Meglepetés -szendvics

Van, hogy úgy veszünk szendvicset, hogy tudjuk, mi van benne. Van, amikor csak reméljük, hogy tudjuk, hogy mi van benne. De olyan is van, amikor esélyes, hogy nem tudjuk, mi van benne. Vagy van az a változat is, amikor biztosak vagyunk benne, hogy nem tudjuk, mi van a szendvicsben. És még az is előfordulhat, hogy a szakács se tudja, mi az, amit elad.

Na de ki hallott már olyanról, hogy ezt még rá is írják?

Meglepetés szendvics
Meglepetés szendvics

A fenti szendvics (típusa: vegyes) címkéje szerint az összetevők: kenyér, szalámi, sajt (kaşar), és belevalók (paprika, vagy valami zöld, vagy pedig savanyú).

Azaz nem tudjuk, mi van a szendvicsben, ameddig ki nem nyitottuk. És az eladó sem tudja. Senki se tudja.

– Te Ali! Találtam valamit!
– Zöld?
– Zöld!
– Elfut?
– Nem!
– Tedd bele a szendvicsbe!

Azért reméljük a legjobbakat! 🙂

Minap pedig egy olyat találtunk, ahol az összetevők között ez állt: török típusú magyar szalámi. 🙂

Ez a mellett, hogy mókásan hangzik, tényleg van ilyen. Erről bővebben itt.

A fenti címékek jópofák, de azért nem kell tőlük megijedni. A szendvics teljesen rendben van, csak éppen egy zsákba macska az, ami benne van.

Apropó, macskák!

Van, amivel viszont tényleg vigyázni kell! A húsok!

A hús drága Isztambulban. Így ha valahol túlságosan olcsó a döner, vagy a kebab, akkor azért vigyázzunk vele. Érdemes megnézni, hogy a környéken van-e macska. És azt is, hogy mennyire vannak sokan a büfében, étteremben. Ahol se macska, se vendég nincsen, ott mi se legyünk, mi se együnk!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Meglepetés -szendvics, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

13 Replies to “Meglepetés -szendvics

 1. Az a szerencséje a törököknek, hogy nem EU tagok, különben tuti, hogy jól megbüntetnék őket, hogy “magyar szalámi”-ként árulják ezt az ótvar felvágottat.

  Bár ha jobban belegondolok, lehet, hogy mégsem. Mi magyarok ugyanis “olasz felvágott”-ként áruljuk ugyanazt az ótvar felvágottat – büntetlenül 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. No meg a franciák, amiért párizsinak hívjuk… 🙂
   Egyébként a neve megtévesztő, mert nem szalámi a Macar Salamı, hanem a párizsinak a török változata.
   Minderről Timella írt nekünk egy összefoglalót, pont 2 évvel ezelőtt:

   Törökországban valamikor a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején hozták létre az első olyan húsüzemi kombinátot, -ha minden igaz, akkor a Maret nevű cég színeiben, – amely először gyártott a nálunk felvágottként, náluk egyszerűen csak szalámiként ismert termékeket. És ezt a technológiát Magyarországról vásárolták.!! Ha jól tudom, akkor a debreceni vagy valamely hasonló nagyvárosban működő húsüzem technológusai jártak kint és üzemelték be a gyárat. Ők alkották meg, a Magyarországon oly népszerű párizsi mintájára az azóta is csak Macar Salamı néven ismert felvágottat, ami természetesen ottani alapanyagokból lévén egy kissé másra sikeredett, mint a mi parizerünk. Ez a felvágott, ami persze napjainkra ott is átment némi állagváltozáson, a nyolcvanas években még egyedüli felvágottként hódította meg a piacot és lett jellegzetes része a szállodák reggeli kínálatának és az éttermekben kínált ordövr tabağı nevű vegyestálnak.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Vagy párizsiként, mert arra talán jobban hasonlít, és van egy érdekes tulajdonsága a magyar parízerrel szemben: ez húsból készül, nem szójából! Ezt onnan is észreveheted, hogy próbálj meg otthon egy szeletelt parízert folpackkal lefedni a tányéron, és tartsd 2 napig a hűtőben. Csupa taknyos ragacs lesz. Próbáld ugyanezt a török macar salam-mal, még egy hét után is ugyanolyan friss és változatlan ízű, mint “új korában”.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Így igaz. A Macar Salamı-nak az összetétele a különleges. Itt a szalámik a szerint vannak csoportosítva, hogy mennyi benne a tehénhús, és mennyi a csirke, vagy a pulyka. Azaz még a leggagyibb szalámi is (ami már jó ha 20% tehenet tartalmaz) az is majdnem 100%-ban húsból van. Nem pedig csak hasonló dolgokból. Az árak is e szerint vannak, mert a tehén drágább, mint a csirke.

   Ami miatt az íze messze elmarad a valódi magyar felvágottaktól az az, hogy 1) a magyarok sokkal jobbak, 2) a disznóhús hiánya nagyon sokat ront az ízén. Ha megnézed, nálunk alig találni olyan felvágottat, amiben ne lenne disznóhús, vagy valamelyik tartozéka. Az ipari szalonnának nevezett dolgot pedig sok mindenbe belepakolják, mint pl. pizzaszósz. Nem is beszélve az állati zsírról, ami szintén disznó.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  2. Meg a sok E-től tartanak olyan sokáig a szalámik, ha “csak” hús lenne bennük 3 nap után kimászna a hűtőből val.szinűleg.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. szerintem meg nem!

    Nekem hűtő nélkül is a spájzban jól elvannak a kolbászok, szalonnák, szalámik.
    Igaz csak hús, szalonna, só meg fűszerek…és egy kis füstölés.
    Téli szalámival Te is kipróbálhaod!!

    Azért kell a sok E, mert szójával, vízzel és más katyvasszal akarják “nyereségesebbé” tenni őket, plusz régi trükk, hogy a boltok is áztatják egy kicsit a párizsit, folyik belőle a víz…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
    1. Igen, a füstölt áruk elállnak, ez régi tartósítási mód, de itt nem füstölnek … úgyhogy marad az E.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. CM: a vége igazi turistacsalogató!
  🙂

  Mindenki a cicákat bántja, törökök, olaszok stb…

  Amúgy szerintem korrekt leírása az “idény jellegű díszítésnek”.
  Kb. mint menűben a napi leves..:)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Nem úgy gondoltam, hogy a cica van a kebabban. 😀 Bár Azerbajdzsánban állítólag van kedi-kabab, azaz macska-kebab. Bár a helyiek esküdöznek, hogy csak a neve olyan.. valójában pedig lóból van…

   A macska jó teszt. Mert a macska válogatós. Nem esz meg mindent, mint a turista egzotikum felkiáltással.
   Azaz, ahol nem látjuk ezeket a cuki szőrős jószágokat, ott már annyira rossza az étel/kiszolgálás.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. És még egy szóra visszatérve a magyar szalámira, kolbászra. Ami nagyon sokat javítana a sucuk-on,ha nem mindegyiknek ugyanolyan római kömény (kimyon) íze lenne, hanem itt is variálnák paprikával, borssal, fokhagymával. És FÜSTÖLNÉNEK!!!!! Nekem a füstölt és pácolt dolgok nagyon hiányoznak!

  A cicák pedig tényleg válogatósak, émlékszem még évekkel ezelőttről, amikor egy kis éhes kapott a lányoktól danone tejet, és megszagolta, aztán inkább éhezett tovább.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Az unokaöcsém szerint a török kutyák azért fekszenek erőtlenül egész nap, mert sucukon élnek.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Igen, mert abból naponta több száz kilóval megesznek, és meg se bírnak mozdulni a nagy hasuktól. 🙂

    Én ezzel a teljes E-telenséggel azért nem értek egyet, mert nem minden E szám káros. Az E csak egy európai katalógusszám. Nem attól lesz valami jó, vagy rossz. A sónak csak azért nincs E száma, mert így rövidebb leírni.
    Eléggé mókás az, hogyha valamira az van ráírva, hogy E-330, akkor mindenki irtózik tőle. Ha azt írják, hogy aszkarbinsav, akkor máris tele van vegyszerrel. Ha citromsavat írnak, akkor természetes adaléknak hívják. Ha pedig C-vitaminnak, akkor pedig mindenki örül, hogy extra vitamin van benne. Pedig ugyan arról az anyagról beszéltünk. 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  2. Próbáld ki a kuru et-et. Errefele bosnyák kuru et van (Migrosban és sok helyen), ami füstölt.
   A változatlansággal én is egyetértek. Főleg a sajtkrémek területén hiányolom a fantáziát.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .