Isztambul barangolós térképe

Ismét találtunk egy nagyon jó kis térképet Isztambulról. Sőt! Mi az hogy jó! Az egyik legjobba! 🙂

Biztosan sokan ismeritek a Google StreetView (utacatérkép) szolgáltatást! Ez egy olyan program, hogy nemcsak egy térképet látunk, hanem virtuálisan be is barangolhatjuk a várost. Köszönhetően annak, hogy ezt valaki előttünk már megtette. A Google autói járják a világ városait, és digitalizálják.

Egyszer már eljutottak Budapestre is. A hivatalos infó szerint jogi problémákba ütköztek, míg más források szerint egyszerűen valaki ellopta az autókat… De bárhogy is legyen, a Google-nak egyenlőre nem működik a StreetView szolgáltatása Budapesten.

Helyette viszont egy román kis csapat elvégezte a munkát. Az ő oldaluk működik, és eléggé jól bejárható Budapest. Az oldalt itt találjátok: NORC

Az ő oldalukon Budapest mellett a Balatont, Debrecent, Győrt, Hajdúszoboszlót, Miskolcot, Szegedet és még Szentendrét is bejárhatjuk!

Na de mi van Isztambullal?

Lelki szemeim előtt megjelent az, hogy a Google kocsi bejön Isztambul Beyoğlu labirintus-szerű szűk utcácskáiba (Minotaurusz is van).

A Google autó befordult a szűk kis utcácskába. Hely alig van. A jobb oldali visszapillantó tükröt be is kellett hajtani, hogy egyáltalán elférjen a kocsi.Az úton keresztbe tüskék meredeznek, jelezve, hogy ez tényleg egyirányú utca. Volt egyébként tábla is a bejáratnál, de aki azt kirakta, nem a használati, hanem az esztétikai tulajdonságait vette figyelembe. Így az egyirányú utca tábla helyett egy vigyázat, mély víz, csak úszóknak! tábla figyel a sarkon.

No de kit érdekel, hiszen ott vannak a tüskék! Egyértelműen jelezve, hogy merre kell menni. A Google autó megy is. Az utca valahogy még szűkebb, mint eddig. Majd pedig hirtelen emelkedni kezd. De nem ám simán, kényelmesen. Hanem nagyon. de nagyon meredek lesz… A sofőr összeszorítja a fogát.. Hogy fog ezen az autó felmenni? Mellette a navigátor a fejét csóválja: Hol a bánatban vagyunk? A GPS nem mutat semmit. A több száz éves házfalak még egy a radioaktív sugárzást is megfogják. Mit lehet tenni? Menni tovább.

Már majdnem felér az autó az emelkedő tetejére (ők még nem látják, hogy egy éles kanyar után folytatódik tovább), mikor szembe jön egy kamion. Hát ez meg hogy került ide? Egyáltalán hogy fért be? Hátratolatni nem lehet, mert ott van négy taxi is, és mindegyik dudál. Bár semmi hely nincs, valahogy muszáj lesz félrehúzódni.

Míg a Google sofőr izzad, a navigátort pedig a szívinfarktus kerülgeti, a helyi macskák békésen heverésznek az út közepén, és élvezik a napsütést. Csak fél szemmel figyelik a műsort. A kutyák még annyival sem. Ők mélyen alszanak. A sofőr nagy nehezen, de valahogy mégis félre tud húzódni. Nem érti, hogy lehet, mert itt ennyi hely nincs. A kamion elmegy mellette. A sofőr levegőért kapkod. A pillanatnyi kis szünetben a mögötte levő négy taxi, meg az azóta előkerült ötödik elhúz mellettük. A sofőr próbál megnyugodni. Valahonnan előkerül egy kebabárus, aki bekopogtat az ablakon: Hello My Friend! Van ám aranyórám is! Eredeti! Eladó!

Valahogy mégis sikerül elindulniuk, és továbbmenniük. Kiderül, hogy az éles kanyar után tényleg folytatódik az emelkedő. De nem sokáig, mert egy ősrégi várfal zárja el az utat. Na de akkor honnan jött a kamion? Egyáltalán hogy jutott ki a tüskéken? És hova lett az öt taxi? Mögöttük a hatodik pedig dudál, hogy menjenek már tovább. Utas van!

A tüskék
A tüskék

De úgy tűnik, hogy valaki mégis megcsinálta. A Yandex oldalán találunk egy Isztambul térképet, amit kedvünkre bejárhatunk. Akár Rumli falkereső útvonalait is! 🙂

Mindez érdekes változásokat hozhat elő egy nyaralásra való felkészülésben. Hova lett már az, amikor rácsodálkozunk az ismeretlen helyre? Így mi előre bejárhatjuk a kérdéses területet. És majd élesben már tudni fogjuk, hogy a piros ház után kell jobbra fordulni. Vagy pedig, hogy nem érdemes elmenni ahhoz a látnivalóhoz, mert egyáltalán nem néz ki jól. Viszont útközben találtunk valami érdekességet, ami nincs benne az útikönyvben. Nem is beszélve arról, hogy a kirakatokat is végignézhetjük. Szerencsés esetben pedig az éttermek menüjét, és akár az árakat is láthatjuk! 🙂

A térkép itt található: http://harita.yandex.com.tr/

Kattintsatok a Panorama gombra a térkép jobb felső szélén (nem a képernyő szélén), és akkor kékkel kirajzolódik az az útvonal, amit be lehet járni.

A Google StreetView-al ellentétben nemcsak Isztambul útjait járhatjuk be, hanem sokkal több helyre is eljuthatunk. Igaz, a GPS miatt csak szabadtéri helyekre. De még így az benézhetünk az AyaSofya kertjébe, körbejárhatjuk a Topkapı palotát. A Héttoronyba pedig még a falakra is fel lehet mászni. Vagy végighajózhatunk az Aranyszarv-öbölben, és a Boszporuszon is. Sőt! A hivatalos Boszporusz-túrával ellentétben ez a virtuális hajó végre kimegy a Fekete-tengerre is. Így már a másik oldalról is megnézhetjük a Európa és Ázsia találkozását.

Átsétálhatunk a Valensi vízvezeték alatt, vagy kiülhetünk a Piere-Lotira, és élvezhetjük a virtuális panorámát, miközben a Lipton filteres teát iszogatjuk a török tea helyet. Bejárhatjuk a Miniatürköt is, vagy benézhetünk a Közlekedési Múzeumba. Sajnos sem a Fedett bazárban, sem pedig a Fűszer bazárba nem bolyonghatunk, hiszen ott nem működik a GPS, ami elengedhetetlen feltétele az ilyen típusú térképek készítésének.

Viszont sétálhatunk a bevásárló utcákban. Akár az Istiklâl Caddesin, akár a Bağdad Caddesin. Vagy az előkelő Nişantaşı városrészben. mindez sokkal olcsóbb lesz, mintha valóban ott járnánk. 🙂 És még Feyyaz is eljuthat azokhoz a stadionokhoz, amelyek elérhetetlen távolságban vannak. Nem is beszélve a focis boltokról!

Aki pedig egy friss virtuális levegőre vágyik, az kimehet valamelyik közeli erdőbe, vagy akár a Szigetekre is. 🙂

Egy kis érdekesség: A magyar Herend Porcelánboltot itt nézhetitek meg. 🙂 Szerencsére az árak nem látszanak! 🙂

Én már megtaláltam a házunkat. Ott vannak még a tavalyi paradicsomok. 🙂

A térkép nemcsak Isztambulban, hanem İzmir (Izmir) városában is elérhető.

Mindenkinek kellemes túrázást! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.8/10 (5 votes cast)
Isztambul barangolós térképe, 6.8 out of 10 based on 5 ratings
 

6 Replies to “Isztambul barangolós térképe

 1. Jajjjjjjjj ! 🙂

  Most jöttünk meg onnan! 🙂 Tényleg így találtunk oda a szállásunkhoz! 🙂 Csodálkoztunk is, hogy fért el az autó mellett kétoldalról egy-egy targonca is, mikor mindegyik szélesebb volt, mint a rendelkezésre álló hely 🙂

  Hát most akkor már utólag csavargok ott, és nézem, merre is jártunk.

  Élménybeszámoló készül… csak hosszú lesz 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Nagyon jó!
  Ankarát is szépen bejárták. Megtaláltam a lakhelyünket is, a képek tavaly nyár elején készülhettek.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 3. Így bizony! A Yeni Galatasaray stadion,meg a Kasımpaşa stadionja még a gyakorlatban hiányzik!:) A focis boltok pedig…azokról nem is beszélve!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .