Rumli kalandjai Isztambulban – 6. rész

“Sziasztok! Rumli vagyok Isztambulból. És hát…ööö…múlt héten nem jelentkeztem…mert…hát… Furcsa dolgok történtek na.

De inkább kezdjük az elején!

Sima hétvégi túrának indult. A több napos rettenetes idő után ismét kisütött a nap Isztambulban. Remek idő volt.

Lent voltam a Kadıköy kikötőben, és éppen azon gondolkodtam, hogy a sirályokat téglával is meg kellene dobálni, nemcsak simittel. De ekkor megláttam két lányt… Turistáknak néztek ki. És el voltak tévedve.

Gondoltam, hogy én már egészen itthon vagyok, így odabent segíteni nekik. A Galatat keresik.

Mondtam nekik, hogy nem jó helyen vannak, mert ez a karşı, de ha felülnek az IDO-ra akkor át tudnak vapurozni Karaköybe. Onnan pedig feltüneleznek, és már ott is vannak az Istiklalon. De vegyenek akbilt, mert úgy olcsóbb.

Nem értettek ebből egy kukkot sem…

Úgyhogy inkább meghívtam őket egy közeli kávézóba, hogy ott átbeszéljük a dolgokat. Gyorsan helyreraktam a sérómat, és elkezdtem nekik mesélni Nagy Sándorról, hettitákról, Cézárról meg Antoniusról, Bizánciakról és Oszmánokról. Közben azért döntögettem be a teákat rendesen, mert hát… no..kiszáradt a torkom…meg idegességemben véletlenül megettem a kanalat…meg a teás csészealjat…

Hova menjünk
Hova menjünk?

Eléggé jól belejöttünk a a beszélgetésbe. A lányok kérték, hogy menjek velük, legyek az idegenvezetőjük. Sőt! Azt is kérdezték, hol lehetne este egy jót bulizni.

Ez itt érdekes lehet...
Ez itt érdekes lehet...

Úgy hallottam, van egy bár az Istiklalon, ahol este élő zene lesz. Metál meg lassú meg minden. Mondtam, hogy azt a helyet kipróbálhatják. Ha nem jön be, még mindig átmehetnek máshova. Erre azt a választ kaptam, hogy ragaszkodnak, én is menjek velük, mert kell valaki, aki erős, és meg tudja őket védeni…

Úgy éreztem, erre már töményebb teát kell innom… Éreztem, hogy valami elkezd dolgozni belül, ami nem a koffein….és nem is a kiskanál.

Valami van a levegőben...
Valami van a levegőben...

Na, akkor indulás! Kifizettem a lányokat (CyberMacs hitelkártyájával természetesen), és nekivágtunk Isztambulnak. Pontosabban a Boszporusznak, hiszen innen is indultak túrahajók. Igaz, csak a második hídig mennek, viszont utána még marad időnk a város felfedezésére.

Valahol Ázsia és Európa között
Valahol Ázsia és Európa között

Hoh! A hosszú téli idő után nagyon jó volt egy kicsit kint feküdni a napon, ringatózni a tengeren. Ááááá… valakitől kaptam egy hátmasszást is! Áááá.

Napsütéses Boszporusz-túra
Napsütéses Boszporusz-túra

Persze a tenger nem csupán mulatság! Vannak itt komoly veszélyek is, és nemcsak az, hogy a reggeli visszakukucskál. A hajó gondolt egyet, és rettenetesen elkezdett hullámozni. Kapaszkodni kellett rendesen. És ez még nem minden! Láttam egy hatalmas dögöt is a vízben. Csak kapnám el, lenne itt vacsora rendesen!

Hú! Ezek a hullámok nem tréfálnak!
Hú! Ezek a hullámok nem tréfálnak!

Miután megérkeztünk, még áthajóztunk Eminönübe. Ideje volt enni is valamit. Én persze a kebabra szavaztam, de a lányok mondták, hogy valami könnyebbet szeretnének. Nosza, akkor együnk halat. Itt vannak a kedvelt balık-ekmek (hal és kenyér) büfék. A lányok kis adagot kérted, de én inkább egy közepest választottam. Hamhamham. Gyorsan eltüntettem, mert itt tényleg nagyon finomakat árulnak. És tényleg jó volt egy kis változatosság a kebabok után. Mindjárt vettem még egyet, és azt is megettem. Amikor a harmadik adagot kértem, akkor a lányok már pislogtam. Mondtam nekik, hogy merak etme, de csak még jobban néztek…

Balık ekmek
Balık ekmek

Na jó, akkor iptal. Igyunk egy teát, majd gyerünk fel a Galata toronyba!

Ezt a tornyot még az olaszok (Genovaiak) építették. Valaha itt ért véget a város. Mivel jó magas volt, gyakran használták tűztoronynak is. Kivéve, amikor éppen ez lángolt…

Valójában egyébként nem ez az igazi Galata torony. Az lent volt a tengerparton, de a IV. Keresztes Hadjáratban a turisták hazavitték. Ezen felbuzdulva a helyiek építettek egy újat, de most már a domb tetejére, hogy messziről látszódjon. Régen még az árcetli is rajta volt nagy betűkkel, és Jusztácius büféjének a reklámja. Csak azt végül felgyújtották a törökök 1453-ban. Pontosabban Ali gyújtotta fel, aki a helyére kebab büfét nyitott. És persze a reklámot is visszatette a toronyra, de azt végül 1980-ban az UNESCO levetette….

Galata toronyban" src="http://farm8.staticflickr.com/7182/6919916143_ccaaf37c77.jpg" alt="Galata toronyban" width="500" height="375" />
Galata toronyban

A toronyban persze szuper kilátás volt. A szél is csak gyengén fújdogált.

Galata toronyban" src="http://farm8.staticflickr.com/7190/6773802576_abdd59daa9.jpg" alt="Galata toronyban" width="375" height="500" />
Galata toronyban

Éppen a lányoknak meséltem a város fontosabb látnivalóit, amikor szárnycsapkodásra lettem figyelmes. Egy sirály szállt le mellénk. Feltámadtak az ősi ösztönök… Jó lesz ez még vacsorára! Gyere csak, te tollas fenevad!

Gyere csak, pipipipipipipi
Gyere csak, pipipipipipipi

Már majdnem elkaptam, amikor egy kínai turista megjelent, és ellőtt vagy 800 fotót. Ettől pedig a sirály megijedt, és elrepült. Nekem viszont már készen voltak karmaim, hogy valamit lecsapjak. A lányok az utolsó pillanatban állítottak meg. Azt mondták, ők nem esznek kínait… úgyhogy hagytam futni…

A torony után mentünk az Istiklalra, és természetesen megint teáztunk. Találtunk egy helyet, fent a 7. emeleten (lift nincs), ahol ismét csak szuper kilátás volt. Itt megnéztük a naplementét, majd elindultunk lefele. Ideje megkeresni a bulizós helyet. Úgy gondoltuk, kipróbáljuk a nosztalgia villamost is. Tartalékoljuk csak az erőinket az estére.

Ott a cukrosbolt!
Ott a cukrosbolt!!!

Pár percet bolyongva a hátsó kisutcákban megtaláltuk a szórakozóhelyet. Már kint is lehetett érezni, hogy odabent aztán tényleg jó a hangulat. Az ajtón élőzene szűrődött ki. Mit szűrődött?? Éppen Şebnem Ferahot játszottak, és a közönség tombolt. Az ajtó pedig csak úgy domborodott kifele a jó hangulattól. Igen, ez a hely kell nekünk! 🙂

Azért nem akartunk mindjárt belevágni a közepébe. Hagyjuk egy kicsit a helyiket is tombolni, aztán majd megmutatom nekik, hogyan buliznak a magyarok! Nem is beszélve az asztaltáncról!

Tósztot mondok a békére, a bor feltalálójára és a nőkre
Tósztot mondok a békére, a bor feltalálójára és a nőkre

Találtunk jó kis fehér bort. Ami azért különleges, mert a török borok általában vörösek. Nagyon ritka a fehér. Ritka, mint a fehér bor! He he he! 🙂

A hatodik pohár után úgy éreztem, nem bírom tovább, forr a vérem, nekem táncolnom kell! Mindjárt felugrottam az asztalra, és táncra kértem az egyik turistalányt.

Gyerünk táncolni!
Gyerünk táncolni!

Már két órája táncoltunk megállás nélkül. Meg kellett állni egy kisebb időre. Éreztem, hogy kezd a világ szétcsúszni, de azért még rendeltem egy újabb kör bort. A lányok értékelték a lovagiasságomat. Meg azt hiszem, mondtam mást is, de arra már nem emlékszem…

Figyelj baby, megigazítom a sáladat
Figyelj baby, megigazítom a sáladat

A rövid szünet után persze folytattuk a táncot egészen hajnalig. De az igazat megvallva itt már tényleg minden összemosódott. Nem sok mindenre emlékszem…. Csak azt tudom, hogy eszméletlenül táncoltunk!

Kezdenek összemosódni a dolgok...
Kezdenek összemosódni a dolgok...

Valahol ezután jött a képszakadás… Halvány emlékeim vannak arról, hogy valaki segített hazajutni, de én olyankor már csak néztem kifele a fejemből.

Én már csak nézek ki a fejemből...
Én már csak nézek ki a fejemből...

Aztán…

Aztán…

Aztán… nem tudom mi történt. Minden furcsa volt. De leginkább reggel éreztem, hogy nem úgy indul a nap, mint szokott….

Hol vagyok? Mi történt? Ez kinek az ágya?
Hol vagyok? Mi történt? Ez kinek az ágya?

Mire felébredtem, a szoba már üres volt… Bárki is lakott benne, már eltűnt Isztambul végtelen utcáiban….

Hazafele menet láttam egy reklámot: Istanbul – city of dreams, city of love… Ha! Micsoda közhely….”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
Rumli kalandjai Isztambulban – 6. rész, 10.0 out of 10 based on 6 ratings
 

2 Replies to “Rumli kalandjai Isztambulban – 6. rész

 1. kifizetett lányok, meg cukorkásbolt!!!!
  🙂

  Hol van ilyenkor az apai szigor és a példamutatás!!!
  Mondjuk izlése az van…. Mintha nem csak a sálat igazgatná!!!

  Majd még fizetek egy bébiszittert, olyat mint az Árpié!!

  Amúgy klasszak a fotók!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .