Hogyan válasszunk éttermet Isztambulban?

Isztambulban járva előbb-utóbb szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy valahol ennünk kell.

A gyomrunk mélyéből áradó érzést az is tovább erősíti, hogy egész Isztambult belepi az az illat, mely jelzi, hogy a közelben bizony sütnek valamit. Minden közelben és minden napszakban éppen sütnek valamit…

Úgyhogy egyszer csak eljön az az idő, amikor úgy döntünk, hogy elővesszük az otthonról hozott sertés-szalámis szendvicsünket, és leülünk enni.

Vagy pedig beülünk valahova egy jót falatozni.

De mégis hova?

Jó a kilátás
Jó a kilátás

Ahogy föntebb már láttuk, Isztambult átjárja a sütés-főzés jellegzetes illata. Ez pedig azt jelzi, hogy bármerre is járunk, mindig találunk olyan helyet, ahol lehet enni. Teljesen mindegy, hova kavarodunk el, elég csak a szagokat (füstöt) követni, és máris étel közelébe jutunk.

No de mégis. Ahol ekkora a választék, ott hogyan válasszunk?

Tegyük fel magunknak a kérdést: Mit szeretnénk?

– Egy jót enni!
Ebben az esetben olyan helyre menjünk be, ahol sokan vannak. A törökök ugyanis szeretnek jót enni.

– Valami igazi törököset enni!
Ekkor is olyan helyet nézzünk, ahol sokan vannak. A törökök az igazi török ételeket szeretik.

– Török ételt szeretnénk.
No, ez már a turista kategória. Rengeteg olyan éttermet találunk, ahol úgymond „törökös” ételek vannak, de azért módjával, nehogy szegény turista gyomra kikészüljön. Az ilyen helyeket úgy lehet legjobban megismerni, hogy angolul is kint van a menü. Ezt jelenti azt, hogy gyere be turista, egyél nálam! (és fizess nálam). A tipikus turista helyeken nagyon hangulatos éttermeket találhatunk, oszmán ruhába öltözött pincérekkel, és nagyon széles választékkal.
Arra viszont mindenképpen készüljünk fel, hogy az ár a duplája lesz a normál éttermeknél.

– Valami különlegeset ennénk!
Ilyen helyet már nehezebb találni, bár nagyon sok van Isztambulban. Az, hogy mennyire különleges az étel, függ a befogadó szervezettől (azaz tőled). Pl. mondhatjuk azt, hogy Isztambulban minden étel különleges (talán a MacDonnald’s nem, csak az asztalon lévő piszok). De ha olyat szeretnél, ami a töröknél is extrának számít, és mégsem külföldi, akkor az iskembe feliratot keresd. Ez ugyanis a pacal leves. Ahol pedig ilyen van, ott jó eséllyel más érdekességet (pl. bárány agyvelő) és találhatsz. 🙂

– Valami olcsót!
Egyik módszer az olcsó étkezésre a pék. Finom, friss pékárukat találunk, és nagyon olcsóan.
Ugyan ezt, de kalóriával dúsított változatban a cukrászdákban tehetjük meg. Pl. ha fél kg baklavát befalunk, akkor lesz bennünk annyi cukor-energia, amivel a nap végéig futással is kibírjuk.
Az utcán, főleg a közlekedési csomópontokban (és közlekedési dugókban) találunk kisebb büféket, akik simitet, halat, toastot, dönnert, hamburgert, vagy más hasonló egyszerű ételt árulnak.
Amennyiben viszont szeretnénk jó nagyot is enni, de mégis olcsóan, akkor menjünk be a hátsó utcába, és keressük azt a kicsi éttermet, ahol a helyi emberek esznek. Mert ilyen hely mindig van, függetlenül mennyire luxus környékre is tévedtünk. Azok, akik ott dolgoznak, éppen úgy szeretnének olcsón ebédelni.
Az ilyen hátsó kis éttermek nagy előnye még az is, hogy állandó vendégeik vannak. Így az étel megbízható, és változatos. No és persze laktató is.

Jó hely!
Érdemes lehet úgy éttermet választani, hogy jó helyen van. Kilátás, vagy belső felépítés, esetleg műsor is látható.
A műsor, és a népi ruhákba öltözött anyókás helyek gyakran drágábbak (főleg turista éttermek), viszont a jó kilátású, Boszporusz-parti éttermek ára semmiben sem különbözik az átlagos helyekétől. Így bátran menjünk be!

Árak:
Úgy érdemes számolnunk, hogy egy átlagos helyen az átlag kebab kb. 12 TL (2011-es adat). Azaz üdítővel együtt kb. 15 TL-ből megvagyunk. Esetleg lehet drágább, de amíg a 20 TL-t nem léptük át, addig jól vagyunk.
Ha a hátsó kis éttermekbe megyünk, akkor már ennek az árnak a feléből is jóllakhatunk. A napi menük általában 7 TL környékén mozognak.
Turista étteremben viszont pont fordítva. Simán 22 TL-nál kezdődik egy kebab, míg egy kétszemélyes küveç akár 65 TL is lehet. Érdekes étel, és talán egyszer be lehet vállalni. De mindennapra talán kicsit sok lesz…

No és akkor egy rövidke szótár, mégis mit eszünk:

kebab – sült hús
şiş – nyársas dolgok
ızgara – grill
zeytinyağ – olívaolajban párolt
dolma – töltött

et – hús (marha)
kuzu – bárány
tavuk – csirke
balık – hal

İçecek – ezek pedig már az innivalók! 🙂

Mindenkinek jó vadászatot! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Hogyan válasszunk éttermet Isztambulban?, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .