Isztambuli éjszakai élet

Ha leszáll az éj…

Akkor több millió török indul útnak, hogy betérjen egy jó bárba. Aki viszont le is akar ülni, az még naplemente előtt a helyszínre érkezik.

Isztambul naplemente
Isztambul naplemente

Isztam-buli éjszakai mulatozáshoz nem én vagyok a legjobb tanácsadó, de azért megpróbáltam összeszedni néhány alap információt, amiből el tudtok menni egy jó kis esti szórakozásra.

Természetesen van az alap turistacsomag, a török est, amit minden turista úgy gondol, hogy látnia kell. Másnap már lehet, hogy inkább nem.

A tipikus török est egy jó nagy evésből áll, hastáncosokkal, és keringő dervisekkel. Mindez még nem is rossza, ha találunk olyan helyet, ahol nem túl mű minden. És ha még több szerencsénk van, akkor nem is lesz túl drága. De legalább ne kerüljön többe, mintha a hastáncos nénit a hotel szobájába rendelnénk meg… khm… ezt azért házasságban élő férjek ne próbálják ki!!!

Tehát az első típusú esti szórakozási forma a török est. Ezt mindenki maga döntse el, hogy mennyit ér meg neki. De abban biztosak lehetünk, hogy másnap meg se tudunk majd mozdulni a sok evéstől.

Nem úgy, mintha egy valódi török estére megyünk el, amikor is jó, ha másnap visszatalálunk a hotelbe.

A valódi török szeret bulizni. De nem úgy, mint a török estén, hanem modernen: sok zene, sok ital, és ami még belefér.

Ha meg akarjuk ismerni az igazi török éjszakát, akkor az Istiklal caddesi legyen a célpontunk. Ez a Galata-torony és a Taksim tér közötti sétáló utca és környéke az, ahova a törökök mennek éjszakára. Ha a Galata-torony felől megyünk (már maga a torony is egy kiemelt szórakozási hely, ami nem csoda, hiszen majdnem 67 m-e emelkedik ki a tömegből, villámhárítóval együtt), akkor a sétáló utca bal felén kezdőnek a mókás és zenés és táncolós barlangog. Bent a kisutcákba.

Arra azért ügyeljünk, hogy ne menjünk le teljesen a dombról. Főleg a lenti főút túlsó oldalára ne jussunk el semmiféleképpen, mert az már Tarlabaşı, ami se nappal, se este nem szórakozásra való hely.

Az Istiklal Caddesi mellett számtalan bár van, különféle stílussal, és gyakran élő zenével. Majdnem minden híres török együttes itt kezdte a karrierjét. Így tényleg találunk jó zenét, és még mindenki a saját stílusát is fellelheti. Ezen kívül választhatunk, hogy mennyire legyen ivós, táncolós, vagy dülöngélős az éjszaka. Itt minden van.

Ahonnan nem a zene szól, ott az Efes felirat segíthet a tájékozódásban. Ez a híres török sör. Ha valamelyik ajtó felett ilyet látunk, akkor valószínűleg nem szükséges öltöny-nyakkendő a belépéshez.

Ha megyünk tovább az Istiklal Caddesin, akkor félúttól (Galatasaray Lisesi) már a jobb oldallal is megpróbálkozhatunk, ott is találhatunk izgalmas bárokat a kisutcákban, egészen a Taksim térig. A Taksim tértől viszont már nem érdemes tovább menni. Ennek ellenére előfordulhat, hogy mégis boldog embertömegek zaját halljunk, lentről, szemből. Mindez azt jelenti, hogy foci van a Beşiktaş stadionba. Ez viszont már egy másik török szórakozási módszer.

Nem maradhat ki az ázsiai oldal sem. Kadıköy központja (kikötőtől a Bahariye Caddesi-ig) véletlenszerűen van teleszórva különféle szórakozóhelyekkel. De még Európában az Efes sör a hely fő képviselője, addig Ázsiában a rakı+balı (rakı+hal).

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a sör teljesen nélkülözve lenne! Ó dehogy! Itt lehet csak igazán nagy méretben kapni! És még sör utca is van. Csak a hangulata más.

Az Istiklal Caddesi főleg a zenéről szól, míg Kadıköy a fociról. Persze zene mindkét oldalt van. Míg az európai oldalon a leányzó a színpadon arról énekel, hogy melyik srác rabolta a szívét, addig az ázsiai oldalon a sárga-sötétkék srácok már arról dalolnak, hogy ők bizony a Fenerbahçenek a lelküket is odaadták.

A két oldal között más különbség is van. Az Istiklal Caddesi egy domb tetején van. Így ha véget ért a buli, akkor csak jó irányba kell ledőlni, ügyelve arra, hogy azért mégse essünk bele a Boszporuszba. De ha már ott járunk, a halakat meg lehet etetni…

Míg Kadıköy szórakozó helyei tele vannak tetováló szalonokkal is. Ezért ha itt érne minket a filmszakadás, akkor reggel mindenképpen alaposan kutassuk át a teljes bőrfelületünket, nem került-e fel valami új anyajegy vagy ígéret…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.7/10 (6 votes cast)
Isztambuli éjszakai élet, 9.7 out of 10 based on 6 ratings
 

9 Replies to “Isztambuli éjszakai élet

 1. Szia! Ez a kép is naagyon tetszik! A tetoválásról jut eszembe, ott hogyan állnak hozzá a konzervatívok? Vagy a vallás tilt-e ilyet? Ott is úgy kezdődött a tetoválás, mint nálunk? (Börtöntöltelékekre gondolok)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Én nem tudok ilyenekről. Tetoválásokról kevés az ismeretem. De azt tudom, hogy nem mindig ennyire “negatív” a megítélése. Pl. Széchényiéknek is volt.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Visszacsatolásként a tetoválás témához: nem sokkal az után, hogy ezt kérdeztem tőled a travelen volt egy isztambulos műsor, és a srác török alternatív fiatalokkal találkozott, punk bandákkal stb. Volt ott egy pár, ahol a török srác mesélte (kinézet: kigyúrt test, 1mm-es haj, tele tetoválásokkal) hányszor késelték meg a vallási fanatikusok, a rendőrök állandóan megállítják, és kapott már egy-két beszólást tőlük, hogy nem méltó arra, hogy a török zászló alatt éljen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. a másikat akár le is veheted…)
  Köszi, hog ymegkerested..
  A Mult-kort szeretem…:)
  csak már az is kusza 🙂

  Ha a Rumlinak hideg a lába, ott a zokini! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .