Külföldön élni

Amikor az ember kiköltözik külföldre, akkor hamarosan szembe kell néznie azzal, hogy a dolgok mások, mint otthon. No persze általában azért is megy valaki külföldre, hogy mások is legyenek a dolgok. De legalább a rosszak.

A múltkori bejegyzés után a lányszöktetés-csempészet-kereskedel mellett a leggyakoribb téma a külföldön élés volt. Ezért megpróbáltam összeszedni, mindez mivel is jár.

Amit máris az elején mindenképpen le kell szögezni, hogy a világon bárhova is megyünk, előbb-utóbb emberekbe fogunk ütközni. Leggyakrabban valóban létrejön a fizikai ütközés is, de a kulturális mindenképpen. Tehát mindenhol ember van. Az ember mindenhol ugyan olyan.
Röviden: hülye és ostoba mindenhol van, legfeljebb az eloszlás más.

A kerítés sincs (disznó)kolbászból, pláne egy muszlim többségű országban (nem pedig muszlim ország!), és a politika is ugyan olyan lesz.

Így aki külföldre költözik, leginkább azt remélheti, hogy a negatívumok nem lesznek többen, mint a pozitívumok.

Nekünk, magyaroknak, megvan az az előnyünk, hogy szépek vagyunk, okosak vagyunk, egyediek vagyunk, és senki sem érti, ha káromkodunk (vagyis azt hisszük). Cserébe viszont ha külföldre megyünk, akkor szembe kell néznünk azzal, hogy senki sem lesz olyan, mint mi.

Nem lesz kivel magyarul beszélni, nem lesz kivel magyar népdalokat énekelni (mert ezt oly gyakran csináljuk otthon is), magyar borokat iszogatni, magyar fociról mesélni, és magyar ételeket enni.

Apropó! Konyha! Látszólag nem tűnik komoly dolognak, de szerintem ha valaki külföldben gondolkozik, mindenképpen érdemes előtte az ottani konyhát megnézni. Bármi is legyen ott, előbb-utúbb mégiscsak kiderül, hogy a gyomor az úr. És ami érdekes, hogy néha roppant furcsa ételek tudnak hiányozni.
Mindenképpen érdemes olyan országot választani, ahol a kedvenc csemegénk, vagy ahhoz hasonló megtalálható. Pl. aki nem szereti a halat, ne próbálkozzon Izlanddal. Különben anyuka folyamatosan küldheti a zacskós leveseket és a szalonnákat. 🙂

Nekem Törökországgal szerencsém van, mert a török-magyar konyha nem áll messze egymástól. Nem ébredek fel az éjszaka közepén arra, hogy majd meghalok egy mákos kalácsért. Bármelyik hétvégén össze tudunk egyet dobni. Sőt! Isztambul bazárjaiban találtunk sárga és kék mákot is, így nagyon kreatívan lehet játszani a színekkel. 🙂

Lássuk, mi van még?

A nyelv, mint egyik legfontosabb. Biztosak lehetünk benne, hogyha tökéletesen nem is sajátítjuk el, a helyi káromkodást viszont igen. Mint ahogy abban is biztosak lehetünk, hogy a környezetünk is hamarosan felismeri, majd megtanulja a mi anyanyelvünk igazi gyöngyszemeit. 😀
De ez még nem lesz elég arra, hogy mondjuk kenyeret vegyünk a boltban, vagy munkát találjunk. A nyelv mindenképpen kulcskérdés. Hiába tudunk nagyon jól angolul, németül, franciául vagy olaszul, ha a helyiekkel nem tudunk a saját nyelvükön beszélgetni, akkor mehet is az egész a kukába. Ebből a szempontból mondjuk egy angol nyelvű országban előnyben vagyunk.

Vagy csak azt hisszük! Nem biztos, hogy befogadnak minket, lehetünk bármilyen jó fejek. Ilyenkor jön a kultúra ismerete.
Megint csak szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar kultúra egyedi. Amivel mi találkozunk, sok esetben teljesen ellentétes lehet a megszokottal. Így akár könnyen megsérthetünk bárkit is. No persze egy jó kis magyar borral már mindjárt áthidalható a kulturális szakadék. Nagyobb mennyiségű alkohollal pedig akár magyar klubbot is alapíthatunk, fanatikus képzővel.

Ne felejtsük el, hogy mi minden esetben a saját országunkat fogjuk képviselni, bármerre (és bármennyi ideig) is járunk. Amit mi mutatunk, az lesz a világ megítélése a magyarokról. Ha jó fejek vagyunk, akkor mindjárt az összes magyar is jó fej lesz. És persze fordítva  is.
Éppen ezért a fenti boros, vagy ahhoz hasonló módszerrel ajánlatos a kapcsolatokat már az elején pozitív irányba terelni.

Megpróbáltam összeszedni, mik a legfontosabb dolgok, amiken érdemes elgondolkozni, amikre érdemes odafigyelni, amikor valaki külföldre próbál kiköltözni. Remélem, segítettem! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (8 votes cast)
Külföldön élni, 10.0 out of 10 based on 8 ratings
 

13 Replies to “Külföldön élni

  1. Köszönjük! 🙂
   Aztán majd írd meg, mi volt az első leküzdhetetlen vágyad magyar étellel kapcsolatban! 🙂
   Nekem a sós perec volt, pedig vagy 15 éve nem ettem… És ez is egy burgerking reklám alapján ugrott be. Addig nem is tudtam aludni rendesen, míg meg nem sütöttem. 😀

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 1. A megszokás periódusában (és talán ez igaz a hátralévő kint töltött évek mindegyikére), a konyha sokkal fontosabb, mint azt az ember gondolná. Soha nem sejtettem, hogy egy gulyás, pörkölt megfőzése vagy egy jó lekváros palacsinta, bukta megsütése milyen gyógyír lehet, ha hiányoznak a hazai ízek. Azt a legremekebb ottani nemzeti étel sem pótolhatja. Tehát érdemes kiutazás előtt elsajátítani a konyhai praktikákat vagy vinni egy hozzáértőt is :). És tudjátok mit tud rosszul esni? Ha a hazai kedvenc elkészítése semmiféle hasonló reakciót nem vált ki a másikból 😀 Vááá, “de drágám, ez itt palacsinta, odahaza ezt nagyon szeretjük, hát nem isteni?….”

  Egyébként pedig remek írás, gratulálok!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Köszönjük! 🙂

   Ugye-ugye. Az ember el se hinné, ameddig ki nem próbálja. 🙂
   Egyébként szerintem a semmiféle reakció még a jobbik kategória. Én olyanokat szoktam hallani, hogy mi ez? én ezt meg nem eszem!.
   Szerencsére Sema magyar étel rajongó. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Én miután ettem kézzel currys rizst banánlevélről tamil templomban Mauritiuson, éltem mindenféle herkentyűn szintén ott (persze közben az ananászt frissen eszed az út szélén, nem konzervből) és ettem beduin sátorban a sivatagban “nemismertükfelpontosanmiaz”-t , szóval ezek után csak a pacalt nem eszem meg. Ha több országban élsz hosszabb ideig, fel se tűnik, hogy nem ezen nőttél fel 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Azért mondanám, hogy Mauritiuson a füstölt sün nemzeti étel a kreolok között. Van egy barátom, aki onnan származik, és mondta, hogy egyszer egy unokatesójának azt kellett hoznia Párizsba, mert az uokatesó már nem bírta füstölt sün nélkül. :)))

     VA:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     1. Hát nézd, lehet, hogy azt is ettem, csak nem tudtam róla. Sokszor nem tudtuk kitalálni miket tálalnak fel, de nem is kérdeztük, megkóstoltuk, ha ízlett megettük. Ennyi. 🙂

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. A török desszertek elüzik a legmelyebb honvagyat, es segitenek leküzdeni a nyelvi akadalyokat is: ekmek kadayıf, kaymaklı künefe, kazandibi, baklava, aşure… nyam nyam nyam… 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Az a “maraş dondurması”? Szep feher, es a fagyis megtrefal, mikor a kezedbe adja, ugye? Kiprobaltuk a boltban kaphato, pisztaciaporral megszort szeletelöset is, nekem az is bejött 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. nekem a tejfööööl hiányzik : ) meg az a jó igazi tejszínhab, tudjátok a patronos. aztán egy normális tejszínhabos fagyikelyhet sem ettem itt még. a nyúlós fagyitól rosszul vagyok 😀 de ha nincs ló jó a szamár is kategória. Hiányzik sokszor a jó magyar szalámi, amit itt lehet macar salam név alatt kapni… na hagyjuk : ) Néha rámtör az éhség reggeli péksütemények iránt, kakaós csiga, sóskifli, lekváros bukta ilyesmi, akkor elő az élesztőt és megcsinálom : ) de tudjátok mi hiányzik a legjobban? az anyukám főztje 🙂 (a sajátom soha nincs olyan finom, nem esik annyira jól). Egyébként majdnem mindent megeszek én is, de én izmirlivel ellentétben tudni akarom mi van benne 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. nem találtam még normálisat. de bennem van a hiba, a lustaság nagy úr, a közeli boltokban piacokon kerestem csak

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .