Péntek délután az Îstiklal Caddesin

Isztambul Törökország kulturális központja. Azon belül is az Îstiklal Caddesi. Sőt! Mondhatjuk azt is, hogy Isztambul a kulturális találkozóhely, ahol Európa, Afrika, Ázsia, és a Közel-Kelet összejön egy teára, kávéra, vagy egy kólára.

Az Îstiklal Caddesi és környéke pedig az a hely, ahol aztán tényleg minden megtörténhet. Gyakran minden egyszerre is történik.

Îstiklal Caddesi
Îstiklal Caddesi

A kép egy tipikus pénteki délután az Îstiklal Caddesin. Jó nagy tömeg (dehogy is! Majd pár óra múlva! Most még kilátszik a macskakő).

Tele minden a simit árusokkal (piros kocsi).

Bal szélén, a Sultanahmed Köfteci előtt éppen tüntetés van. Azt hiszem, most Palesztina miatt. A csoport nem túl nagy. Egy kínai turistacsapatban többen vannak. De ők nem lobogtatnak zászlót, mert akkor az unatkozó sétáló ember azt hiszik, tüntetés van, és csatlakoznak hozzájuk. Úgyhogy inkább az idegenvezető is más jelzést használ, mint kicsike zászlót.

Az esernyő se jó, mert akkor a turisták könnyen eltévedhetnek, amikor egy esernyőárust követnek. Tehát az idegenvezetők itt valami egészen más módon próbálnak feltűnősködni.

Természetesen, ahol tüntető van, ott rendőr is. Isztambuli sajátosság, hogy a tüntetés zenével is jár. Így a rohamrendőrök többet járnak „diszkóba”, mint a helyi fiatalok.

De őket igazándiból jobban érdekli a rendőrségi busz mögötti zsonglőr, aki éppen 7 buzogánnyal próbálkozik (a képen sajnos éppen nem látszik). Ő érdekesebb műsornak tűnik.

Természetesen az élet nem áll meg, mert van egy kis tüntetés. Az emberek átsétálnak a rendőrségi kordon és a kiabálók-éneklők között. Majd nézik tovább a kirakatokat.

A kukás autónak is dolgoznia kell. Ő sem zavartatja magát. Pár dudálással jelzi, hogy megérkezett, majd utat vág a tüntetők között.

Úgyhogy minden megy a szokott mederben. Nincs semmi különös. Péntek délután van.

10 perc múlva már se a rendőröknek, se a tüntetőknek nincs nyoma…

Azaz mégis! Bent ül mindenki az étteremben, és köftét esznek!

A zsonglőr meg tovább játszik az utca túloldalán.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Péntek délután az Îstiklal Caddesin, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .