Tax Free Törökországban

Gyere csak be a boltomba, barátom! Olcsó lesz!

Ugye, de ismerős…! Pedig aztán nem ott hagytunk az összes pénzünket, mert kellett nekünk megvenni az egész boltot…..

Na de, ha tényleg szeretnénk egy kicsit spórolni, akkor érdemes a Tax Free-t, azaz az ÁFÁ-t visszaigényelni a határon.

TaxFree

A Tax Free nem egy török kebab, de még csak nem is egy török hastáncos leányzó neve, hanem egy angol szó. És azt jelenti, hogy adómentes. Ami egyébként nem igaz, mert a termék nem mentes az adótól, csak az ÁFÁ-tól. De még azt is ki kell fizetni a boltban, csak éppen visszakapjuk amikor elhagyjuk az országot. És akkor se mindet. És ha Euróban kérjük, akkor eléggé rosszul váltják a török lírát (mint ahogy általában mindenhol).

Ezzel szemben pl. a reptéri ÁFA-mentes boltokban (Duty Free) már tényleg a teljes ÁFÁ-t megússzuk, és visszaigényelni sem kell, hanem direktben ÁFA-mentesen fizetünk a pénztárnál. Más dolog, hogy a török termékek jelentősen drágábbak, és a minőségük is kétséges. Így leginkább csokit (gyerekeknek), kozmetikumot (anyunak) és vodkát (apunak) érdemes ott vásárolni.

No de vissza a Tax Free-re! Ahhoz, hogy Áfa-mentesen tudjunk vásárolni, az alábbi feltételeknek kell teljesülniük:

 • Legyen a bolt Tax Free kompatibilis.
 • Legyen ott egy olyan ember, aki tudja, hogy kell kitölteni a lapot.
 • A vásárlásunk összesen haladja meg a 118 török lírát.

És csak ennyi. 🙂

Olyan boltot kell keresnünk, ahol kint van a kék-fehér Tax Free feliratú matrica. Persze lehet, hogy a boltnak megvannak az engedélyei az Áfa-mentes vásárlásra, csak éppen elfelejtették kitenni a matricát az ajtóra (vagy odaadta valaki otthon a gyerekeknek játszani). Tehát érdemes rákérdezni.
Mindez fordítva is igaz lehet: habár a bolton kint van a matrica, nincs senki a közelben, aki ki tudja tölteni a lapot, de olyan is előfordulhat, hogy a nyomtatványfüzet sincs meg (mert valaki otthon odaadta a gyerekeknek turista-bazárosat (a rendőr-pandúr helyi megfelelője) játszani). Tehát mindenképpen érdemes rákérdeznünk! 🙂

Amennyiben a fentiek teljesültek, akkor máris nekikezdhetünk a költekezésnek. 🙂

Érdemes tudni, hogy Törökországban alacsonyabb az ÁFA, mint Magyarországon, itt csak 18%. Viszont a Tax Free határvonala is alacsonyabb: 118 TL.

Mindez azt jelenti, hogy mi a 118 török líra feletti összeg ÁFÁ-ját tudjuk visszaigényelni. Ez azért fontos, mert pl. 120 lírás vásárlásnál nem biztos, hogy megéri a 2 líra adójának (120-118) a visszaigénylésével vacakolni..

Itt egy lista, hogy milyen összegeknél kb. mennyit is kapunk vissza a határon:

Fizetett összeg (TL)

Visszaigényelhető
(TL)

120              0,31
130              1,83
140              3,36
150              4,88
160              6,41
170              7,93
180              9,46
190            10,98
200            12,51
250            20,14
300            27,76
350            35,39
400            43,02
450            50,64
500            58,27
550            65,90
600            73,53
650            81,15
700            88,78
750            96,41
800          104,03
850          111,66
900          119,29
950          126,92

A fenti lista csak tájékoztató, mert mindenféle egyéb kacat miatt a visszakapott összeg eltérő lehet. E mellett a boltban nem számolgatnak, hanem egy listából nézik ki az összeget.

A listában jól látható, hogy az az összeg, ahol már érdemes foglalkozni a Tax Free-vel, az valahol 300-500 körül kezdődik (kinek mik az igényei), igazán1000 TL felett fogunk jól járni. Szerencsére a termékek összevonhatóak. Azaz ha 500 db mavi boncuk-ot veszünk, szemenként 2 líráért, akkor rá is érvényes lesz az 1000 lírás Tax Free. Csak arra kell ügyelnünk, hogy egy napon, egy boltban, és egy számlára vásároljunk mindent.

Vásárlás után kapunk egy űrlapot, rengeteg rubrikával. De nem kell megijedni, mert ősi török szokás szerint ebből csak négyet kell kitölteni. Nem kellenek ilyen marhaságok, mint útlevélszám, aláírás, meg egyebek… Szóval nem kell izgulni. 🙂

Ez után már csak a határ van vissza. Ott viszont majd kell útlevél, és az áru is, amit vettünk. Mert azt be kell mutatni.

Elvileg két lehetőség van a reptéren: az áru a feladott csomagban utazik, ekkor még a feladás előtt kell bemutatni. Vagy pedig a kézipoggyászban visszük, ilyenkor viszont a check-in után kell a Tax Free papírokat intézni.

Nem tudom, máshol hogy megy ez. Az isztambuli Atatürk reptéren a check-in előtti (feladott poggyász) módszer nem tűnik túlságosan járhatónak, mert a kijelölt jelent olyan turisták aludtak, akik még 25 órát vártak a gépükre. Így vasmacskát, szőnyeget, téglát, és más tárgyakat talán érdemes lehet a kézipoggyászban felvenni….

A check-in utáni (kézi poggyász) viszont remekül működik. Az A-B sok mögötti részen bújt el a pecsételő emberke. Előtte pedig hosszú sor áll. De ne ijedjünk meg, mert ők valami egészen másra várnak. És nem tudnak se angolul, se törökül, viszont majd jó morcosak lesznek, ha mi bevágunk eléjük. Azért próbáljuk nekik elmagyarázni, hogy mi más ablakhoz megyünk, amelyikhez ők nem állnak sorba (ugye-ugye, mondtam, hogy a vasmacskát tegyük csak a kézipoggyászba!).

Itt fogjuk megkapni az első pecsétet. De még nem a pénzt. Ahhoz ugyanis még át kell menni a határon, bizonyítani, hogy a termék elhagyja az országot. A vámos bácsik után mindjárt jobbra kell fordulnunk, ott is lesz egy Tax Free felirat. Készüljünk fel, hogy az árut esetleg itt is be kell mutatnunk! Úgyhogy a bazárban vett krokodilbőr csizmát ne töltsük még tele csokival. És a Mikulásnak is csapjunk a kezére, ha ezt szeretné tenni!

Miután a határ túloldalán is átadtuk a papírt, és bemutattuk az árut, és még pecsétet is kaptunk, akkor jutunk el oda, hogy a visszaigényelt ÁFA (magyarul a pénz) is hozzánk fog kerülni. Egyes határokon a Tax Free emberke adja majd nekünk, más helyeken viszont valamelyik bankfiók, vagy pénzváltó fizet nekünk.

Mindezeket kalkuláljuk bele az indulásba, hogy bőven legyen elég időnk a reptéren!

Figyelem, az ÁFA-visszaigénylést csak turisták vehetik igénybe. Aki tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az már nem.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (2 votes cast)
Tax Free Törökországban, 8.0 out of 10 based on 2 ratings
Evernote.doClip({title: 'Tax Free Törökországban',url: 'http://isztambul.info/blog/2011/12/26/tax-free-torokorszagban/',contentID: 'post-3626',suggestTags: 'bazár,pénz,turista,vásárlás',providerName: 'Isztambul kalandok',styling: 'text' });return false" class="evernoteSiteMemoryLink">
 

2 Replies to “Tax Free Törökországban

 1. Halihó, annyit azért mondanék – és nem csak Törökországban, de valószínűleg bárhol máshol is – hogy örüljetek a visszatérítésnek, de nem számítsatok rá. Néha van olyan, hogy valami gond van a kóddal, stb. Ekkor eléd tesznek egy lapot, hogy töltsd ki – cím, e-mail, útlevélszám, bankártyaszám, tehát minden nagyon kósernek tűnik, csak éppen másolatot nem kapsz róla. Viszont mondja az aktuális ügyintéző, hogy majd megkapod. Mikor? majd utalják. Nem kapok másolatot? Nem.
  Velem éppen Isztambulban történt ez most november közepén, nem nagyon sok, kb. 100 líra, de azért nem esett jól, és most eszembe jutott. 🙂 ha esetleg megérkezik, akkor majd szólok, igérem. :)))
  A lényeg tényleg, hogy ha jól működik, akkor ajándéknak tekintsétek, és ne veszteségnek, ha nem. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Mi Rómában jártunk úgy, hogy 3 (három) óra nem volt elég ahhoz, hogy a check-intől eljussunk a repülőig, mert annyira prímán megszervezték az egészet. Így nem maradt idő a tax free-re sem. Úgyhogy tényleg sok minden közbe jöhet, amivel érdemes számolni…vagyis hogy nem tudsz számolni…

   Még egy dolog, a Törökországban lakó magyaroknak: a tax free rájuk nem érvényes, bár ez megint a pecsétes embertől függ.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .