Kalandok Isztambulban és Törökországban.
Reptéri transzfer és szállás: Ramazan Timzan, aki magyarul is tud.

Reptéri transzfer és szállás: Ramazan Timzan, aki magyarul is tud: info@timzan.com

Isztambulban sok a macska. Kellett hát, hogy legyen egy bolt is, ahol be lehet őket zsákolni…

Isztambulban minden kapható. Még az is, ami egyébként nem. Sőt, olyan is, ami nincs. De még a semmi is kapható, olcsón persze… :)

Ami inkább sokkal meglepőbb azon turistáknak, akik először járnak Isztambulban, az a mennyiség. Meg a specializáció. A dolgok nem egyesével, és nem kismennyiségben kaphatóak. Sőt! Ha a bazár mélyébe bemegyünk, akkor ott nem is mi vagyunk a célcsoport, hanem a nagykereskedők. 1-2 lámpa? Ugyan már! Pár száz négyzetméter szőnyeg? pfffff…. Itt a dolgok nagyban mennek.

Ez egyébként nagyon érdekes. Elsőre azt várnánk, hogy a komoly megrendeléssel rendelkező cégek komoly székházzal fognak rendelkezni. Holott nem. Aprónak látszó kis bazári boltok hatalmas üzletet bonyolíthatnak le. Voltunk kis asztalos műhelyben, ahol bokáig ért a faforgács (kivéve azt az a sarkot, ahol a hamutál volt, mert ott a korom ért a bokáig). Mégis szállodáknak készít székeket, több százas megrendelésre. Persze legtöbbjük kinőtte a bazár nyújtotta helyett, és az csak afféle showroom. Az igazi műhelyek valahol a város szélén vannak. Mondjuk Dudullu vagy Dolapdere városrészben.

Sok esetben az ilyen nagyranőtt kisiparos cégeknek mégis van csili-vili székháza. De legtöbbször csak azért, mert látták a tv-ben, hogy az a menő. Nem pedig azért, mert szükségük lenne rá. Vagy mert használnák… Aki ismeri őket, úgyis Ali bácsit fogják felhívni, hogy hozza el azt az ötszáz köbméter rózsaszín fonalat. Aki pedig még új, az a bazárba megy a kisüzletbe. Így a székháznak maradna az a feladata, hogy az adminisztrációt intézze. Csakhogy…izé…nos…ez itt Törökország… Szóval a székházban inkább a Facebook-os dolgokkal foglalkoznak. Meg van egy ember aki felveszi a telefont, és megígéri, hogy holnapra meglesz. Bármi is legyen az. Majd lerakja a telefont.
Igaz, ilyenkor a pizzafutár szokott nagyokat pislogni, mert az ő kérdése az lett volna, hogy akkor menjen-e a dupla csípős-mustáros, vagy inkább a ketchupos-mákos legyen…

Tehát akkor a vissza a témára!

Isztambul bazárja bár kicsike kis boltoknak látszanak, komoly üzlethálózat részei. Ezért sok esetben a boltok specializálódtak, és hatalmas a választékuk. Ilyen pl. a zsákbolt.

Zsákbolt

Zsákbolt

 

Itt aztán tényleg találunk zsákot. Akár macskát akarunk belerakni, akár kávét. De még hátizsáknak is használhatjuk. Van kicsi és nagy. De kérhetünk egyedi méretet is. Van modern is, és történelmi, mint amilyet a Háremben használtak, amikor a női vetélytársat küldték el egy éjszakai úszásra…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Zsákbolt, 10.0 out of 10 based on 1 rating
 

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • Google
 • Add to favorites
 • Blogger
 • MSNReporter
 • Email
 • RSS
 • Google Reader
 • Print

Zsákbolt bejegyzéshez 1 hozzászólás

Várjuk a hozzászólásodat is. :)


199
Egyedi
Látoagtó
Powered By Google Analytics
Isztambulról röviden
"Viccesnek szántam, de közben halál komoly :)" Dalma
Támogasd a blogot!
Feliratkozás a blogra (e-mail)

Adja meg e-mail címét, hogy feliratkozzon a blogra és értesítést kapjon az új üzenetekről e-mailben.

Csatlakozás a többi 48 feliratkozókhoz

Kategóriák
Porosabb bejegyzések
Legbaróbb beszólások
  Learn Turkish
  beş
  “5”
  Kalandtérkép
  Isztambul időjárása