Kalandok Isztambulban és Törökországban.
Reptéri transzfer és szállás: Ramazan Timzan, aki magyarul is tud.

Reptéri transzfer és szállás: Ramazan Timzan, aki magyarul is tud: info@timzan.com

Sziasztok! Rumli vagyok Isztambulból!

És ma megint a Falat keressünk, ami hát be lett falazva. Ki látott már ilyet? Folytatás innen.

Nosza, keressük tovább a Genovai falrendszer nyomait. Amit, mint valami összeesküvéselméletes filmben, jól elrejtettek. Sőt! Még be is falaztak!

Mint kiderült, nincs pontos térképünk. Sőt! még jó térképünk sincs. Mióta pedig Árpi összenyálazta a GPS-t, semmink sincs.

Mai úticélunk pedig az A és a C szektor. Ez pedig a Galata légzűrösebb része. Erről egyébként sincs pontos térkép, de az se segítene, mert olyan sok apró sikátor, hátsó lépcső van, hogy az egyetlen biztos pontunk az, hogy a hegyoldalban van. Így a lefele tényleg lefele található. És mázli, hogy ezen a kusza helyen legalább a gravitáció tudja a helyes irányt.

Azért megpróbáltam a térképen jelölni, merre is jártam.

Térkép nagyobb mérete

Közben egy kis érdekesség: találtam egy régi képet, amelyik a falat ábrázolja, háttérben a Galata-toronnyal. Ez az, amit mi a múltkor megtaláltunk. Nos… a környék igencsak megváltozott azóta…

422043 326521480717836 279320698771248 825950 334556651 n 500x569 A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)

Mielőtt még elindulunk, lássuk, miket tanultunk az előzőekből:

A fal eléggé régi. És ki tudja, mi minden történt vele. Meg egyáltalán, meddig hívjunk falnak? Pl. ha valaki elvitt egy halom követ, és belőle kemencét épített, vagy egy házat, vagy egy másik falat. Akkor az még az a fal? Vagy ha pont fordítva történt: valaki a régi falra új téglát rakott, akkor az minek számít?

Nem is beszélve, hogy a régiek (és a mostaniak) is előszerettel használták a régi, jó vastag falat alapnak. Pl. a hálószoba hátsó falának. Vagy éppen arra építettek rá valamit.

És még sok a satöbbi…

Úgyhogy a falat nem lesz egyszerű megtalálni…

No, és akkor induljunk is el a kalandoknak!

Az A szektor g faláról sokat találni most a neten, ugyanis arra halad az új metró. Ez az, amelyik a változatosság kedvéért nem a föld alatt, hanem a tenger felett fog menni. Az alsó rész (hívjuk viccesen alvilágnak) ugyanis már megtelt az évezredek alatt. Pl. az általunk keresett fal is ott lesz valahol. Csak a nagy tömegben, és kupiban elkallódott…

Másik érdekesség, hogy az A szektor sokkal nagyobb, mint gondolnánk. Itt aztán akár még mi is elkallódhatunk. És bár naponta használjuk a körülvevő utcákat, sose gondoltam volna, hogy ekkora terület bújuk el a kisutcákban…

És most már tényleg indulunk!

Vagyis nem! Hiszen odabent, a törmelékdzsungelben ki tudja, találunk-e teát? Ugye-ugye? Ezért aztán a kiinduló pontom, a Galata-torony tövében felelhető teázó. Még a kulacsomat is feltöltöm.

Végül csak elindultam az egykori felső (az A fal) mentén Şişhane (Nyársbolt) irányába. Itt nem is remélem, hogy bármit is találok, mert ami volt, az már régen beépült az utcában levő mecsetbe vagy zsinagógába… Úgyhogy itt csak átsétálok, majd pedig az utolsó kisutcán belevágok az ismeretlenbe.

Persze az első meglepetés mindjárt az, hogy az első néhány hátsó utca jobb állapotban van, mint a főút. És szuper lámpaboltok vannak itt elrejtve. Az egyikben akkora csillár van, hogy egy emelet nem elég neki. Gondolom, ezt nappaliba szánják..

No de nem a lámpák miatt vagyunk itt. Falat keresünk!

Kis bolyongás után kijutunk egy kisebb térre. Erről mindjárt kiderül, hogy egy hatalmas tér. Itt! A szűk utcákban! Közepén pedig ott a fal! icon smile A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)

6987138532 98ecf0d742 A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)

A g fal

És itt, ahol a fal véget ér, ott volt valamikor a Harip Kapu. Régen ökrös szekerek jártak azon át. Ma, a helyén, kamionok. Egyesek komoly párhuzamot fedeznek fel a kettő között… De az már egy másik történet.

A fal ezen része meglepően jó állapotban van. És hatalmas darab áll magában, nagy üres területtel körülvéve.

6987155960 6bf290e761 A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)

Erre folytatódik lefele a g fal

Állítólag nem is olyan régen, még mellette le lehetett menni. De a metróépítés miatt itt felforgattak mindent (közben persze találtak néhány elfelejtett hajóroncsot, palotát, meg olyasmiket, amiket ilyenkor még szoktak találni), és különböző szintek jelentek meg. Ezek pedig egymástól el lettek választva.

Na mindegy. A terv az, hogy majd a fal bal oldalán megyünk lejjebb, és a következő kapun átjövünk a jobb oldalra.

7133259801 d1e8b9d0f5 A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)

A g fal bal oldalán

El is indulunk a fal mellett lefele. Mint minden talpalatnyi hely Isztambulban, itt is vagy parkoló, vagy bolt. De mivel jó eséllyel én vagyok ez egyetlen turista itt, boltok nincsenek.

Aztán egyszercsak elfogy az út.

7133273495 cbd23d2b1d A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)

Hopp, itt véget ér az út!

A tábla azért vicces: jobbra fordulni tilos. Jó hogy, hát ott a fal! Egyébként egyenesen, de még egyenesen lefele sem nagyon lehet menni. Balra haladhatunk tovább, de így eltávolodunk a faltól.

Hajajajaja…

Plána akkor, amikor egy utcával lejjebb nagy nehezen visszatalálok a falra, ahol a nagy reményem, a Belső Azap kaput találom. A kapu meg is van, de bizony az átjáró megszűnt…

Még több hajajajajajajajaj

7133284765 c2f0d8bd3e A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)

Ezen a kapun nem jutunk át

Most mit csináljak? Itt nem lehet átmenni. Vissza felmászni pedig nagyon nehéz. Itt ragadtunk a fal jobb oldalán.

Ez nem is lenne baj, de ezen a felén már nem tudjuk tovább követni. Meg kell próbálnunk a kisutcákban haladni. Csakhogy már lent vagyunk Karaköyben, a Szerdai Bazár területén. Hiába kukkantok be minden utcába, az se biztos, hogy éppen utcában járok, vagy pedig valamelyik üzletben.

Na mindegy, menjünk tovább.

Lejutunk a főútra, és ezzel kikerülünk az A szektorból. Szemben még láthatjuk a g fal folytatását.

7133301141 71bfc3fcf4 A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)

Erre folytatódik a g fal

Itt viszont épül a metró, és az egész terület be van kerítve. Kicsi vagyok, be tudnék menni, de félő, hogy valamelyik lukba beesve valami bronzkori lelehet találok. Vagy belőlem lesz lelet. Úgyhogy inkább nem kukkantok be oda.

Irány a Galata-híd, és átvágunk a C szekotoron!

Ez a legnehezebb szakasz. ugyanis ennek legalább a fele rom. És ki tudja, hogy melyik a fal, és melyik nem az. És itt megint előjön az állandó problémánk, hogy a falból elhordott kövekből épített új fal, ami utána leomlott, majd megint elhordták a köveit egy másik épületbe, ami megintcsak leomlott, akkor az hova tartozik?

Könnyen lehet, hogy a falunk az évek során odább ment pár tíz métert… Halottam már vándorló kövekről, így hát miért ne lehetnének vándorló falak is?

6987224056 10b45d666d A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)

Talán a D fal?

Ami esetleg segíthetne, hogy az általunk keresett D fal régi. És már benőtte minden, ami csak zöld. Meg az is, ami nem zöld. Csakhogy a nem fal, de rom köveit is ellepték a fák. De azért…

Sajnos akárhogy is filózom, ezen az úton nem találok több követ, csak egyet. Az talán a D fal. Talán csak egy kút maradványa… talán…

Eljutok a kikötőig, de úgy érzem, ez nem az én napom…

Vissza felmegyek a Tunellel, és beülök egy teára (úgyis kiürült a kulacsom) és gondolkodom…

A térképmaradványok között bogarászva (izgalmamba az egyetlen megmaradt papírtétképet is megrágtam) az jutott eszembe, hogy ha felül, nem fordulok be a Harip kapu felé, hanem tovább megyek alul, akkor talán a másik oldalról meg tudom közelíteni a g falat, és a Belső Azap kaput is.

Indulás akkor!

Megint elmegyek a képzeletbeli A fal mellett, és befordulok a lámpások labirintusába. De most ügyelek, hogy lejjebb menjek.

Itt, a kis utcákba bolyongva egyik ház alatt, mintha kilátszana valami.

7166293474 b00a8d7eb9 A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)

Csak nem az f fal az ott?

Megnézzük közelebbről is

7166313394 6ecab53e8e A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)

A gyanús fal közelebbről

Hát… most, hogy közelebbről megnézzük, annyit látunk, hogy minden nagyobb lett. Valaki ezt a jelenséget egyszer perspektívának nevezte el… De ennél tovább nem jutottunk. Annál inkább sem, mert ugye megállított a fal.

Na jó, erre a rejtélyre (sem) kapunk választ. Úgyhogy haladunk tovább, lefele. De csak óvatosan, nehogy túlságosan mélyre jussunk, mert ott már a tenger van.

Szisztematikusan benézek minden kisutcába. A fal itt van balra. Tudom! Ezért aztán benézek jobbra is minden kis lukba. Ki tudja, hogy egy ennyi idős falnak benőtt e már a bástyájának a lágya? Nem akar-e vele mégiscsak bújócskázni. Eddig eléggé jól halad vele…

De akkor, egyszercsak, meg hirtelen, meg ott terem, meg hipp és hopp! Ott van a fal!

Mégpedig pont a kapu túloldalán vagyok! Ott van felette a tábla is, amelyre azt írták, hogy ki itt belépsz, hagy fel minden reménnyel, vagy belépés díjtalan, kilépés bizonytalan, vagy esetleg rizs és kebab rizzsel akció, vagy valami hasonló ijesztő szöveget.

 

7166331332 017bfbeca5 A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)

Belső Azap kapu túloldala

Természetesen ezen az oldalon is le van zárva a kapu. Mégpedig egy másik kapuval. Ami ráadásul kisebb is.

De ha már így hirtelen lett egy csomó szabad hely, akkor mindjárt kiépítették parkolóvá. Nekünk minden esetre jobb, mintha toronyház került volna az üres területre, mert így jól ráláthatunk a g fal másik oldalára.

7166348190 8e84557c95 A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)

A g fal másik fele

Szuper! Majdnem a teljes g falat sikerült bejárni. Már persze azt, ami megmaradt belőle, és a felszínen van. Most már a fal jobb oldalán haladunk tovább, lefele. Itt a végén találunk egy történelmi török fürdőt, egy hamamot.

7166364928 7c58de96a4 A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)

Yeşildirek Hamamı

Ez egy nagy múltú hamam, ami érdekesen is néz ki. De a fórumokon azt írják, hogy a vendégek olyasmivel foglalatoskodnak, amivel nem itt kellene… Úgyhogy inkább nem megyek be. Úgyis, egy régi hamamban nem lehet régi falat keresni, ha egyszer minden kőből van.

Viszont érdekes az a kis ajtó, ami hátul látható. Ez megmutatja nekünk, hogy az utcaszint mennyit is emelkedett az évszázadok alatt. Mindez megmagyarázza azt is, hogy az általunk keresett genovai falat miért olyan

7166380180 aebee0a9eb A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)

Itt is volt egy bejárat valaha

Ezzel elértünk a g fal végére. De azért még megnézzük a környéket, hátha…

Találtunk is mindjárt egy falat a mellette levő kisutcában, ami be van falazva. Anyagát és színét tekintve határeset. Akármi lehet. Na jó, macska azért nem, de a mi keresett falunk igen.

7166437532 bb59563b99 A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)

Egy falatnyi fal

Majd pedig, ha átmegyünk az út túlsó felére, akkor onnan nagyon jól rá lehet látni majdnem az egész falra.

7166477862 1e966911dd A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)

A g fal

No, az A szektorral készen vagyunk. Itt már nem nagyon remélhetjük, hogy újabb falak bukkanjanak fel. Mehetünk megint a C szektorba.

Igen, ez az, ahol annyi rom van, hogy köztük még egy egész erőd is vígan el tud bújni, és még nyelvet is tud ölteni.

De azért van remény. Összesen 3 utca halad a parton. Az előbb már átnéztünk egyet. Van még a főút, de ott tudjuk, hogy fal. A térkép szerint sincs. A kettő között viszont mintha lenne még egy utcaszerűség.

Így most arra veszem az irányt! Jaj, nem úgy veszem kérem! Nem, nem, nem akarok venni semmit!

Szóval arra megyek, miután kénytelen voltam egy kalapácsot venni…

Itt, a középső-, hátsó-,  előutcában vasmacskákat, és más izgalmas dolgokat árulnak. Egyik helyen mintha targoncát is lehetne kapni, így mindjárt felpakolhatjuk azt a pár kiló láncot, amit veszünk útközben. Praktikus: minden egy helyen. icon smile A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)

Ahogy sétálgatok, és nézelődöm, az egyik kanyarban a falba ütközöm. Na jó, azért még idejében megálltam, és felnéztem. Igen, itt a fal fent van, nem lent!

Itt jól látszik, ahogyan a kis boltok a fal elé épültek.

7166488066 4dce5df928 A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)

A D fal

Innen már nincs messze a kikötő. Viszont, ahogy közeledek felé, úgy lesz minden egyre kaotikusabb. Már az utcát is alig lehet megtalálni. Egyik helyen, ahogy benézek egy rom mögé, hátha ott meglátom a falat.

És tényleg ott bújt meg!

7166507290 b76618d5ee A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)

A D fal a ház mögött

Ez volt az utolsó darab, amit sikerült megtalálni. Így ez a szektornak is a végére jutottunk.

Huh… ez most nehéz volt, és nagyon kusza… remélem, a térkép azért segít nektek átlátni!

Már csak egy szektor van vissza. Legközelebb!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész), 10.0 out of 10 based on 3 ratings
article clipper A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)
 

Share and Enjoy

 • wp socializer sprite mask 16px A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)
 • wp socializer sprite mask 16px A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)
 • wp socializer sprite mask 16px A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)
 • wp socializer sprite mask 16px A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)
 • wp socializer sprite mask 16px A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)
 • wp socializer sprite mask 16px A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)
 • wp socializer sprite mask 16px A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)
 • wp socializer sprite mask 16px A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)
 • wp socializer sprite mask 16px A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)
 • wp socializer sprite mask 16px A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)
 • wp socializer sprite mask 16px A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)
 • wp socializer sprite mask 16px A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész)

A Genovai falrendszer nyomában – 3. rész (Rumli kalandjai Isztambulban – 16. rész) bejegyzéshez 12 hozzászólás

 • Imádom ezt a sorozatot! :) Amikor először jártam Isztambulban, én is eltévedtem iszonyatosan az A-B-C szektorban, és hosszas bolyongás után érkeztem meg a kertigéb-bazárhoz, de addigra már hideg verítékben úsztam. Szerintem a fal azért ilyen elérhetetlen, hogy ne is kelljen védeni. Egyszerűen kiéhezett és szomjan halt a bolyongás során a támadó csapat.

  De arra vigyázz, hogy RUmli ne igyon sok teát, mert felpörög, aztán legközelebb a bontókalapáccsal indul felfedező túrára – aztán írhatod át az egész wikit, ha nekiesik a városnak!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
  • Állítólag Isztambult azért csak a törökök tudták elfoglalni, mert az összes többi támadó csapat katonái eltévedtek, eladták őket a bazárban, vagy nekik adtak el valamit a bazárban.
   Viszont a törökökkel emberükre találtak a bizánciak, és ők tévedtek el a saját városukban, őket adták el a törökök a bazárban, stb… :)

   Majd valahogy vigyázok Rumlira. Megpróbálok…na… :)

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
  • És persze köszönjük! :)

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  • Még szerencse, hogy ha mindig lefelé mész – és nem állja utadat egy fal – akkor a tengerpartra érsz, és ott már lehet tájékozódni :-)

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • Igen, bár ha itt is mindig lefele megyünk, akkor a város legbüdösebb részébe, Kızılay-ba, a belvárosba jutunk, ott megszívhatjuk a tüdőnket a friss, barna színű városi levegővel, és felszállhatunk a buszra, ami hazavisz….már ha a virágárusokon keresztül tudunk jutni, és a busz a forgalomtól ki tud állni a végállomásról…..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 • Ami a hetedik képen van, a fölállványozott faldarab, azt láttam a buszból :-)
  A buszmegálló nevét persze azóta elfelejtettem…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Várjuk a hozzászólásodat is. :)


113
Egyedi
Látoagtó
Powered By Google Analytics
Isztambulról röviden
"Viccesnek szántam, de közben halál komoly :)" Dalma
Támogasd a blogot!

Adja meg e-mail címét, hogy feliratkozzon a blogra és értesítést kapjon az új üzenetekről e-mailben.

Csatlakozás a többi 28 feliratkozókhoz

Kategóriák
Porosabb bejegyzések
Learn Turkish
üç
“3”
Kalandtérkép
Időjárás most!