Az Isztambuli Egyetem megnyitja kapuit a turisták előtt is

Az érdeklődők májustól megtekinthetik a beyazitbeli Isztambuli Egyetem történelmi épületeit és műemlékeit – többek között a hatalmas kapukat, tűztornyot, szobrokat. Az Anatólia Hírügynökség értesülései szerint a helyreállítási munkálatok már befejeződtek.

Isztambul Egyetem
Isztambul Egyetem

A Hürriyet Daily Newsnak nyilatkozva Yusuf Söylet, az Isztambuli Egyetem rektora megerősítette, hogy az épületeket, lakótömböket és a hatalmas bejáratot már felújították, emellett az áramhálózat és az infrastruktúra fejlesztését is befejezték.

Az egyetem területe korábban a II. Mohamed által 1454 – 1458 között emelt Öreg Palota (Eski Saray) és az oszmán birodalom hadügyminisztériumának területe volt. Miután a török haderőket Ankarába helyezték át, az Isztambuli Egyetem kapta meg a területet. Előreláthatólag a látogatók a rektori épületen keresztül léphetnek a kampuszba, ahol akár a Beyazit-torony, más néven tűztorony is megtekinthető lesz.

A beyaziti kampusz nemcsak építészeti különlegességekben gazdag, hanem természeti kincseiben is. Számos ritka fa- és növényfajta él az egyetem kertjében, mint például az Uludağ- és spanyol jegenyefenyő, vadgesztenye és többféle juharfafajta. Mindemellett az itt élő állatvilág sem elhanyagolható: 42-féle madárfaj él itt, mint például fülemüle, papagáj, különböző légykapó- és poszáta-félék.

Ami magát az egyetemi épületet illeti, korábban az Oszmán Hadügyminisztérium tulajdonában volt. A területén még ma is megtalálhatóak római és bizánci maradványok is. A 85 méter magas Beyazit-torony (Tűztorony) Beyazit téren található, amelyet 1823-ban II. Mahmud rendeletére építették tűzvédelmi megfigyelőpontként.

Konstantinápoly elfoglalása után a 15. században medreszét állítottak fel, majd 1863-ban megalapították a Tudományok házát (Darülfünun-i Osmani), de 1871-ben bezárták az intézményt. 1874-től 1881-ig Birodalmi Egyetemként (Darülfünun-i Sultani) működött, ahol francia nyelven lehetett jogi tanulmányokat folytatni. 1900-ban újra megnyitotta kapuit (Darülfünun-i Şahane) teológiai, művészeti, matematikai, természettudományi és filológiai karral, 1924-ben pedig felvette az Isztambuli Egyetem ( Istanbul Darülfünunu) nevet.

Ma az Isztambuli Egyetemen öt kampuszon 17 kar működik, a főépülete a Beyazit téren áll. Több, mint 2000 egyetemi tanár és munkatárs, illetve 4 ezer egyéb alkalmazott dolgozik itt, az egyetemi hallgatók száma pedig évről-évre meghaladja a 60 ezret.

Forrás: Orient Express – Türkinfo

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (3 votes cast)
Az Isztambuli Egyetem megnyitja kapuit a turisták előtt is, 9.3 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .