Egy-két kiló házi vaj

Az a jó Törökországban, hogy az ember házasság útját (legalábbis leggyakrabban) akkora rokonságra tesz szert, és olyan hálózattal, amit még a brit kémszervezet is megirigyelhetne.

Egyrészt ez jó az üzleti életben, amikor is a mindig ül valahol egy rokon, aki „megkönnyíti” a nehéz napokat. Kivéve persze, amikor az ellenfélnek is ugyan ott vannak rokonai, akik éppen a nehéz napokat idézik elő.

Ezzel szemben viszont a vidéki rokonok nagyon kellemesek, amikor küldenek valamit a helyi termésből. Mondjuk amikor magukat is elküldik vele, az már nem mindig olyan kellemes.

Most is így kaptunk egy kis vajat. Egy-két-három-négy kilónyi kis vajat. Házi vajat.

Egy kis vaj
Egy kis vaj

Mindez úgy néz ki, mint két focilabda. Vagy mint két… inkább nem írom le, mi.. 🙂 Hatalmas darabok, és jó nehezek.

Nekünk itt Törökországban nagy előnyünk, hogy bőven választhatunk, mit kenjünk a kenyérre. Lehet egészségesen margarinozgatni, mindenféle omegákkal meg telítetten szénláncokkal. De lehet jókat is enni helyi vajakból.

Egyik híres a trabzoni vaj, ami élénk sárga színű. Könnyű őket megtalálni a piacon, mert orrbavágja a természet lágy illata. A trabzoni vajnak ugyanis eléggé jellegzetes, tehénre emlékeztető szaga van. No persze nem rosszindulatúan, mert tényleg van egy hangulata, amikor sütéskor belengi a környéket a távoli fekete-tengeri természet.

Ezzel szemben a mi vajunk fehér. Írhatnám azt is, hogy vajfehér, mert mégiscsak vak, de ez annál sokkal világosabb. És az illata is teljesen más, mint a trabzoniznak. Mi Kastamonuból kaptuk.

És hogy mire is lesz jó ez a két labda? Hát… elsőre elfelezzük a közeli rokonokkal. Így már csak kb. 2 kiló marad nálunk.
Ez megy majd kenyérre, de látom előre, hogy sok sok sok pogácsát fogunk sütni hamarosan. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (4 votes cast)
Egy-két kiló házi vaj, 9.8 out of 10 based on 4 ratings
 

2 Replies to “Egy-két kiló házi vaj

  1. Hajrá! Két kiló vajjal már könnyen boldogultok. Annyitól már én sem ijednék meg. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  2. nyami finom vaj, friss kiflin… két likó… ez tényleg sütisütő mennyiség. és ha vízbe teszed, meg se buggyan/avasodik/stb. csak fedje be. állítólag.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .