– 25 fok

Hát mégis eljött a tél. Tisztára olyan, mintha január lenne…

Az emberek ha Törökországra gondolnak, akkor legtöbbször így képzelik el:

Çıralı (Antalya) by canmom ( Carrie )
Çıralı (Antalya) by canmom ( Carrie )

Pedig ez a kép is Törökországban készült:

Tájkép Erzurum és Trabzon között by Avdeev Max
Tájkép Erzurum és Trabzon között by Avdeev Max

Pedig Erzurum tartományban sokszor már akkor leesik a hó, amikor Magyarországon sokan még egy nyárutó-nyaralásra indulnak, szeptemberben. Úgyhogy mire eljön a tél, addigra nem a kocsikat és a traktorokat kell a kiásni a hó alól, hanem a házakat.

De mindebben nincs semmi különös, mert minden évben így zajlik. És igen, ott minden évben felkészülnek a télre, van hókotró, hólapát, stb..

Most viszont Isztambul fele közelít a hideg idő, gyorsan kiküldtek oda pár riportert, hogy nézzék meg, milyen is az igazi január. Mindjárt találtak is -25 fokot, meg rengeteg jégcsapot.

Bár jégcsap Isztambulban is lesz majd, ha elér ide a hideg, de azért biztonság kedvéért a lelkes média jó sokat bemutat Erzurumból. Úgy látszik a hó már kicsit unalmas volt. Szerencsére a kedves riporterek gondoskodtak a mi szórakoztatásunkról is, így néhány járókelőnek feltették az ilyenkor szokásos csodakérdésüket:

– … és nem fáznak? – kérdezi a riporter, akin látszik, hogy nincs túl sok ötlete a sapka használatával kapcsolatban. Inkább csak látott egy fotót róla, és gondolta, hogy jó lesz ez majd valamire…
-….- néz nagy szemekkel a jól felöltözött járókelő. A fejében próbálja megemészteni a kérdést, mintha éppen azért kérdezték volna miért nem rózsaszín pöttyös a hó? majd hirtelen ötlettől fogva rávágja: – dehogynem!
– És mit csinálnak ilyenkor?
– próbálkozik a riporter bővíteni a téllel kapcsolatos ismereteit, amelyeket akár egy sorba is lehetne írni…
-….- hősünk úgy érzi magát, mintha az iskolai tanárja feleltetné, aki valami nagyon ravasz beugratós kérdést talált ki. Úgyhogy megpróbálkozik egy bizonytalan válasszal: – fűtünk! – majd jó gyorsan elmenekül a képből.

A tél majd egyszer elér Isztambulba is. Állítólag kedden itt lesz. A média minden esetre már felverte a sátrát a Sarıyer városrész hegyei között, hogy amint megérkezik az első hópehely, mindjárt élőben tudják közvetíteni. Majd pedig – mint minden évben – Ali is ki fog menni, hogy keressen egy befagyott patakot, meg egy botot, amivel tudja majd piszkálni. Ő állítólag délről származik, ahol sose látott még telet (leszámítva az utóbbi 20 évet, amikor is mindig ő kereste a jeges patakot), de olyan hírek is vannak, hogy egyenesen Kenyából importálta a TV, hogy így legyen még inkább lélegzetelállító a közvetítés.

Közben Törökország déli részein is bezártak a strandok. Pedig milyen jó nagyon a hullámok…!

Hullámzó tenger
Hullámzó tenger+turiták+kutya (Forrás: Hürriyet)

Ahol ilyen látványosság van, mindjárt összegyűlnek a turisták (lásd a következő képet). Ahol pedig turisták gyűlnek, ott mindig van egy kutya, aki fittyet hány a veszélyre, és odamegy, hátha lehet valamit enni (ennek van egy olyan verziója is, ahol valaki megy oda, hátha lehet valamit eladni).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
- 25 fok, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

8 Replies to “– 25 fok

 1. Istanbulban nem lesz -25 fok az elkövetkező 100 évben. Nyugodjon meg mindenki! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Valamiből a médiának is meg kell élnie… 😀
   Egyébként jó, ha mínusz lesz egyáltalán… Néha pedig, kb. minden 30. évben jegesedés van a Boszporuszon. Állítólag a Dunából jönnek.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. egy török lánynak nagy élmény, amikor először meghempergetik a Normafánál?

  Nem avarban!
  Hóban.

  /Rumli azt írta, negyed kettőkor havazott egy kicsit./

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Már megint? 🙂
   És mi a „hozzátartozó”? Nukleáris katasztrófa, vagy a mikrocsipeken levő aranyat tudja összekapirgálni a szerencsés megtaláló? 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Ha már ilyen sok a „műhód”. 🙂
  Apropó, a kütyü szerencsésen belezuhant a Csendes-óceánba. Hal-lak lesz belőle.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Úgy örülük, hogy megint nem jött el a világvége! Este úgyis álmos voltam, nem tudtam volna fennmaradni megnézni… 🙂

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .