné) a nőknek a hagyományos szerepek gyakorlását, amennyiben ők ezt választják. Van választási lehetőség, nincs gazdasági nyomás – a helyzet nem jobb.
     A dolgozó nő nem gyakori itt Törökországban (csupán 25%-a a nőknek, jóval az európai átlag alatt, 75% Svédországban) de ennek itt alapvetően a hagyomány az oka, nem az hogy egy pasi el tud tartani egy keresetből egy családot. Az átlag nem tud. Emellett pedig szerintem az is munkának számít, ha egy nő “csak” otthon neveli a gyereket. Pont ezt nem fogadja el a mostani emancipált nő. Ha valaki “csak” ezt akarja csinálni az nem menő 🙂
     Szerintem ostoba libának lenni (bocs nem rád gondolok személy szerint, hanem a típust jelölöm így) nem nőies, viszont tudni ezeket a dolgokat (vacsi, vitorlázás stb.) elfogadni úgy hogy tudd, akkor is van beleszólásod a kettőtök életébe, a pénz elköltésébe, ha “csak” gyereket nevelsz és/vagy főzöl – na az nőies és szexi is 🙂
     Nem feltétlenül azt akarom mondani, hogy vissza a konyhába, pont azt emeltem ki, hogy itt milyen jól ötvöződik az új és a régi. Feminizmus és konyha, ez itt a titkos mix 🙂
     Igen, valóban magas a fiatalok körében a bűnözés, de a mostani 14-18 éves generációt is az önbizalomhiányos középkorúak nevelik, ezt a példát látják otthon, hogy az apjuk (mondjuk az anyjuk se) tudja a stresszt kezelni, ezáltal ők is agresszívvé válnak. Megint visszatértünk a kályhához. Nem tudnak családmintát állítani, így a következő generáció is hátrányból indul a magánélet megszervezése kérdésében (is).

     VA:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (2 votes cast)
     1. Teljesen egyetértünk, azt hiszem.
      Szerintem is két fontos dolog van: először is, hogy szabad választás kérdése legyen, hogy mit csinál az ember. Ha a háztartás az a terep, ahol ki tud bontakozni, akkor csinálja azt kedvvel és jól. Ha más, akkor mást.
      Másodszor pedig, hogy képes legyen az egyes ember kritikusan, elemző módon szemlélni a saját és társa, családtagjai szerepét akár a társadalomban, akár a családban, és reális elvárásokat kialakítani ezzel kapcsolatban. Akár önmaga, akár a társa felé. Én ennek a készségnek a kialakításában látom a politika, így a gazdaság- és az oktatáspolitiika felelősségét is, hogy a tankönyvekben a gyerekek pl. olyan családképekkel találkozzanak, ami megvalósítható a valóságban is.
      Mert az nem ritka ellentmondás, hogy Pistike általános iskola második osztályban elolvassa, hogy a családi este olyan, hogy “apa mosdik, anyu főz, együtt lenni jó”, aztán el is hiszi, hogy ez igaz. Hazaérve meg azt látja, amit lát és nem találja a kapcsolatot. 🙂

      Egyébként férfi és nő egyaránt szexi a konyhában, hátha még együtt főznek ki valami jót! 🙂

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
      1. Igen, én ugyanígy gondolom, és azt látom itt, hogy ez a nekem, az “ideálishoz közelebbi” minta itt jobban érvényesül, jobban benne él a társadalomban (még) mint akár Európában. (Nem azokra a rétegekre gondolok, ahol még a nagyon hagyományos, nagyon nőket a konyhába bezáró értékek élnek, ők egy réteg. De van a másik véglet, egyre többen, ahol tanulhat a nő, sokáig ez is tabu volt, és eldöntheti aztán mit akar kezdeni. És vannak sokan pasik akik ebben támogatják.)

       VA:F [1.9.22_1171]
       Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 10. izmirli:
  ja! Zalában a gomba is nagyobb! 🙂

  na, erre, felénk másképp van…ez egy macsó világ…
  de ez a szerzőt (cybermacs ) nem érinti:)))

  Cybermacs: ez a pózban lefényképezni itt is elterjedt, igaz a füttyögés nélkül! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 11. Én a nőket kívülrőll ismerem, és csak kicsit belülről, szóval ebbe nem is szólok bele 🙂 mindenesetre nem nyomasztóak…, én nem hiszek a nők által szervezett férfibarát egyesületekben.. Volt egy olyan, hogy Nők és Férfiak Esélyegyenlőségi Tanácsa, valamilyen napirend miatt voltam ott, szeretettel köszöntöttem őket a magyar férfiak nevében, mivel csak nő tagjai voltak, ez a gender dolog nálunk még mindig a Nőtanács mintáján mozog, egy két egyesületet kivéve, de azok meg egyoldalúan liberális alapon foglalkoznak egy-egy részproblémával (Nane, Mona stb).
  …,
  de azért az érdekes, hogy “fősodor ” lett a németországi 2. és 3. generációs török fiúknál (akik persze állampolgársággal és választójoggal is rendelkeznek), hogy anatóliai lányt importálank feleségnek, ha jól értem egész hálózat alakult erre.
  Na, majd körülnézek közöttük én is…:)
  Cybermacs:
  Ott tényleg nincsenek libák?:) Érdekes, mert pl. Rómában vannak:)
  Azért fel a fejjel, ma báránygerincet csináltam az évfordulód alkalmából, Demeter féle fél nyolccal:)
  Ezek a falánk nők (ketten) felfalták az egészet, minden előítélet nélkül.:))

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Zoltán, az a réteg, aki feleséget importál innen, nem éppen a tanult és fejlett intelligenciával rendelkező rétegbe tartozik se ott, se itt (ugye nem voltam sértő?). Az ott egy másik török világ, izolált és éppen ezért nem mutathat reális képet az itteni török társadalomról. Izolációban fejlődik (leginkább visszafelé) görcsösen ragaszkodva olyan értékekhez, amiket a 2. vagy 3. generáció tagjai, akik már ott születtek, nem nagyon éreznek magukénak. Ők ott nem németek, itt nem törökök. Ők mindenhol “kívülállók”. Otthon azt hallja, hogy török vagy, közben lehet hogy alig tud törökül (pl. a híres német humorista Kaya Yener, aki török szülőktől származik, de egy szót se beszél törökül, az apja direkt nem tanította meg) nem is ismeri Törökországot, de a szokásokhoz ragaszkodnak a szülők és a szülő szava még mindig erősebb ebben a kultúrában mint a miénkben. Teljes képzavar.
   De most már az importot is nyelvismerethez kötik a németek, a leendő arák már itt elkezdhetnek németül tanulni majd ott vizsgázniuk kell.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 12. Nem tudom, én nem így hallom, inkább státuszszimbólumnak mesélik…És nem az izoláció, pont az integráció kapcsán…

  Én például megbántam, hogy nem vettem egy erdélyi lányt láttatlanul feleségül, persze még a szocializmusban. Pedig még pénzt is ígértek! 🙁
  Így tudod volna áttelepülni orvostanhallgatónak.
  Utána teljesen véletlenül megismerkedtem vele, de akkor nem volt képem megmondani, hogy én voltam az, aki nemet mondtam…

  Most épp ki vagyok rájuk (török testvéreinkre) akadva, néztem egy utat, 220eFt, Isztambul, 4éjsz/5 nap rep+félpp, plussz “gasztro élmények”: négy vacs/110euró+ 25 euró kötelező borravaló,+ 15 euro vízum. Ennyiből máshol egy hetet, 10 napot el lehet lenni.
  Ezért is lett ma bárány az ebéd, ráadásul bécsi bárány:)) Nem tudom, honnan szerzik ilyenkor. Biztos a cybermacs exportálja! 🙂
  Viszont direkt egri módra csináltam…:) Hajrá 1552! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Ennyi pénzből simán elmehetsz saját szervezésben 10 napra:
   200 Euro körül vannak a repülőjegyek, akár Mallév, akár Turkish Airlines (én ez utóbbit jobban szeretem, nagyon szuper a fedélzeti törődés), a szálloda 30 euro/főtől bármeddig, nézd meg a booking.com-ot vagy a venere.com-ot.
   Ha jó étteremben akarsz enni, akkor ajánlom az alábbi linkeket tanulmányozásra:
   http://www.hurriyetdailynews.com/t.php?t=restaurant%20reviews
   http://istanbuleats.com/
   Mondjuk, egy jó helyen a vacsora borral simán lesz 50 euronyi líra, időnként jóval több, időnként jóval kevesebb – főleg mert a borok általában drágák, érdemes tanulmányozni a menüket indulás előtt. Vannak nagyon finom borok is! 🙂
   A szervezett utazás előnye a magyar nyelvű idegenvezető, de sztem Isztambul pont olyan, hogy ha elég határozott vagy és kitartó, magyarul is simán elboldogulsz, csak jól kell tudni mutogatni és érdemes végiggondolni előre, hogy mit szeretnél csinálni.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 13. :)) Zoltán mindjárt nyit egy hedonista klubbot és mi mind boldogan belépünk. 🙂

  Feleségexport-ügyben én is úgy tudom, hogy ilyen a középosztály közepétől lefelé van. Attól persze még lehet státuszszimbólum. A német helyzetről csak most hallok, de olvastam ugyanerről a 20 század elején az USA-ban élő kínaiaknál. Akkoriban egy Amerikában nevelkedett, iskolázott kínai lány számára a házasság teljesen esélytelen volt etnikai csoporton belül, a férfiak inkább hozattak maguknak egy rendes nőt (= aki zokszó nélül mos, főz, takarít, gyereket szül, eleget). Biztos hallottatok már a fényképes levél-társkeresőkről.

  A 2-3. generációs bevándorlók vallási és kulturális fundamentalizmusa tényleg igaz, legyen szó törökökről Németországban, vagy magyarországi kivándorlókról mondjuk az USA-ban. Nekem egyébként nagyon zűrös tapasztalat voltak pl. az amerikai magyarok, én soha nem tudtam elég magyar lenni a körükben, igaz nem is vagyok az a pántlikás fajta. 🙂 De tényleg úgy éreztem magam köztük mindig, mint akit frissen kasztráltak. :)) Asszem ez a jó kifejezés. :)) És ami a legdurvább volt, hogy fogalmuk sem volt róla, hogy milyen is a ma Magyarországa. Olyan dolgokon nosztalgiáztak, ami nem létezik, nem is nagyon létezhetett soha, csak a Magyar Népmesékben.

  A házasság vízumért elterjedt dolog világszerte, Finnországban a 90-es években az oroszok vagyonokat fizettek érte állítólag. Bár én is csak olyat ismerek, aki nemet modott, lehet, hogy csak legenda az egész. 🙂 De van egy régi amerikai vígjáték is erről, talán Zöldkártya a címe, falházasságot játszanak benne a bevándorlási hivatalnak, és arra nagyon emlékszem, hogy memorizálták egymás fogkeféjének színét. Aztán, persze jó hollywoodiasan egymásba is szerettek.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Igen, itt van a lényeg.
   Az első generáció, valljuk be őszintén, általában nem a felső kategóriából kerül ki. És ők egy olyan kultúrát ápolnak, vagy inkább ragaszkodnak foggal-körömmel, ami valójában sosem létezett. Nem is beszélve arról, hogy a háttérországban is teltek az évek, és az is megváltozott.
   Talán ebben az is benne van, hogy egy idegen világban vannak, ahol kell valami fogódzó.
   Bevallom, hogy sok magyar dologgal csak azóta foglalkozom, mióta idekint vagyok. Otthon pl. sose néztem még végig a március 15-ei közvetítést.

   Viszont a 2., de még inkább a 3. generáció nem tud ezzel mit kezdeni. Egy kis kulturális szigeten élnek a vihar tenger közepén. Egy olyan kulturális környezetben, amihez már semmi közül. Tényleg egy népmese lesz, amiben vannak.
   Mindeközben mégiscsak az adott országban élnek. Nem tudnak tőle teljesen elzárkózni. Csak ott a tv, csak ott vannak az emberek az utcán, csak kell iskolába, munkahelyre járni, stb…

   Gondolom az első generáció látja, hogy a harmadik már nem olyan, mint a régi anyaország a szép emlékekben. És akkor jön az ötlet, hogy hozzunk neki feleséget a valódi anyaországból, ne pedig valami “elkorcsosulthoz” menjen hozzá…

   Nemcsak a törököknél, hanem az araboknál is megvannak a feleségszállító kft-k. Magyaroknál nincs. Ott másképpen és máshova járnak a lányok…

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 14. Kedves Cser
  a hedonizmust ki kell érdemelni, az embernek jóban kell lenni magával. És nem kevés pénz is kell hozzá. A pénz nélküli változata az aszkétizmus.:)

  Biztos klasszak a referenciáid, de én kizárólag az Isztambul kalandok – Sema stb. blogból tájékozódom!
  Van ennél jobb, ugye, hogy nincs!:)
  Pl. a magyar elnökség kapcsán megismerkedtem török delegáltakkal, a hölgy tisztára a cb anyósára hasonlított, nem is tudtam sokáig honnan olyan ismerős…persze a balga azt hitte, hogy szemezek vele..:)
  De fela annyit sem tudhatnak Isztambulról, mint cybermacs! Legfeljebb néhány hivatalt ismerhetnek jobban. Esetleg több szőnyegük van! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Tényleg nincs jobb forrás, érti a kérdéseinket, érzi szívünk minden apró rezdülését. :))

   A szőnyeg szent dolog. Egy barátom áthuzatta a nappaliban a kanapét, nagyon vagány lett, modern, szuper, de hát ugye ütötték egymást a régi, egyébként gyönyörű szőnyeggel. De nagyon. Kérdeztem, hogy ezzel most mi legyen, így élünk-e most már, ilyen vizuális disszonanciában. Erre megdöbbent szemmel rámszörnyülködött és közölte, hogy a szőnyeg a helyén marad, minden esztétikai harc és háború ellenére is, hiszen az azóta elhunyt nagybácsi ajándéka, tehát marad. 🙂 A garnitúra is marad, mert a végén drágább lett, mintha újat vett volna. 🙂 És én is maradhattam. 🙂

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Köszönjük! 🙂

    Érdekes téma alakult ki. 🙂
    Nekem az a véleményem, hogy mindkét irányba el lehet nyomni, amennyiben olyan a kapcsolat. De ha egyik irányban lesz elnyomás, akkor a másik irányba is. Elég csak megnézni vagy az oszmán időkbeli női cselszövéseket, praktikákat, háttérben ügyködéseket, vagy a mai szappanoperákat. Ahol is a férj hiába úr a házban, mégis érzi, hogy nincs beleszólása a dolgok menetébe.
    Ha egy kapcsolat nincs egyensúlyban, akkor előbb-utóbb előjönnek az ilyen dolgok.

    Az, hogy a nőknek is dolgozniuk kell (mármint ebben a formában, mert ugye régebben pl. a földeken kellett lenniük), az az I. és a II. Világháború emléke, amikor is túl sok férfi halt meg, és szükség volt a munkaerőre. E mellett túl sok nő maradt férj nélkül, akik unalmukban mindenféle mozgalmakat szerveztek.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 15. Az idén is nagyon jó lett a riport,de az ennek nyomán kialakult hsz.dömping ugyanolyan érdekes! 🙂
  ***
  Kérdésem természetesen nekem is van,és természetesen mi más is lehetne… :).
  Mindenki-így a lányok is,Diyarbakırból ill. İzmirből-állítja,hogy ott olyan NINCS,hogy valaki Türkiyében él,és nem válik futbol taraftarrá!
  Úgy látom,nálad ez még mindig nem következett be! 🙂 Neden?
  Persze,az én kedvemért sokat foglalkozol a török focival,privátban a gyűjteményemet is lelkiismeretesen gyarapítod,de taraftar még mindig nem vagy! 🙂 Ez érdekelne!
  Sokszor üdvözöl a 3.évfordulón:
  Feyyaz

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Örülök neki! 🙂

   Isztambulban 3 csapat van, és még nem tudtam választani közülük. 😀
   Igazándiból én a kosárlabdát szeretem. De nem vagyok ott se szurkoló. Nem szeretem a sportot nézni. Ezzel is úgy vagyok, mint sok mással (pl. az evéssel, hogy csúnyát ne mondjak), hogy csinálni jó, nem nézni. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
 16. Feyyaz, ez azért lehet, mert a cybermacs egy igazi hazafi és látta a finnek elleni izét…
  Ha isztambuli magyar női csapat jó focit játszana, na annak szívesen szurkolna!! 🙂 szerintem…..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 17. Értem! De akkor is,nekem van egy korszakalkotó ötletem! 🙂 Először is,İstanbulban nem 3 csapat van,hanem 4!
  Legyél igazi különc,és szurkolj az İstanbul Büyükşehir Belediyespornak! Ezzel minden társaságban magadra vonod a figyelmet,és még jól is jársz,mert most éppen ők az elsők!
  És akkor járhatsz hétvégeken meccsre,a szomszédba,az Atatürk Olimpiai stadionba! Óóóó,annyira biztos vagyok benne,hogy másra sem vágysz! 🙂 🙂

  Zoltán,sajnos a török női foci igen gyenge. 🙁 Oda jól jönne a magyar ersősítés!
  Én már voltam annyira rutinos,hogy a finnek elleni izét nem is néztem. Hiszen ugyanakkor Törökország-Azerbajdzsán ment,aminek aztán igazán volt tétje!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 18. Sziasztok,
  Ez egy nagyon érdekes téma, hogy mit adunk at a gyerköcöknek. Nalunk most a Bogyo és Baboca a nagy slager, de mar tulestünk mas korszakokon is.
  Egy kérdésem lenne ( nem a témahoz kapcsolodik ) : Mikor jöttök délre?? 🙂
  Van még egy, de ez inkabb a Semahoz : Nem akarnak egy irodat nyitni Alanya felé? Itt aztan sok munkajuk lenne….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .