Karácsony Isztambulban (2011)

A Karácsonyról Isztambulban…

Hóember - bazárember
Hóember - bazárember

Öööööö… próbáljuk valahol az elején kezdeni!

Mindenki üljön le, nyugodtan, vegyetek, elő pattogatott kukoricát, vagy diétás salátát (ki-ki mit kedvel inkább), mert ez nem lesz egyszerű…

Szóval:

Törökországot sokan Iszlám országnak gondolják, holott ez nem így van. Muszlim többségű ország, de hivatalosan szekuláris. Azaz az állam nem szól bele a vallási ügyekbe. Olyan annyira el van tiltva, hogy pl. nem megengedett az olyan Európában népszerű pártok neve se, mint pl. a keresztény-demokra.

Persze ennek ellenére azért a muszlim többség eléggé jelentős: 99,8%. Annak ellenére, hogy ez majdnem 100%, mégsem az. Az a 0.2% nagyon is jelentős egy ekkora országban. Elég csak azt megnézni, hogy Isztambulban mennyi (és mennyi fajta!) templom és zsinagóga van. E mellett a keresztény történelem nagyon sok jelentős eseménye is Anatóliában történt: Itt született és élt meg csokit osztogatott a Mikulás; itt volt a niceia zsinat, ahol többek között a Húsvét kiszámítását is meghatározták, és még sok minden.

Isztambul közepe, a feldíszített Îstiklal Caddesi
Isztambul közepe, a feldíszített Îstiklal Caddesi

Nekünk, most mindebből a templomosok a fontosak, mert náluk van karácsony, és karácsonyfa. No, ők sokan vannak, és sok csoportjuk is van.

Ugye, Magyarországon (az USÁ-val ellentétben) a Karácsony december 24.-án este van. Sok országban pedig december 25. Ezt még ismerjük. Viszont Isztambulban nagyon sok az Ortodox vallású ember. Ők is december 25-én táncolják körbe a karácsonyfát, csakhogy ők nem a Gergely-féle naptár szerint! Így az ő december 25-éjük nálunk január 7-ére esik. Az más dolog, hogy már náluk is január 7-et mutat a naptár, de aki emlékszik még a Nagy Októberi Szocialista Forradalomra (november 7.), az tudja, hogy ilyen apróságon nem szokás kiakadni. Bár mindenképpen fura lehet nekünk, hogy az Újévi mulatozás megelőzi a Karácsonyt.

Bár ennek is lehetnek előnyös tulajdonságai. Gondoljunk bele, hogy jópár nappal több időnk van arra, hogy a teljes decemberi munkát befejezzük. Majd ez után az ember egyenesen mehet bulizni. Annyit tombolhat, amennyi csak jól esik, annak a jóleső tudatnak a birtokában, hogy még egy teljes hete van arra, hogy:

 • kitombolja magát
 • kijózanodjon
 • kitaláljon az asztal alól
 • hazataláljon
 • feltakarítson
 • szerezzen egy karácsonyfát
 • feldíszítse azt
 • és még süteményt is süssön.

De még arra is lesz ideje, hogy a hangszálait áthangolja a Gyere babám, pörögjünk egyet a kukoricásban! c. nótáról a Mennyből az angyal-ra! Úgyhogy ez nem is tűnik annyira rossznak.

Isztambulban viszont nemcsak Ortodoxok vannak, hanem örmények is. Ők még az előtt szakadtak le a keresztény vallásról, hogy azok elkezdtek volna zsinatozgatni. Sőt! Ők biztosan állítják, hogy övék a legősibb keresztény ország. Nekik pedig teljes más számolási módszerük van a Karácsonyra:  az örmények az eredeti Karácsonyi dátumot, a január 6-át tartják (aki ismeri a pontos okokat, léci ossza meg velünk!). Tehát ők is Újév után ünnepelnek.

Azért az mindenképpen érdekes, hogy majdnem kétezer év viták, fejtegetések, reformok és naptárreformok után az Ortodoxok majdnem ugyan érkeztek, mint az örmények. Talán még az is kiderül egyszer, hogy az az egy nap különbség számolási hiba, vagy valami hasonló.

Karácsonyfadísz-bolt, Eminönü
Karácsonyfadísz-bolt, Eminönü.

De ezzel még nem értünk a végére. Ugyanis Isztambulban sok fele találni még szír keresztényeket (ős keresztényeket). Sajnos velük még nem sikerült személyesen összetalálkozni, így még nem ismerjük, ők hogyan is karácsonyozgatnak. De van itt nálunk Moda központjában egy angol Római katolikus (tehát nem anglikán) templom, amit a szírekkel felváltva használnak. Talán valamit sikerül ott megtudni tőlük.

Összegezve az eddigieket: Isztambulban a Karácsony vagy december 25-én (Római katolikusok), vagy január 7-én (Ortodoxok), vagy pedig január 6-án (örmények) van. Kivéve nálunk, ahol van pár négyzetméter nem hivatalos magyar föld, ahol is december 24-én, este 8-kor (magyar idő szerint persze) fog majd betoppanni a Jézuska.

Hacsak át nem esik Árpin, aki a cipőjét akarja majd megenni. 🙂

Mézeskalácsváros a Capitol bevásárló-központban
Mézeskalácsváros a Capitol bevásárló-központban

A mese itt véget is érhetne. De ne feletkezzünk el a többi, 99,8%-ról se, akik pedig törökök. Ízig-vérig törökök (most ne menjünk bele, hogy ki mennyire török vagy melyik nációba tartozik, mert ebből a szempontból úgyis mindannyian ugyan úgy viselkednek. 🙂 🙂 ).

A törökök pedig teljesen odáig vannak a színes dolgokért. Pláne ha azok világítanak, villognak, zenélnek. Mert mindez olyan jól néz ki. Főleg, ha jó sok van.

Ezért aztán egy igazán jó török karácsony el sem képzelhető anélkül, hogy az üzletek ne lennének feldíszítve. A kirakatban természetesen áll egy karácsonyfa (ízlés szerint zöld, fehér, rózsaszín, vagy neon-narancssárga). Belül minden fele, a chí mediterrán vonaljai szerint elrendezésében (magyarul össze-vissza) égősorok, és függősorok lógnak. És természetesen kell egy télapó is az ajtóba, aki jól le-hohohó-zza a belépőket, a kilépőknek pedig eldalol egy rocknótát. Vagy egy török népdalt. Mindezt persze napszemüveggel, mert mégiscsak a délen vagyunk.

Itt lehet nagy választékban éneklő Mikulást venni
Itt lehet nagy választékban éneklő Mikulást venni.

Sőt! Többségük nem áll meg egy apró kis díszítésnél, hanem különleges karácsonyi, pontosabban újévi leárazások vannak. Csak itt, csak most, és csak neked barátom, mert te olyan szimpatikus vagy nekem. Gyere csak be a boltomba, és mutatok neked valami igazán különlegest, ami nálam sokkal olcsóbb, mint szembe, a hülye Alinál…

Ha már itt tartunk, akkor érdemes pár mondatot említeni a Karácsony neveiről is: Maga a karácsony törökül Noel gün vagy Noel akşam, de már újmodern török verziója is van: krizmas. Magát a Mikulást pedi Noel baba-nak hívják (Karácsony-apu). Ezzel szemben a karácsonyfa viszont már yılbaşı ağac, holott a yılbaşı újévet, pontosabban az év fejét, kezdetét jelenti.

Azaz miközben körbeálljuk az év fejfáját….ööö… évkezdő fát, és énekeljük az Ayşe-mayşe romantikus, felnőtteknek való dalát, várjuk hogy a Karácson-apu megjöjjön a puttonyával, és az ünnepi akciós árukkal.

Hmm… ez azért már egy kicsit másabb, mint ahogy azt régen elképzelték. Bár igaz, hogy Betlehemben nem volt fenyőfa, így talán ennyi eltérés még belefér. A szándék a lényeg.

Karácsonyfadísz-bolt
Karácsonyfadísz-bolt

Tehát, mint láttuk, mindegy, ki hova tartozik, az üzlet része lesz. A kínai üzlet része. Mert ilyenkor be van terítve egész Isztambul a kínai karácsonyi díszekkel, égőkkel, mikulás sapkákkal (van olyan is, amihez a Grünhilda Girl táncegyüttes hosszú hajtincseit is mellékelték), fenyőfákkal (milyen színűt szeretnél tesó? van ám két-, és háromcsúcsú is), angyalkákkal, lampionokkal és minden olyannal, aminek csak kicsit is köze lehet a karácsonyhoz. Kedvencem a mosolygós kínai papír emberkék, akik csillámporon keresztül kívánnak boldog karácsonyt nekünk.

Nem is igaz, mert a kedvencem a Mikulás kommandó! 🙂
Ebből szerencsére egyre nagyobb választék van. És egyenlőre még mindegyiknek piros a ruhája, de mint tudjuk, a Télapó is követi a divatot, így bármelyik évben új ruhában tűnhetnek fel.

A Mikulások a reggeli tornájukat végzik
A Mikulások a reggeli tornájukat végzik

De aki igazán el szeretne merülni egy jó kis isztambuli karácsonyi hangulatban, mindenképpen látogasson el Eminönübe, a papír bazárba!

Eminönü Karácsonyi dobozbolt
Eminönü Karácsonyi dobozbolt - ahol tényleg csak dobozt árulnak.

Mi pedig majd jelentkezünk egy kis sütögetéssel. 🙂

Mindenkinek Boldog, Süteménydús Karácsonyt! 🙂

Még több kép 2011. isztambuli Karácsonyáról.

16 Replies to “Karácsony Isztambulban (2011)

 1. Nagyon jól összegzi a cikk a Karácsonyt 34-ben!:) Legjobban persze a vallások szokásai közti különbségekkel foglalkozó rész tetszett,mert ez a téma mindig is érdekelt!
  Boldog Karácsonyt minden Isztambul.infósnak!!

 2. Csodás riport! 🙂 Jó sütés-főzést, fadíszítést, ünneplést nektek! 🙂
  Azért arra kíváncsi lennék, milyen a Karácsonyi Kebab. 🙂

  1. Köszönjük!
   A kebab sajnos elmaradt, de majd összeülök akkor egy sarki büféssel, és kikísérletezzük az újévi kebabot. Majd levédjük, és jó gazdagok leszünk! 🙂
   Különlegességnek legyen mondjuk olyan, hogy fenyőfanyárson sült (jó gyantáson persze), és még valahogy a Mikulás szakállát is belekeverjük az üzletbe… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük