Taksim tér felújítása

Tavaly, 2011.-ben voltak a választások. Jó szokás szerint mindenki megígért mindent. De a miniszterelnökünk úgy döntött, hogy mindenkit túllicitál (és nyert is, de hogy tényleg e miatt, arról nincsenek információk). A programban sok projekt szerepelt, amelyek közül talán a leghíresebb, hogy minden isztambuli lakosnak legyen Boszporusz kilátása! De ha ez nem is megoldható, azért még egy csatornát építünk a Fekete-, és a Márvány-tenger közé.

Sok sok idő telt el azóta, az emberek már rég azt is elfelejtették, hogy volt valaha választás. Pedig a dolog komoly. Íme az egyik a sok sok terv közül, a Taksim tér felújítása!

Taksim tér terve" src="http://isztambul.info/blog/wp-content/uploads/2012/02/700-095845040220121-500x322.jpg" alt="Taksim tér terve" width="500" height="322" srcset="http://isztambul.info/blog/wp-content/uploads/2012/02/700-095845040220121-500x322.jpg 500w, http://isztambul.info/blog/wp-content/uploads/2012/02/700-095845040220121.jpg 504w" sizes="(max-width: 500px) 100vw, 500px" />
Taksim tér terve

A terv alapötlete az volt, hogy a Taksim tér, ami egyszerre szimbolikus és központi, és kedvelt találkozóhely, az egyik legforgalmasabb és legfontosabb csomópont. Rengeteg ember megfordul arra (egyes források szerint több millió naponta), és nagyon sok autó is.

Úgyhogy a Taksim tér megújul. Kidobjuk onnan az autókat, és berakunk egy csomó embert. Vagy azok majd bemennek maguktól, ha lesz ott egy hatalmas park! A buszok meg….ööööö…hát nos… azt hiszem, azt pedig mindenki elfelejtette. Legalábbis arról nincs hír… De majd azt is lerakják a föld alá, hogy ne lássa senki.

Igen, a projekt lényege, hogy mindent, ami nem tetszik, berakunk a föld alá. Így a kocsikat, az utakat, meg amit még találunk. A metrókijáratot pedig főbe lövik!

Mindig mókás, ha automatikus szótárprogramot használunk. A dolgunkat nem könnyíti meg, de legalább jókat nevetünk. 😀

Nagyon szívesen elmennék a metrókijárók kivégzésére, mert sok minden izgat, hogyan oldják meg. Pl. miként kötik be a szemét. Vagy mi lesz az utolsó kívánsága, stb…

Na de ne ijedjen meg senki, a kijáratok átépítésre kerülnek. Nem lesz semmiféle véres jelenet.

A projekt legizgalmasabb része az, hogy a mostani úthálózatot teljes egészében leviszik a föld alá. Nemcsak egyszerű alagutak lesznek, hanem a felszínihez hasonlító labirintus. Benne megtaláljuk majd a Törökországban oly népszerű megfordulókat (dönüş) is. Ezek arra szolgálnak, hogy kivédjék a balra fodulásból adódó problémákat. Nincs balra fordulás. De nem úgy, mint Budapesten, hogy aztán az ember megőrül, mire sikerül egy balra fordulást találni, akkor meg kiderül, hogy minden utca egyirányú. A másik irányba persze… Itt bizonyos távolságonként van egy megforduló. Ha balra szeretnénk menni, akkor csak tovább megyünk, majd a megfordulón visszafordulunk, és aztán már mehetünk is jobbra. A forgalmat is kevésbé zavarjuk, ráadásul nagyon jó, ha valaki eltévedt.

A tér mellé (a mostani parkba) egy háromemeletes kaszárnya jellegű épület kerül, ami egyszerre lesz majd egészségközpont, kulturális galéria, zöld park és autógarázs. Összesen 35.000 négyzetméter kerül beépítésre.

Videó itt:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Taksim tér felújítása, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Ilyen idő van nálunk: Hely: Istanbul / Taksim square Hőmérséklet: 7 °C. Páratartalom: 93%. Szél: 20° 13km/hr few clouds
Taksim tér felújítása',url: 'http://isztambul.info/blog/2012/02/08/taksim-ter-felujitasa/',contentID: 'post-3798',suggestTags: 'Isztambul,közlekedés',providerName: 'Isztambul kalandok',styling: 'text' });return false" class="evernoteSiteMemoryLink">
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .