Török nacionalizmus

Atatürk azt mondta, hogy Töröknek lenni jó! (Ne mutlum türküm!).

És ezzel megindított egy folyamatot.

Száz évvel ezelőtt még egyáltalán nem volt boldog dolog töröknek lenni. Valószínűleg az akkori törökök, ha tehették, le is tagadták a származásukat. Ami nem volt könnyű, tekintve, hogy a fejükön ott volt a fez, törökül beszéltek, és persze a szomszéd tudta az igazságot. Így hiába próbálkoztak franciául, angolul vagy németül beszélni. Ha megérezték a sülő kebab illatát, lehullott az álca.

Mindenki tudta, hogy valami nincs rendben, és változások kellenek. Még a szultán is, de nem merte bevallani, mert nem akart maga ellen fellázadni.

Az Oszmán Birodalom ragyogása már a múlté volt. Sorra vesztette el a területeit: Balkán, Görögország, Kréta, stb… És ez még csak az európai oldal… A törökök gyakran szerepeltek a viccekben, de nem éppen a jó oldalon. A helyzet kezdett kínos lenni. Vagyis már régóta az volt…

A törökökben felébredt a gondolat, hogy mindezt meg kellene változtatni, de úgy, hogy a szultánt is ki kellene hagyni a dologból. Meg a palotából, és az országból is. De leginkább mindenből. Ekkortájt rengeteg török és nacionalista mozgalom indult el. Jóformán a nacionalizmus összes variációját megtalálhattuk. Egyik legérdekesebb pl. a nagy török nemzet gondolata, amikor is a török nyelveket szerették volna egy csoporttá egyesíteni. Ilyen ötletek ma is előjönnek néha, aminek igazándiból a többi török népcsoportú ország is is rajongana. Egészen addig, míg fel nem vetődik a kérdés, hogy mégis ki legyen a vezető. Olyankor szokott besavanyodni a kávé, és lesz hirtelen vége a megbeszélésnek.

Természetesen léteztek más célok is a nacionalizmus leple alatt. Egyes önjelöltek a török nép támogatása, és naggyá tétele alatt jómagukat, esetleg szűkös családi körüket értették csak.

Így aztán nem is csoda, hogy a mozgalmak egymást követték, és végül nem igazán alakult ki közös terv a jövőre vonatkozóan.

Talán a mai napig is vitatkoznának, és a Boszporusz partját is sűrűn látogatnák az elsötétített üveges autók, ahonnan az éj leple alatt gyanús méretű és formájú zsákok kerülnének elő, egy rövid csobbanásra.

Csakhogy közbeszólt az I. Világháború, és az azt követő világújrafelsztásos nagyhatalmi társasjáték. Ebben az eseményben, ahol a törökök csak szemlélők voltak, úgy döntöttek, hogy inkább aktívan vesznek részt. Egy külső fenyegetés ellen pedig már össze lehetett fogni az országot, főleg ha volt egy olyan vezér, mint Atatürk, aki megmutatta, hogy a szövetségeseket igen is haza lehet zavarni. Még akkor is, ha nem sikerült nekik szőnyeget eladni. Elég ha megvan a telefonszámuk.

Atatürk maga is szerette volna, ha a török nép elismert lenne, mintahogy azt is, hogy erre a törökök is büszkék legyenek. Így a nacionalista mozgalmak élére állt, és az új alkotmányt (ami nem mellékesen a 48-as Szabadságharcból Törökországba menekült magyaroktól származott) már e szerint alakította ki. E mellett rengeteg olyan reformja volt, ami a török nemzetet és nemzeti tudatot erősítette, mint pl. a török írás, és a török szavak.

Néhány év alatt Atatürk elérte azt (a társaival együtt), hogy a törökök büszkék lettek magukra. Ezzel megszületett a török nacionalizmus.

Mindenképpen érdemes kitérni arra, hogy ez az európai nacionalizmussal nehezen hasonlítható össze. A török nacionalizmus azt jelenti, hogy töröknek lenni jó. És ennyi. Ebben nincs benne, hogy nem töröknek lenni nem lenne jó. Csak ez az én dolgom, az meg a te dolgod.

A törökök egyszerűen imádnak törökök lenni. Telematricázzák a kocsikat, mindenhova zászlót tesznek. De még Atatürk képe is minden épületben, cégben ki van függesztve. Holott erre nem kéri őket senki. Hihetetlen mértékben kapható török vonatkozású áru (főleg póló, és bögre), amit nem a turisták vesznek meg, hanem a törökök. De még török zászlós tetoválást is gyakran látni.

Kívülről nézve sokan gondolják, hogy ez a nacionalizmus is fajgyűlölettel keveredik. És bár nagy ritkán vannak felvillogások (és itt most nem a történelmileg homályos örmény népirtásnak nevezett felderítetlen eseményekre gondolok, mert az még a nacionalizmus előtt volt), de alapjában véve a török az egyik legbarátságosabb nép a többiekkel szembe. Nagyon jó barátságban vannak a görögökkel, az örményekkel arabokkal, zsidókkal, nem is beszélve arról, hogy a különböző vallások mennyire békésen megférnek egymás mellett.

Természetesen egy törökkel mégis akkor leszünk igazán jó barátságban, ha veszünk tőle egy papucsot, vagy szőnyeget, vagy ha adunk neki egy üveg Erős Pistát! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Török nacionalizmus, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

7 Replies to “Török nacionalizmus

 1. No igen, ezt mi is láttuk (zászlók, Atatürk portrék mindenhol).
  Sajnos itthon ez jópár éve már nem működik, amióta bizonyos politikai erők kisajátították a nemzeti zászlót (és még pár jelképet)…
  Nem mintha azelött az emberek kitették volna a zászlót csak úgy, a büszkeség miatt hogy ők magyarok, ez csak a nemzeti ünnepekkor volt szokás és akkor is csak a középületeken, társasházakon. Más épületeken nem. Azóta meg van ahol egész évben kint van a zászló, de nem azért… 🙁
  Ezzel sikerült elérni azt is, hogy már én sem szivesen teszem ki ünnepekkor. 🙁

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
  1. Igen, ez szomorú.
   Jól emlékszem, hogy még azok a bizonyos „zászlólefoglalásos” események előtt sem lehetett magyar dolgokat venni, hacsak nem mentünk be egy népművészeti múzeumba. De milyen könnyű volt pl. olasz színes papucsot, labdát, törölközőt, vagy bármi mást kapni, amire rá lehetett fogni, hogy magyar, csak gyári hibás.. 😛

   Végül a magyar zászlót itt vettem kint, a bazárban, mert otthon nem találtam. Rá van írva: made in china… No comment…

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Igen, mi annakidején a Headbangers boltban jutottunk zászlóhoz mivela társasházban a mi ablakunknál van zászlótartó, igy a mi dolgunk kitteni és tartani is, és amit örököltünk, hát az szégyenletes állaotban volt.
    Elég vicces volt, hogy egy rocker/metalos boltban lehett a legegyszerübben hozzájutni.
    Persze aztán itt is beigazolódott Murphy törvénye, és miután megvettük már, mondhatni minden sarkon lehetett kapni még a barkácsáruházakban is. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Hát igen: zászló és Erős Pista…
  Te Szájber! Lehet, hogy ezek azt hiszik, hogy Rólad van elnevezve? Sema is biztosan ezért szereti.

  Nekem volt alkalmam elég sokat Lengyelországban autóstoppal utazni, ott és akkor volt a trikolornak becsülete!! 🙂 Egymást is segítettük, nem csaak a lengyelek minket…
  itthon meg csak a rendőrökkel való kergetőzés volt…mondjuk, mi március 15-én hosszú ideje átjárunk Párkányba „sörözni”+ Hídavatás meg minden… A „határnyitáskor” felnőtt fejjel is igazán meg voltunk hatódva, másnap nem akartunk hinni a szemünknek, üresek voltak a bódék…szóval tényleg van abban valami félresikerült, hogy külföldhöz kötődik leginkább a nemzeti érzületünk.. (itt nem Trianonra gondolok most) Itt a blogon is rendszeresen előjön egy isztambuli magyar-magyar találkozó gondolata…lehet, hogy magyar egységet kellene kint nyitni:)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. És ezzel el is jutottunk a másik témához, amiben feleség import/export kft is szerepel… 🙂

   Egyébként gondolkozom azon, hogy milyen mókás lenne egy amolyan magyar pontot építeni ide, Isztambulba. Olyasmit, mint a Casablanka film volt. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. én az anyóseregető divíziót vállalom! Export-Import!
  Mi csak e-pontokat építettünk:)
  Hú, most nem jut eszembe, kinek is a kocsmája?? Sam? Vagy az a westernekben volt?:)
  A lányok biztosan tudják majd..:)
  Na, de ki lesz a Victor? (export-import!) 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .