Húsvét Isztambulban 2012 – első rész

Még alig ért végett a Karácsony, még éppenhogy kitette a a batyuját az utolsó Mikulás is, máris betelepültek a Nyulak!
Vagyis a Mikulás nem szökött meg, csak hazavonult Muğlaba, és egész nyáron szörfözni fog…

Megjöttek a nyulak
Megjöttek a nyulak

Aki még emlékszik rá, a Karácsony sem egyszerű Törökországban. Mert a lakosság 99% nem keresztény. Amelyik viszont igen, az a világ összes hivatalos és nem hivatalos keresztény egyház valamelyikének tagja. De olyan is van, amelyik egyszerre többnek is (persze csak addig, amíg nem kell adakozni). Találunk itt ó-keresztényt (szír keresztény), örmény keresztényt, ortodoxot, nyugati, de még anglikánt is. Sőt! Néhány amerikai változat is (bár az éneklő fekete kórussal nem sikerült összefutnom). A különféle zsinatok és naptárak miatt pedig a Karácsony kiszámítása nem egyszerű munka.

De a Karácsony legalább minden évben ugyan akkor van. Nem úgy, mint a Húsvét! Ami viszont legalább nem köthető a naptárhoz.

Kezdetben a Húsvétot mindenki kedve szerint ülte. Ami jó módszer lehetett, mert ha valamelyik nap nem akartunk bemenni dolgozni, akkor elég volt csak beküldeni egy kő-mail-t a főnöknek, hogy ma Húsvét van, nem dolgozunk.
Ezt elégelték meg (valószínűleg nem a dolgozók), és 325-ben összeült a niceai zsinat (ma İznik, a csempék városa). Mivel ez volt az első ebben a városban, de reménykedtek, hogy visszatérnek még a festői környezetbe, mindjárt első niceai zsinatnak nevezték. Hiszen még nem volt Facebook, hogy ott tárgyalják meg a világ dolgait. Helyette viszont volt bor.
(A második niceai zsinat 787-ben volt, ami jelentheti azt is, hogy olyan nagy volt a buli, hogy 450 évig nem engedték őket vissza a városba)

Ugye emlékszünk még, hogy 325-ben még egyben volt a Római Birodalom (330:I. Constantinus Konstantinápolyt teszi meg fővárosául.
395:I. Theodosius halálát követően a Római Birodalom végleg két részre oszlik.). Így amikor kitalálták a Húsvét számítási módszerét, akkor azt az egész egyház elfogadta. Ki is küldték mindjárt a fiatal Karbantartoszt a hegyekbe, hogy nézze meg a Holdat, és számolja ki a következő Húsvétot.

A zsinat alapján a Húsvét kiszámítása a Telihold és a tavaszi napéjegyenlőség alapján történik (pontosabban: tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap). Csakhogy amit elfelejtettek, erről a Holdat is tájékoztatni.

A tavaszi napéjegyenlőség egy jó ötlet volt, mert így bárhogy is változtak a naptárak, az mindig akkor jön, amikor jönnie kell. Csak ami akkor egyértelműnek tűnt (mi a napéjegyenlőség, mi a telihold), az később kiderült, hogy komoly viták tárgya. Vagy inkább egy jó ok arra, hogy a szénhiányos hideg télen lehessen az eretnekekkel fűteni.

Majd pedig amikor bekövetkezett az Egyházszakadás, hiába mondta az egyik oldal, hogy ez a helyes számolás, a másik oldal csak azért azt használta.

Végül 1997-ben az Egyházak Világtanácsa nyugodtabb légkörben összegyűlt, és a Húsvét számítását is újratárgyalták. Valakinek az az ötlete támadt, hogy a hagyományos, pontatlan meghatározások helyett használják a modern tudományos számításokat. Ezen természetesen mindkét oldal felháborodott. Így máig is mindenki a maga módszerével dönti el, mikor is legyen a Húsvét.

Mindez a hosszú bevezető azért fontos, mert Isztambulban mind nyugati, mind keleti keresztények találhatóak. A Húsvét pedig ritkán esik ugyan arra a napra. Az idén, 2012-ben április 8, és április 15-én lesz a Húsvét. Mikor nálatok végeznek a nyulak, akkor átjönnek hozzánk. De pl. 2013-ban a különbség már 1 hónap lesz: március 31 és május 5.
Vagyis jövőre mi akkor kezdünk el tojásokat festegetni, amikor ti már a nyulakat is megettétek…….

Persze az átlag isztambuli ebből nem sokat vesz észre: egyik nap még Mikulásokkal voltak tele az üzletek, aztán lecserélődtek nyulakra. De hát az is aranyos, így mindjárt vesz belőle…legalább hármat.

Nekünk viszont, akik tojást is szeretnénk festeni, már nehezebb dolgunk van. Mégsem lehet a nyulas promóciós mosógépet tojásfestére használni. Valahonnan festéket kell venni!
Azt pedig (hacsak nem elégedünk meg a falfestékkel), akkor vagy Şişli örmények lakta részét (Osmanbey metrómegálló), vagy Kadıköy piacát kell átkutatni. Egyes országokban a gyerekek a kész színes tojásokat keresgélik a kertben, míg mi a a festéket keresgéljük egy húszmilliós városban. Jó móka! 🙂

Ha viszont úgy érezzük, hogy a tojásfestés mégsem nekünk való, akkor a sarki péknél (persze megint csak olyan környéken) vehetünk húsvéti kalácsot, benne a hímes tojással.

Húsvéti hímeskalács
Húsvéti hímeskalács

… lesz még folytatás
Addig is, akit érdekel a Húsvét számítási módszere, az itt találhat érdekes olvasnivalót.
Nektek addig is jó Húsvétot! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
Húsvét Isztambulban 2012 - első rész, 10.0 out of 10 based on 6 ratings
 

12 Replies to “Húsvét Isztambulban 2012 – első rész

 1. CM: szerintem a vöröshagyma héjja ott is bejön!!
  De próbálkozhatsz tintahallal is.
  🙂

  Van olyan kebabos, aki parasztsonkát pörget? Lenne ott tömeg!! 🙂
  Boldog Húsvétot Neketek!!
  Holnap a Semát meglephetnéd egy szifon szódával!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Köszönjük!

   A meglepetés jó ötlet, mert ő max a következő hétvégén számíthatna rá… 🙂
   A hagymahéjat próbáltuk. Az a gond, hogy mindenhol csak fehér tojást kapni. Annyit vacakoltunk a hagymával egyszer, majd éppen olyan barna lett a tojás, mintha sima barnatojást vettünk volna…
   Mondjuk legalább könnyebb volt utána felmosni, mint a festékes esetében… 🙂

   Rumli hogy viszonyul a tojásfestéshez?

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. ha nem ő a tojás, akkor szereti!
  Ő valami nosztalgia miatt „Orgonával” szeret locsolkodni.
  A Bazárban biztos van! 🙂

  A karmazsin?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Tényleg, a Hajni a közelben van még?
  Mondd meg neki, meneküljön, mert az Árpi és a Rumli valami huncutságra készül.
  Legalább is azt írták, szüksége lesz búvárszemüvegre. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 4. nálunk a kalácsokon, meg a kötelező házi sonkán kívül csak bárány volt. (sültgerinc és a többi meg ragú lett, borral, szőlővel.
  Tiszta török érzés..:)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 5. Hayni épp gyomormérgezést követett el magán a projekt, hogy megeszik egy disznót egy hónap alatt teljesülni látszik:DD csak nem tudom milyen ruhák lesznek jók rá mire visszér…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 6. Haha, latom mindenki jol mulat. Itt Alanyaban meg egy nappal késöbb jött meg a természet locsoloja, ugy zuhog az esö, mintha dézsabol öntenék….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .