Isztambul – a film (2011) – Török Ferenc

Hétvégén gondoltunk egyet, és megnéztük a magyar-török-angol(-holland?) filmet, az Isztambult, melynek rendezője Török Ferenc.

Izgalmas volt egy filmet úgy nézni, hogy most Sema olvasta a feliratot és nem én. 😀

A népszerű professzort, Jánost senki nem vetette meg, amikor elhagyta családját huszonnyolc éves tanítványáért. De amikor felesége, Katalin az idegösszeomlás után megszökik a kórházból és kistoppol Isztambulba, a családban mindenki felháborodik. Pedig neki is ugyanannyi joga van az újrakezdéshez, mint a férfinek. Katalint bejelentik a rendőrségen eltűnt személyként, és amikor a nyomára bukkannak, tinédzserkorú fiát, Zolit küldik utána.

– Forrás: Port.hu

Oké, aki azt írta, az biztosan elaludt a film közepén, vagy még az elején, mert pont, hogy nem így van a filmben. Amikor az apa elhagyja a családot, akkor mindenki fel van háborodva az eseményen. Csak az apa szerint ő az, aki bármit megtehet, és nem a felesége.

Mondjuk ebből a szempontból „pozitív” film, hogy bemutatja, nemcsak az „elvadult” keleten vannak még maradi gondolkodású emberek.

Szóval Katalin elmegy Isztambulba, ahol találkozik Halilal, ki úgy gondolja, hogy egy könnyen felszedhető európai nővel van dolga. És tényleg jól gondolja. Bár ez kb. fél órával az események előtt már nyilvánvaló volt, így az egyetlen izgalomnak csak az maradt, hogy vajon a pattogatott kukorica kitart-e a szünetig.

Halil viszont nem számol azzal, hogy egy európai nőt próbál felszedni, és szembe kell néznie az így keletkező bonyodalmakkal. Pl. amikor Katalin meglátogatja Halilt a munkahelyén. Az ottani kollégák furcsállva, látszólag megbotránkozva, de titkon irigykedve figyelik a szőke nőt.

Természetesen egy olyan turista, aki először van Isztambulban, és nemhogy törökül nem tud, de még az angolt sem igazán beszéli, teljesen természetes, hogy odataláljon egy olyan városrészbe (Göztepe), ami csak a megyét ábrázoló térképre fér fel… Egyébként is irreális, hogy aki eleve egy lepukkant hotelben él, az miért a munkahelyétől több órányira lakik? A közelben is találna olyan áron hotelt, de talán még jobbat is.

Értékelés:

 • Történet: nagyon lapos
 • Humor: közepes, de csak azért mert értettük a törökök beszédét is. Nem is azért, mert lett volna benne benne poén, hanem mert tényleg ilyenek a törökök.
 • Romantika, izgalom, vagy bármi más: nem sok…

Ami miatt gondoltam, hogy érdemes lenne ajánlani, az az, hogy mégiscsak Isztambulban készült.

De nem, azért se tudom ajánlani. Az egész úgy néz ki, mintha valakinek megtetszett volna Isztambul, és arról akart egy filmet forgatni. De kihagyva belőle a szokványos dolgokat. Ami nem is lett volna még baj, de közben Isztambult sem mutatja be. Se nem jól, se nem rosszul, hanem sehogysem. Mi csak azért tudtuk, merre járnak, mert ismertük a helyeket (Harem, Üsküdar, Unkapı, Sarıyer). Úgyhogy még maga az isztambuli hangulat sem jön át.

Ebben a témában a Török fürdő c. olasz-török film sokkal, de sokkal jobb.

Apropó! Török fürdő! A film egyetlen pozitívuma, hogy megmutatnak egy régi, elhagyatott hamamot. 🙂

Akit egyébként érdekel, a hotel (és a hamam is) itt található.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

 

31 Replies to “Isztambul – a film (2011) – Török Ferenc

 1. Valószínű, hogy nem ez lesz életünk legjobb filmje, de szerintem a hozzám hasonló „törökbolondok” úgyis megnézik 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
 2. A Törökfürdő szerintem kiváló film, csak nem Isztambulról vagy a török kultúráról szól, hanem egy Olaszországban élő török rendező filmje a homoszexualitásról. Egyébként két másik Özpetek alkotás, a Tudatlan tündérek és a Szemközti ablak is erről szól, és mind a kettő nagyon megindító, szép film.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Szerintem annyira erősen nem jön ki belőle.
   És bár igen, a lényeg nem Isztambul, de ebben a kategóriában ez mutatja be legjobban a várost, és a törököket.
   Főleg a török család tetszik nekem.
   Alig ettél valamit, nem ízlik a főztöm? 😀

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Cser, Te most lebuktattad a Cybert? 🙂

  (Mármint, hogy nem látta, csak fürdött benne! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Természtesen! 🙂
   Köszi a javítást.
   Hivatalosan ő nem kerület, mert az a Fatih. Ez csak amolyan kisebb városrész, mint ahogy Ortaköy is Beşiktaş kerület része.
   Itt ilyen il, meg ilce és hasonlók vannak. Egyszer majd ezt is leírom. 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Persze,a többieknek írd csak meg nyugodtan,de én tudom,mi a helyzet! (Beképzelt Feyyaz:) ).

    Az elsődleges szint a “körzet”. Azaz az ilçe. A másodlagos szint az ún. “városrész”,ahogy te is-helyesen!-megírtad. Ez a mahalle.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. az azért rendes tőle, hogy szereti a török családot! (így, egyes számban.)

  szólalj meg nyugodtan, végül is ez egy blog.
  Ja! Éppen a tiéd.

  Majd mi a cserrel összedobunk egy sikeres forgatókönyvet, lesz benne török család, török vak macska, és persze hammam is kebabbal, szotyival és sajtszaggal..:)
  csak Neked.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 5. „ilyen témában” írod, vagyis Isztambul témában? szerintem szerencsétlen a filmválasztás, ennek a filmnek semmi köze nincs Isztambulhoz, játszódhatna akárhol a világon. hogy miért épp itt forgatott a rendező, fogalmam sincs. (divatba jöttek a törökök :D) Ha valaki csak emiatt nézi meg, csalódni fog. De a magamfajta koreai 3 órás vontatott art filmekhez szokott embernek tetszett ez a film is 🙂 A két főszereplő (egyik sem magyar) kiváló, a többi magyar színész kakker… szerény vélemény szerint.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Szerintem bármi miatt is nézed meg, csalódni fogsz. De azért örülök neki, hogy neked mégis tetszett. 🙂

   Én azt nem értem, hogy ez a rendező készítette a Moszkva teret ami viszont tényleg egy jó film volt.

   Az „ilyen téma” alatt azt értem, ami Isztambulról szól, és művész beütésű. Mert szerintem ez az, nem romantikus, nem is vicces, de legkevésbé kaland.
   Az még rendben is van, hogy Isztambult nem a megszokott irányból mutatja be, nem az ismert látványosságokkal. Sőt! Talán ez a legjobb benne. Nekem nagyon tetszett, hogy az ázsiai oldalra érkeznek meg, és onnan mennek át hajóval a központba (persze felvetődik a kérdés, minek ment át?).
   Csak mindez olyan ügyetlenül lett megcsinálva.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 6. akarom mondani a CÍMválasztás szerencsétlen 🙂 én nem csalódtam, művészfilmnek elmegy… jók a vágások, a közeli felvételek, szerintem jól sikerült bemutatni a nyomasztó jellegét budapestnek, irtó ronda minden felvételen 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. No meg a magyar egészségügyet! 😀
   Mondjuk lehetett volna egy baleset Isztambulban, és akkor a rendező megmutathatná a hiperszuper modern kórházat az „elavult keleten” 🙂

   Címválasztásban, a szintén hasonló témákban, a legrosszabb mégiscsak a Boszporusz felett a híd volt, ami meg aztán tényleg nem Isztambulról, hanem Marokkóról szólt… 😀

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Oké, de abban csak egy kontinens volt. És ott is inkább az idő-ről szólt. De akárhogy is nézzük, nem egy isztambuli jó film volt.
   Jah, meg az isztambuli híd Európát Ázsiával köti össze, és nem Afrikával.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Jó, de akkor is van egy határ. Nem csinálok egy filmet az USA-ról Tibet címmel, meg ilyenek.
   Egyébként is a Boszporusz felett a híd leírása (bővebben itt) alapján tényleg játszódhatna Isztambulban is. Itt ugyanis tényleg arról van szó, hogy ez az a pont, ahol a kelet és a nyugat (és még a dél is) találkozik. Egész Anatólia tízezer éves történelmében semmi más nincs, mint a három világ rendszeres találkozása.
   Szép hely Marokkó, meg szép a film, de abban az Afrika-végi országban áll az élet Isztambulhoz képest.
   Mert itt tényleg a mindennapi emberek mindennapi küzdelme az, hogy megtalálják a helyüket a kelet és a nyugat, a modern és a tradíció között.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 7. Na közben én is megnéztem a neten, a Tolvaly egy tolvaj… az a röhej, hogy majdnem megvettem a blogod miatt, na, jó miattad… De a Szent jakab Vándorlásról szólót annyian szidták, hogy az eltántorított. A „fülszöveg” alapján tényleg azt hittem, rólad szól…
  Van egy Tibetes is a szériában, azt is elmellőzöm…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 8. Beszélhetnek amit akarnak a kielemzők. De ez a film az egyik legjobb a Kaland cimü mellett az Erdélyben megrendezett Magyar filmnapok alkalmával bemutatott filmek közzül. Egy kicsit hülye kérdés, hogy miért éppen Isztambult választotta a rendező. Elösször is az “jó irányba volt” egy elszökni vágyó személynek. Azon kivül itt érdekes látványok egy magyarországinak a tengerszoros, a mecsetek a Boszporuszon átivelő hid,az az érdekes szikla formátum, amit meglátogatnak, a hőseink (nem jegyeztem meg a helység nevét)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Nem az ötlettel van a baj. Mert az jó. Akár a város bemutatása, akár egy ilyen „elszököm a világ végére” történetet jól fel lehetett volna dolgozni. A gond a minőséggel van.
   A film sokkal inkább hasonlít arra, mint amikor valaki befizet az A-típusú törökországi buszos körutazásra (2 nap Kappadokya, 4 nap Isztambul), ami annyira megtetszik, hogy hazaérve mindjárt forgat is róla egy filmet. Csak éppen nincs ötlete, mi legyen benne.
   Az egyetlen pozitív, hogy nem a sablonokat, hanem Isztambulban más részeit is megmutatja. Más dolog, hogy olyan részeket mutat, ahova a turista nem tud majd elmenni, és nem is akar. Mert semmi érdekes nincs ott.

   Szerintem ilyen témában sokkal, de sokkal jobb film a Török fürdő (hamam). Egyszerre van benne szerelmi kaland (az sem a szokványos) és mutatja be Isztambult és a török kultúrát.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  2. Ha ez a legjobb egy seregszemlén a többi film között, akkor az szomorú a többi filmre nézve 🙁
   Ebből a témából lehetett volna jó filmet csinálni. De annyira telezsúfolták túlzásokkal, hogy ilyen a valóságban nincs…
   Csak egy apró részlet : a film elején a lakásban van egy macska. Márpedig akinek macskája van, az nem zuhan letargiába, mert a macska nem hagyja…
   Állítólag az Európa Kulturális Fővárosa miatt forgatott a rendező pont Isztambulról.
   Csinálhatott volna jó filmet is. Ez pocsék. A való élethez semmi köze nincs.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Én sok mindent el tudok hinni egy filmben. Pl. az állatok beszélnek, a lézerrel lehet kardozni, stb… De nekem az sok volt, amikor egy nyelvet nem beszélő, a várost nem ismerő turista odatalál egy térképen mutatott pontra egy ekkora városban. Ráadásul a térképnek olyan felbontása volt, hogy a rámutató új kb. egymillió embernyi lakást lefedett.

    Egyébként ha a Kulturális Főváros miatt készült a film, akkor a kiindulópont lehetett volna inkább Pécs, nem pedig Budapest.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
  1. Igen, külföldről nem nézhető. Mármint hivatalosan nem nézhető. Bár ezért a filmért nem éri meg az a 2 perc szenvedés, hogy nézhető legyen…

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .