Folytatódik a tél

Mi felkészültünk a télre! – Ugye de ismerős? Az a mondat, amit minden évben hallunk a tv-ből.

Itt sincs ez másképpen. Vagy mégis! Isztambulban tényleg felkészültek a télre: van rakı, salep, mogyoró és jó sok szotyola. Az idő meg csináljon amit csak akar, mi majd kivárjuk a végét.

Most már kezd komoly lenni ez a tél. Most már tényleg napok óta havazik, és csak addig áll le, míg van a reggeli és az esti műszakváltás.

Pedig Isztambul nem ehhez szokott. A tél általában olyan gyorsan eltelik, hogy mire megszervezik a hókotrást, addigra elolvad a hó. Persze ezt lehet fordítva is érteni. 🙂 Az idén legalábbis mindent megtesznek azért, hogy mire a lapátos brigád feláll, addigra a hónak nyoma se maradjon. 😀

A tegnapi hóesésnek a legnagyobb hatása az volt, hogy estére jól odafagyott. A hó alatt is (ami megolvadt), meg a hó felett is (amit meg jól letaposott pármillió ember). Úgyhogy remek, kétrétegű jégpálya alakult ki.

Az egyetlen komoly kihívás viszont az volt ebben, hogyha az ember elcsúszott, akkor nemcsak egyszerűen elesett. Tudván, hogy Isztambulban nem ismert a vízszintes fogalma, valami mindig lejt valamerre. Főleg az utcák. Így nemcsak azért kellett óvatosan gyalogolni, mert egy esetleges jó hangos zakkanástól fájni fog a hátsó, vagy az első felünk, hanem mert ha nem tudunk megkapaszkodni, akkor elkezdünk lefele csúszni. És mindig lesz lefele, meg még lejjebb, és még lejjebb és még mindig lejjebb. Egészen addig, míg a Boszporuszban nem fogunk kikötni…

Mindemellett az isztambuli hó csakazért sem olyan, mint máshol. Ahogy az ankarai Pisti jól meglátta, a hó nem úgy esik, mint elvárható lenne. Hanem pl. mindig szemből jön. Teljesen mindegy, hogy az emberre álljon, merre menjen, esetleg a metróba tartson lefele. A hó akkor is szembe fog jönni. Nagysebességgel, és jegesen.

Most egyébként éppen fölfele szállingóznak a hópelyhek…

Van abban valami kellemes, megnyugtató hangulat, ahogy az ember ül egy jó meleg szobában, körbe török teával és forró csokival, és nézi a dilis hópelyhek mozgását az ablak túloldalán. A napsütötte hópelyhet játékát.

Mert igen, reggel óta süt a nap! Olyan fényesen, hogyha nem lenne közben a hóvihar, az embernek kedve támadna kifeküdni a tengerpartra. 🙂 Bár ha valaki beírja a Google-be a swimming snow keresőszavakat, akkor erre is talál példát…

Nagyon megtévesztő azért ez a napsütés, mert közben nagyon is hideg van. És a hó is mindig szembe jön velünk. Ma nincs is könnyű dolguk az Îstiklal caddesin azon rendőröknek, akik a tüntetőket próbálták feloszlatni. Bár ebben az időben a tüntetők is inkább otthon maradtak. Így a rohamrendőrök csak úgy, magukban vártak. Mígnem valaki megsajnálta őket, és tradicionális-csicsáss tálcán hozott nekik forró teát. A rendőrök ezt megitták, megköszönték, és ők is hazamentek.

Beyoğlu meg a villamos és a tél" src="http://farm8.staticflickr.com/7023/6795273285_fe6bd1c23b.jpg" alt="Beyoğlu meg a villamos és a tél" width="375" height="500" />
Beyoğlu meg a villamos és a tél
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Folytatódik a tél, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Ilyen idő van nálunk: Hely: Istanbul Hőmérséklet: -3 °C. Páratartalom: 79%. Szél: 340° 18km/hr scattered clouds
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .