Boszporusz-átúszás

Cser talált nekünk egy remek programot: Boszporusz-átúszás!
De nem ám úgy, mint a Balatont, keresztben (pláne nem Hummer-el 🙂 ), hanem hosszában! Leelőzve a turistahajót.
Időpont: július 15.

Boszporusz-átúszás
Boszporusz-átúszás (Forrás: http://www.bosphorus.cc)

1989.-ben négy nő és hatvannégy férfi úgy döntött, hogy az Olimpia nevében, szellemében, lelkesedésében és színes karikákkal megrakva átúsznak egyik kontinensről a másikra. De akadt egy kis probléma: Melyik kontinensről melyikre ússzanak? Talán Amerikából Európába? Ez kicsit messze volt… Ausztráliából Afrikába? Még messzebb van… Akkor talán Afrikából Európába? Ez már csak 14 km. Már-már átúszható.

Mindjárt be is küldtek egy Duracell nyuszit tesznek, de azt elütötte egy tankerhajó, így sose derült ki, hogy vajon tényleg át tudott volna jutni… Viszont adott egy ötletet: ne csak úszva, hanem kajakkal és kenuval is meg lehessen tenni a távot, így talán még több érdeklődő lesz. Na de mégis hol?
Isztambulban! Ott két kontinens tényleg nagyon közel lehet találni. Sőt! A bazárban akár hármat is, akciósan.

A Boszporusz viszont alig több,  mint 1 km széles. Ami nem sok. Egy ilyen nemes és hősies feladat nem lehet kisebb, mint a Balaton-átúszás. Ekkor jött az ötlet, hogy inkább hosszában kellene úszni. Meddig? Ameddig el nem fáradunk!

El is indult a csapat Kanlıca-ból, miután teleették magukat porcukros joghurttal, és csak úsztak, és úsztak, és csak úsztak. Egyikük, aki gyorsabb volt a többieknél, bemászott a Galatasaray szigetre is, és az ottani medencében leúszott két extra hosszt.

Mikor már közeledtek az első hídhoz (nekik ez már a második volt), kezdtek elfáradni. Ezért inkább kimásztak a vízből, Kuruçeşmenél. Összesen 6 km-t tettek meg. Azt mondták, hogy ennyi elég lesz. Majd kerestek egy kumpirost. De ahhoz még egy hidat kellett volna úszni, Ortaköyig, így az úszócsapat máig nem találta meg a híres isztambuli kumpirt…

Útvonal
Útvonal. (Forrás: http://www.bosphorus.cc/)

Helyette máig átússzák a Boszporuszt, Ázsiából Európába, Kanlıcaból Kuruçeşmébe. Minden évben várják a hozzájuk hasonló vállalkozó kedvűeket, abban a reményben, hogy talán végre meglesz a kumpír.

Aki akar úszva, aki pedig akar kajakon, vagy kenun (Hummer kizárva) teheti meg ezt a távot. De ha valaki ereje teljében van, akkor akár fényképezve is érkezhet, mert külön fotósverseny is indul.

Start 2012. Július 15-én reggel 8-kor a Kuruçeşme Cemil Tomuzlu Parkban (közel a vízhez), ahonnan hajóval visznek át mindenkit Kanlıcaba. Majd onnan indul az úszás visszafele, 10:00-kor.

Fontos, hogy a szorost két óra múlva lezárják (olajszállító tankerverseny lesz), így aki még a vízben van, azt a szorosmester először síppal, majd pedig krokodillal tessékelteti ki a partra.
Jelentkezés: 60 TL a www.bosphorus.cc címen. Határidő: április 20.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Boszporusz-átúszás, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

One Reply to “Boszporusz-átúszás”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .