Rumli kalandjai Isztambulban – 2. rész

Sziasztok!

Eltelt még egy hét, így folytatom a naplómat.

Itt vagyok, Isztambulban. Már egy hete. Tengerpart, pálmafák, Mediterrán. Még citromot és narancsot is látni. Sőt! Valahol délen komoly banánültetvények vannak, azt mondják. Mindezek után ki gondoltam volna, hogy ilyen hideg lesz itt? Tegnap még a hó is rám esett.

Szerencsére a helyieknek nincs túl nagy gyakorlatuk a hócsatákban. Egyenlőre még csak kislányosan próbáltak megdobálni, de úgy megkapták, hogy csak na! Viszont valami gyorstalpalós kurzusra járnak, vagy nem tudom mi, mert pár nap alatt aztán annyit fejlődnek, hogy még a pöttyeim is leesnek a bundámról a csodálkozástól. Komoly tervezésű hóvárakat építenek, mini szőnyegbolttal a közepén. De muszáj is sietniük, mert pár nap, és elolvad ez a 2 cm hó is.

Ebben a hidegben nem igazán mozdulunk ki. Csak átmegyünk minden nap Európába a hajóval, majd este vissza. Ez a hajózás azért nagy buli. Jó lenne egy ilyen otthonra is. Nem kell a dugóban reggelente araszolni, hanem csak kiülünk a hajóra. Egy kis ringatás, egy kis kellemes tengeri szellő, süt a nap, stb.. stb.. stb..

Persze nem most, amikor nem lehet a hajó tetejére kiülni, mert lefúj a jeges szélvihar. Mindenki odabent kuksol a jó melegben, és vödörszámra issza a teát.

Húú, ez a török tea! Mindjárt a második nap reggelen ittam egyet. De olyan igazit, rendesen lefőzöttet, ahogy kell. Hát délután három volt már, mire sikerült abbahagyni a futást. Pedig bírom én az italt. De azok inkább alkoholosak, nem pedig koffein szirupok. Pedig ez csak akkora volt, mint a mancsom. Ki hinné, hogy ilyen kevés lébe ekkora oktávszám belefér!

Rumli és az iskender kebab
Rumli és az iskender kebab

Közben ismerkedek a török ételekkel. Eddigi kedvencem az iskender kebab. Ezt a fajta kebabot İskender nagybácsi találta fel Bursaban. Tulajdonképpen ennek az egyszerűbb verziója a döner, aminek otthon a görög nevét használják: gyros. Lényege, hogy függőleges nyársra van a hús felhúzva, és oldalról sütik. Így jobban átsül, lecsöpög a zsír, és még forgatni is könnyebb. A neve is innen származik: döner, azaz forgó hús.

Elég könnyű a dönert összerakni, bár a konyhában problémásabb lenne sütni, hacsak nem öntjük le benzinnel a falat és gyújtjuk fel. De az utcán már egyszerű, ezért nagyon elterjedt egész Törökországban. Meg a világon mindenhol, ahol csak törököt találni. Persze a jó döner minőségű húsból készül, nem pedig olyanból, ami nemrég még nyávogott… És persze jó vékonyra van szeletelve.

Az iskender kebab ennek a vékonyra vágott, jól átsült húsnak az asztali változata. Amikor is a húst leöntik olvasztott vajjal, paradicsomszósszal (esetleg csípőssel), és joghurttal. Azaz úszik minden a lében. Úgyhogy nem árt, ha ebéd után mindjárt veszünk is a jó vastag könyvet, amit majd este tudunk olvasni, amikor a lakás legkisebb helyiségében leszünk kénytelenek várakozni.

Az utcai dönert állítólag egy németországi török találta ki, aki azt látta, hogy az emberek nem érnek rá a munkába futáskor rendesen leülni és enni. Hiába, a törökök is rohannak, de egy jó teára és egy jó nagy étkezésre ők mindig szakítanak időt (és ha én is így haladok, hazafele már túlsúlyos poggyászként fogok utazni). Úgyhogy a németországi török csodálkozva nézte, hogy az emberek inkább futtukban esznek. Gondolt egyet ő is, és kihagyta az iskender kebab kényesebb részeit, majd bedobálta az egészet egy zsömlébe. Később került még a hús mellé mindenféle más zöldség, de leginkább csípős.

Rumli és a döner
Rumli és a döner

Aztán itt van még az ayran. Ki hitte volna, hogy ez iható. Egyáltalán… Ha nem lennék genetikailag a macskák rokona, biztosan a közelébe se mennék a tejnek. Blööö… Ez pedig egy sűrített tej, amit joghurtnak neveznek, benne pedig egy halom só. És van, aki ilyet iszik…

De aztán legyőztek az ösztönök. Egyszer, amikor nem figyeltem oda, a nyelvem sunyi módon belemászott ebbe az ayrannak nevezett fehér lötyibe. Azt hittem mindjárt négyzetrácsosak lesznek a pöttyeim a gyönyörűségtől. Hát még ilyet… Ez tényleg nagyon jó kis ital.

Valahogy a tigris teljesen rákattan. Biztos a genetika az oka. Minden esetre este, amíg a többiek aludtak, kirámoltam a hűtőből az összes ayrant.

Megyek is  a dugi rejtekhelyemre, és bedobok egy üveggel!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Rumli kalandjai Isztambulban – 2. rész, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

13 Replies to “Rumli kalandjai Isztambulban – 2. rész

 1. Rumli, Rumli!

  Tessék operába menni, ott megtudod, mi az az oktávszám!!
  🙂

  Te nem ayrant ittál, hanem páleszt!
  nagy oktánszámmal 🙂

  Itthon számolunk!
  És vigyázz a csajokkal 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Nem megyek Operába, mert nincs is nyitva mostam opera Isztambulban, csak nyáron lesz majd az operafesztivál, de ha hazarendelsz, akkor majd jól arra se tudok elmenni… Na, mindegy…
  Állandó elnyomásban élek, a géphez is igen ritkán jutok, a telefont is elzárta Cyber abi, még jó, hogy Árpi szövetségesem.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Csorog a nyálam,miután végigolvastam ezt a posztot. Nyaúú… *-*
  Rumli milyen szakács lenne? 🙂

  P.s: A tigrisek csíkosak,nem? 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. Álmostigris, az itt a helyzet, hogy hol ilyen vagyok, hol olyan! Bámulatosan tudom változtatni a csíkjaimat és mivel Isztambulban a kedvenc reggeli eledelem a simit, amit általában Árpival felezünk, most simitcsíkos vagyok. Na, érted már? 🙂

  Már nincs is olyan rossz kedvem, mint a múlkor, amikor honvágyam volt. Azért mert olyan, de olyan, de olyan érdekes dolgokat csináltunk, hogy csak na!!! És már láttam stadiont is, méghozzá kí-vül-ről !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
  1. Ja, és képzeljétek már olyan képem is van, ahol a hajó nyitott fedélzetén a nyakamon simit-mentőövvel utazom! És nem ám azon a hajón, ami tegnap elsüllyedt, hanem igazi isztambuli komphajón! Azt monta a Cyber abi, hogy nemsokára meg is mutatja nektek!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 5. Álmostigris, a Rumli viszonylag ügyesen főz, de leginkább csak húsételeket és az olasz konyhát kultiválja.
  Ha gondolod, Te is megtaníthatod egy-két étel elkészítésére, abból én is profitálnék! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 6. Zoli:)
  Egyszerűbb dolgokkal próbálkoztam már. Török uborkasaláta, Damaszkuszi édesség, Muszaka…
  Ja, és a sárgaborsófőzelékkel is. 😀

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 7. ezeket pont szereti, mindet! 🙂

  De ha szeretnéd, zsákmányol Neked sült báránycsülköt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 8. 🙂
  No,de a neten nem lehet főzni.
  A csülököt kihagynám, sok minden más jöhet!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 9. akkor nem is vagy igazi török! 🙂
  neten is lehet főzni, csak attól függ, hogy mit…:) (vö: csajokat.)

  Biztosan összefuttok majd a Rumlival, főleg, ha zeneszerető vagy!!:)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .