Itt lopakodik a karácsony

Az alábbi képen egy furcsaság látható. Melyik is az?

Meglepetés Karácsony
Meglepetés Karácsony

A kép 2011. november 5-án készült Isztambul egyik bevásárló központjában (Nişantaşı). És igen, ez itt bizony egy karácsonyfa! Nem, kivételesen nem egy tavalyi fa maradványait láthatjuk. Ahhoz túlságosan is jó állapotban van. Ez bizony már az idei Karácsony hírhozója.

Törökország muszlim többségű, de nem Iszlám ország. Szabad vallásgyakorlás van, és az állam is szekuláris. A keresztény kisebbség létszáma viszont jelentős. Bár még ők is eléggé kevertek, mert van itt örmény, szír ó-keresztény, ortodox, római katolikus, de még anglikán is. Sőt! Ezeknek további keveréke is megtalálható. De akárhogy is vannak, ők tartják a Karácsonyt. Üzleti nyelvre lefordítva, ők bizony potenciális vásárlók.

Más kérdés, hogy melyik nap is tartják a Karácsonyt. Ugye Magyarországon a Szent Este december 24-én van. Míg mondjuk az USA-ban Szent Reggel van, ami december 25. Ehhez hasonlóan az Ortodoxok (Isztambulban leginkább rum (görög) és bolgár Ortodoxok vannak) is december 25-én ünnepelnek, csakhogy ők még a régi naptárat használják. Így az ő Karácsonyuk január 7-re esik. Az örmények viszont az eredeti napon ünnepelnek, ami pedig január 6.

Van, aki tudja még követni? 🙂

Mindezt még kevésbé lesz átlátható, ha előhozzunk a török neveket is. Ugyanis a Télapó törökül Noel baba, míg a Noel valójában a Karácsonyt jelenti. A karácsonyfa viszont nem Noel ağacı, ahogyan várnánk, hanem Yılbaşı ağac, ami már újévi fát jelent.

Azaz a törököknek a karácsonyfa az újév szimbóluma. Mert miért is ne szeretne a török bármi olyat, ami szép színes, és tele van villogó égőkkel? 🙂

Így aztán ezt az üzletek is kihasználják. Mint láthatjuk, igencsak jó előre készülnek az újévi akciókkal, készletekkel és eladásokkal. Végül is, már nyakunkon a Karácsony. Alig 43 napunk van már csak addig…


20 Replies to “Itt lopakodik a karácsony

 1. De egyébként, a teljesen szekuláis államhoz lábjegyzetként: egy ismerős unokahúga a Notre Dame de Sion nevű francia gimnáziumba jár Isztambulban. Beszélgetünk róla, hogy mit milyen nyelven tanulnak, mondja, hogy általában franciául, de van amit angolul, irodalmat, nyelvtant és vallás pedig törökül. Mondom: Vallást? A suli neve nekem elég kereszténynek cseng…
  Persze – jön a válasz – a muszlimok az iszlámot, de persze nem csak muszlimok járnak az iskolába. Erre lázba jövök: Hű, tényleg, mindenkinek van a saját vallásához kapcsolódóan órája?
  Nem-nem, csak a muszlimoknak. De nekik kötelező. Merthogy törvény van rá, hogy a muszlim diákok részt vegyenek vallásórán, alap és középfokú oktatásban. A többieknek viszont nem biztosítják ezt alapértelmezésben.

  1. Sajnos Atatürk óta sokat változott a szekuláris állam.
   Szerintem az lenne a legjobb, ha tartanának vallási órát, de nem kiemelten egyről, hanem mindegyikről (legalábbis a nagyobbakról). E mellett a vallás többi részét is megismernék a tanulók, mint pl. a kialakulásukat, történelmét, ősi hiedelmeket, ókori isteneket, stb…
   És ezt nem csak Törökországban, hanem általánosan mindenhol. A vallás nagyon sok embernél játszik központi szerepet (ellentétben mondjuk a gondolkodással, amit szintén próbálnak megtanítani/elfelejteni az iskolákban). Talán azzal közelebb jutnánk ahhoz, hogy egymást jobban megértsük, és ne azokból a torz információkból állítsunk össze a világképünket, amit a médiából kapunk.

   1. Azt nevezhetnénk akkor filozófia órának is, nem? 🙂 Meg néha irodalomórának. Ezért is klasszak az epochákban, nagyobb tanítási blokkokban gondolkodó iskolák, ott jobban jut idő ilyenre is, amikor nem ragaszkodnak a tantárgyi keretekhez.

    1. Az egész oktatási rendszer úgy, ahogy van, újra kellene gondolni.
     Csak éppen ma még senki sincs, akinek lenne jó ötlete, hogyan is lehetne megoldani. Túl sok mindent van, és még nem tudjuk, mi az, amire 10-20 év múlva szüksége lesz egy mostani diáknak.

     1. Szerintem ne vallást, hanem vallástörténetet oktassanak (minden nagy vallás történetét), aki vallást akar tanulni menjen az imámhoz, paphoz stb. Állami iskolában ne oktassanak semmilyen vallást.
      Pláne nem kötelezően, ahogy most Törökországban. Persze tudjuk miért.

      Ez a török karácsony rosszabb, mint itt (most éppen Ausztriában vagyok) itt még csak díszeket lehet venni, de díszítés stb. még szinte sehol sincs. Majd csak advent kezdetével. Hiába a törökök szeretnek túlzásba esni – de nagyon 🙂

    2. cser, Te tanár bácsi vagy, hogy ilyeneket tudsz? 🙂

     egyébként tényleg, pl. aki jogfilozófiát hallgat, szinte mindent megtanulhat a vallások lényegéről….
     Én már várom a Karácsonyt! Már szinte minden ajándékot megvettem.
     (Csak a CBM-nak nem tudom, mit vegyek, valami sajtszagú kellene, ami gyermekaltatásban jó!:) )

    3. cser, Te tanár bácsi vagy, hogy ilyeneket tudsz?

     egyébként tényleg, pl. aki jogfilozófiát hallgat, szinte mindent megtanulhat a vallások lényegéről….
     Én már várom a Karácsonyt! Már szinte minden ajándékot megvettem.
     (Csak a CBM-nak nem tudom, mit vegyek, valami sajtszagú kellene, ami gyermekaltatásban jó!:) )

      1. Igen, minél büdösebb annál jobb, imádom őket, ha megyek haza, mindig viszek innen egy vagonnal 🙂 bűzlik is utána a bőrönd, hiába vannak triplán becsomagolva.

   2. Nagyon egyetértek. Nem vagyok híve annak, hogy nagyon nyomassuk az iskolákban a vallástant, szerintem millió fontosabb dolog van, de Törökország nem Magyarország – ott még mindig igen jelentős a vallásosok aránya, és egy ilyen társadalomban valószínűleg az tud a legkonstruktívabb lenni, ha megtanítjuk a felnövő generációknak, miért NE gyűlöljenek más valláshoz tartozókat, hiszen keresztény – muszlim – zsidó ugyanabból a mondából táplálkozik, ugyanazt tanítja. 🙂
    https://hu.flatfy.com/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük