Török problémamegoldás

Megoldjuk Tesó!

Ez lehetne akár a törökök jelszava is.

A törökök nem ismerik a lehetetlent! Mindenre van megoldás, még akkor is, ha teljesen kilátástalan a helyzet.

A törökök híresek arról, ahogyan a problémához hozzáállnak. No meg annak a megoldásáról is…

Itt nem létezik az, hogy valamit nem lehet megcsinálni, mert mindig keresik a megoldást. Még ha az sok esetben … hmm… érdekes lesz.

De ez sok szempontból nagyon is jó!

Gondoljunk csak bele, ki nem járt még úgy, hogy valami hivatalos helyen (önkormányzat, bank) valamelyik papírja nem volt rendben, valami hiányzott, vagy valami félre lett írva. Így hiába vártuk végig a sorunkat, haza lettünk zavarva. Majd új időpontot kellett kérni, ismét sorba állni, hogy kiderüljön, valami még mindig hiányzik.

Törökországban az ilyen nagyon ritka. Itt a megoldásra törekednek.

Egyik helyen így jártunk.
– Még kellene az X papír is.
– Nekünk olyanunk nincs.
– Pedig az nagyon fontos!
– Nekünk olyanunk nem is lesz.
– Hát jó, akkor megcsináljuk az X papír nélkül is…

Egy másik helyen (rendőrségen, vízum ügy), amikor beadtuk a papírokat, akkor szólt a néni, hogy ez bizony fekete-fehéren lett kinyomtatva. Ő ezt így nem tudja bevenni. Rá van írva a papírra, hogy mindenképpen színesben kell (ugyanis volt rajta egy török zászló, az pedig hogy néz ki fekete-fehérben).
De ne aggódjunk, mert a többi papírt addig is beveszi, elkezdi feldolgozni. Mi menjünk ki az épületből, forduljunk balra, és ott van egy ingatlanos, akinek van színes nyomtatója. Ő tudni fogja, mit kell tennie.

Hamar megtaláltuk az ingatlanost, aki tényleg tudta, mit kell tenni. A papírunk jobb felső sarkában volt az azonosító száma, amit beírt a rendőrség honlapján (reggel első dolga volt a honalapot megnyitni), és már nyomtatta is ki a papírokat, szépen, színesben, és pontosan. Bezzeg mi 20 percet vacakoltunk, hogy ne lógjon át az utolsó sor egy új oldalra! Minden jel arra utalt, hogy a hozzánk hasonló ügyfelek nagyon is gyakoriak errefele…

Percek alatt végeztünk, és visszamentünk az immár színes papírokkal az adminisztrációs nénihez. Így mindent aznap délelőtt el tudtunk intézni, nem kellett heteket vacakolni azzal, hogy újra időpontot kérünk, stb…

Mindez a hozzáállás az utcán is látszik minden nap. Bár ennek az eredménye sokszor (leggyakrabban) mulatságos. Bár ettől lesznek igazán törökösek az isztambuli mindennapok.

Az alábbi képen azt láthatjuk, hogy az asztal is igenis odafér arra az aprócska párkányra. És igen, van ott elég hely a járdán, hogy két ember oda tudjon ülni ebédelni.

Vízszintes
Vízszintes
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.7/10 (7 votes cast)
Török problémamegoldás, 8.7 out of 10 based on 7 ratings
 

5 Replies to “Török problémamegoldás

  1. Na igen, van ahol azon agyalnak hogy hogyan _lehet_ valamit megoldani, és van ahol azon, hogy hogyan _ne kelljen_ …

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 1. Azért nekem bőven voltak kellemetlen élményeim a török problémamegoldással kapcsolatban… De ami a képen a látható, az biztos, hogy tipikus. : )

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .