Földrengés Törökországban

Vasárnap éjjel 7-esnél nagyobb erősségű földrengés volt Törökország keleti felében, Van tartományban.

A halottak száma meghaladta a 350-et, a sebesülteké pedig az 1300-at.

A föld azóta is remeg. Több, mint 30 utórengés volt. Igaz, többsége 4-es és 5-ös közötti, de volt egy 6-os is.

Bár ami inkább kellemetlen, az a hideg. Valahogy mindig ilyenkor kezd el esni a hó is.

Gondolom a hírrel kapcsolatos legtöbb részletet más megismertétek a sajtóból, így azokra nem akarok kitérni. Sokkal inkább azt szeretném megmutatni, hogy mi hogyan éljük meg mindezt, Isztambulban, 1200 km-e a katasztrófa színhelyétől.

Ami nagyon érdekes és figyelemreméltó az az emberek hozzáállása. Még csak pár nap múlt el a kelet-törökországi terrortámadás óta, és még  nem hűltek ki az indulatok, de a mostani esemény mindenkit megrengetett. Ilyenkor nem számít ki hova tartozik, itt csak emberekről van szó. Hiszen a földrengés nem válogat.

Isztambulban jóformán mindenki erről beszél. Ahogy a kezdeti sokk kezd elmúlni, úgy aktiválódnak az emberek.

Mindenek előtt a posta és a csomagküldő szolgálatok ingyen szállítanak bármit keletre. Így nagyon könnyű segíteni, mert csak megvesszük a pokrócot, és bevisszük a legközelebbi csomagküldő céghez, és ennyi. Lerakjuk, és biztosak lehetünk benne, hogy az majd eljut a megfelelő helyre.

Az emberek pedig nagyon szeretnének segíteni, függetlenül, hogy van-e arrafele ismerőse, vagy sem. Sorban veszi mindenki a meleg ruhát, és küldi keletre.

Már a TV-ben is segítenek a szervezésben. Folyamatosan frissül a lista, hogy miből van hiány. Mi az, amivel tudunk segíteni. Pl. pokrócból már van elég, most éppen baba ruhákat, és baba élelmiszereket kérnek.

Mi is beszálltunk a gyűjtésbe. Egy csomagot már összeraktunk azon játékokból, amit Árpi már nem használ. E mellett pelenkákat és babaruhákat vásárolunk, és még a hideg előtt elküldjük.

Találtak egy 14-napos babát
Találtak egy 14-napos babát (forrás: Hurriyet)

Ajánlott olvasmány: Célszerű magatartási formák földrengés esetén

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.3/10 (3 votes cast)
Földrengés Törökországban, 8.3 out of 10 based on 3 ratings
 

27 Replies to “Földrengés Törökországban

 1. És ilyenkor veri ki a biztosítékot a tegnapi hírek, miszerint Vanban azzal vannak elfoglalva bizonyos elemek, hogy megtámadják a rendőrséget…
  Hát könyörgöm!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Én úgy hallottam, hogy nemcsak a rendőrséget. A katonákra vadásznak, és megtámadják az ellátmány konvojokat is…

    Pedig ez pont az a terület, ahol ők laknak. Látniuk kellene micsoda lelkes segítőkészség van itt Isztambulban. És ez eléggé gyorsan csökken, ahogy érkeznek a hírek az újabb terrorizmusról.

    Mi ezért is küldtünk baba cuccokat, mert azt útközben talán nem fogják elrabolni. A pelenkát mégsem tudja bárki használni.

    Persze ezek a hírek nem jutnak el Európába…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. A PKK-s támadásokról hol olvastatok? Mert én is láttam a CNN kommentjei közt délután, és rá is kérdeztem, de a barátom azt mondta, hogy ő ilyenről nem hallott.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Én sok-sok éven át magamban méltatlankodtam: ugyan miért kell ezt csinálni a kurdokkal,hiszen ők is csak ugyanolyan mohamedán nép,mint a törökök,most csak azért,mert kisebbség?
   Aztán a legutóbbi egy évben rengeteget „tanultam” róluk… Jajj,dehogyis pont ugyanolyanok mint a törökök!…:(
   Bár egészen biztosan tudom,hogy köztük is vannak rendesek,pl.Németországban megismerkedtem Adıyamanból való kurdokkal,és nagyon jó fejek voltak!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Mint minden ilyen problémánál ez is összetett.
    A fő gond valahol ott lesz, hogy az ország keleti része szegény, a nyugati pedig gazdag (de ismerős, ugye? ). A keleti részen élni nem jó dolog. Sőt! Ha megnézzük a történelmet, sose volt jó dolog. Viszont keleten élnek kurok és nem kurdok is.
    Lehet azt mondani, hogy a kurdok rosszul élnek, de ott mindenki rosszul él. Csak a kurdok élnek többen, azaz ha így nézzük, akkor több kurd él rosszul, mint nem jól.
    Ahol viszont rosszak az életkörülmények, ott mindig könnyebben jön elő az agresszió.

    Hasonló szituáció máshol is van, de ott béke van. A kurdok most viszont felkapottak. Talán még szó szerint is valaki felkarolta őket, csak mert az neki valamiért jó.
    Mert azért vannak nyilvánvaló dolgok. Mint pl, hogy egy független állam az egyik legrosszabb dolog, ami csak történhet velük. Persze jó dolog függetlennek lenni, de ahhoz kell valami alap is. Az a terület nem tudja magát ellátni. Itt most nem arról van szó, hogy ott vannak az aranybányák és az olajmezők, amit Ankara és Isztambul kitermel, majd nem ad semmit. Nem. Ott nincs semmi. De mindenkinek van 6-8 gyereke. Tisztára, mint a keresztes hadjáratok. Ennyi embert az a terület nem tud eltartani.
    Az egyetlen lehetőségük az, hogy az ország gazdagabb része segíti őket.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Értem a szegényes életkörülményeket,de ahogy hallom,van ott baj a felfogásukkal is rendesen. Szóval úgy tűnik,mintha sokan közülük rosszak is akarnának lenni.
     De persze megítélni nem nekem kellene ezt ilyen távolságból. Most csak beszélgetünk.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     1. Tudod, ahol szegények az emberek, könnyű befolyásolni őket. Főleg, ha a szegénység összefügg az alul-iskolázottsággal….
      Csak ugye most már nem ártana elgondolkodni, hogy mi mindent kapnak, és mit követelnek.
      Pl. ha lenne egy független Kurdisztán, egészen biztos, hogy nem menne ennyi segítség Isztambulból. Talán semmi se menne…

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Igen, két piros lámpa között kirabolják a segélyszállítókat és eladják a cuccot – élő adásban látjuk a tv-ben….

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Ezek nem válogatnak, 8 hónapos terhes nőt ölnek meg, álmukban az ágyukban lövik le a katonákat. Ezek TERRORISTÁK, nem szabadságharcosok.

  A legjobb sztorit ma olvastam: egy ember keletre küldött egy kabátot és a zsebébe tett egy cetlit: testvérem, én ugyanezt éltem át Gölcükben (1999-ben), tudom min mész keresztül, ha bármire szükséged van ezen a számon elérsz, és megadta a mobilszámát. Erre aztán pár nap múlva jött is a válasz sms-ben: testvérem, Isten áldjon meg, épp az általad küldött kabátban melegszem, szavamat adom, ha te bármikor elesnél felsegítelek.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (2 votes cast)
  1. Ez tényleg a legjobb. És ha belegondolunk, ez nem egy olyan dolog, amihez gazdagnak kell lenni. Ez csak egy kabát, és egy jó szív, amit bárki tud küldeni.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Ez a történet tényleg egyszerre szívszorító és gyönyörű.

  A katasztrófák idején segélyszállítmányokat meg az üresen maradt lakásokat, boltokat mindig, mindenhol fegyverrel kell védeni sajnos, legyen az bármely kontinensen.

  Az a baj, hogy az önvédelmi szervezetek nagyon gyorsan elvesztik a kontrollt. Az olasz maffia is úgy alakult ki, hogy az akkor Szicíliában kormányzó Habsburgok nem tartották fenn a közbiztonságot és a helyi erők saját védelmi egységeket hoztak létre. (Granovetter iszonyú érdekes tanulmányokat írt a témáról) A többit persze tudjuk… Szóval, aki egyébként is állat lenne, az ilyen féltörvényes vagy törvényen kívüli szervezetekben még egyszerűbben vetkőzheti le emberi mivoltának maradékát. Példát itthonról is tudunk rá, sajnos.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
     1. Gondold végig, a maffián kívül ki jelenthet veszélyt a vendégre Szicíliában?
      A védelemhez maga a maffia teremti meg a veszélyt is.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
      1. Az egészből csak azt szeteném kihozni, hogy ezek a féllegális vagy illegális szervezetek nagyon hamar elszakadhatnak az eredeti, egyébként általában magasztos céltól, és a saját maguk szükségességének bizonyítása, és a saját fenntartásához való pénz megszerzése elsődlegessé válhat. Ráadásul állammá válnak az államban, menedéket és teret nyújtva sok olyan embernek is, aki kegyetlen, embertelen, stb. Egyébként a Yasar Kemal Sovány Mehmet c. könyve mesél ilyenekről is.

       VA:F [1.9.22_1171]
       Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
       1. Köszi a könyvajánlatott. 🙂 Amint tudom, elolvasom. Egyébként is nagy rajongója vagyok Yaşar Kemalnak. 🙂

        Én úgy hallottam, hogy a védelemben az is beletartozik, hogy pl. nem vernek át az étteremben, meg ilyenek.

        No igen, meg sokan éppen azért lépnek be az ilyen szervezetekbe, hogy kiéljék magukat.
        Csak itt most pont fordítva van. Azok, akik azt mondják, hogy a kurdokért és a szabadságért harcolnak pont azokat a segélyszállítmányokat és embereket támadják, akik nekik segítenének. Szeretik azt mondani, hogy el vannak nyomva, miközben rengeteg mindent ingyen kapnak, mi pedig nem. És még mindezek után is Isztambulban, meg úgy általában Törökországban hatalmas szervezés zajlik, hogy segítsenek pont egy kurdok lakta területnek. Tegnap éjjel hihetetlen mennyiségű pénz jött össze, és ez csak egy műsor volt, egy fajtája az adományozásnak.

        VN:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. cser, minden múveltség tisztelete mellett, ezzel most nem értek egyet teljesen. Több karja van a polipnak, van amelyik véd, van amelyik taníttat, ellátja az öregeket stb. Nekem mindig a klán jut az eszembe. A filmben, irodalomban a kriminalizált oldalt lehet eladmi. Nem lepne meg, ha kiderülne, hogy mondjuk a nagybazárt két-három csoport uralja….Az a legjobb, ha a konkurencia is te vagy.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. A maffia? Nyilván igen, azt, aki bent van a körben. De ez elég feudális világ képét festi, nem? Még akkor is, ha esetleg romantikusnak tűnik.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. én egy ideig elég sokat gondolkodtam, hogy mennyire lelhetőek fel benne a matriarchátus nyomai….én elég biztos vagyok abban, hogy a klasszikus feudalizmus elötti cuccról van szó.
     a körben levést a születéssel és formailag a megkereszteléssel megszerzik…ezért is a cím….
     voltam egy templomban, ahol a keresztapák keresztapjainak gyeremekeit keresztelik a hagyományok szerint…

     nem tartom a dolgot romantikusnak, sőt… de elég érdekes a dolog „antropológiája”. Engem jogtudat vizsgálat miatt érdekelt….
     Egyébként vérbosszú, védelmi pénz, nagycsaládi tulajdon stb. nemcsak arra van… de ezt itt hagyjuk.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. Megy az adakozó műsor.
  Az Eti (csoki és keksz gyár) 1.000.000 lírát (kb. 123 millió ft) adományozott.
  Alul folyamatosan látni a felajánlott összeget. Tele van 100 és 1000 lírákkal. De látunk sok több tízezrest is, és még egy milliósat is.

  A mi csomagunk holnap indul, ami kb. 800 TL értékű. A cégben mindenki adott bele valamennyit.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .