Zászlóbolt

A törökök és a zászlók két olyan dolog, ami majdhogy nem mindig együtt van. Egy török közelében mindig van valahol egy zászló.

Mióta Atatürk kihirdette a nacionalizmust, azóta a törökök lelkes zászlórajongók. Viszont a török nacionalizmus nem olyan, mint amit Európában megismertünk, miszerint mindenki, aki más, takarodjon. Bármennyire is szeretné a média ezt mutatni Törökországról. Persze majdnem nyolcvanmillió ember között ilyet is lehet találni. De a török nacionalizmus alapvetően azt jelenti, hogy egy török szeret török zászlót lobogtatni. És ezt büszkén és boldogan teszi.

Nekik könnyű dolguk is van, mert török zászlót találni nagyon könnyű. Főleg, ha ünnepség van, vagy tüntetés, vagy felvonulás, vagy csak süt a nap, akkor az utcákon látni olyan emberkéket, akik zászlót árulnak. Meg persze perec (simit) árusokat is. A kettő között nincs is sok különbség. Legfeljebb, hogy a zászlót nem esszük meg, a simitet pedig nem lobogtatjuk.

Most viszont, amikor volt a május 29-ei ünnepség, akkor úgy gondoltam, hogy kellene már egy új zászlót venni, mert a régi már ellobogtattuk. És emlékeztem, hogy van egy speciális zászlóbolt a bazárban. Szerényen, csak úgy hirdeti magát, hogy a világ összes zászlója megtalálható a boltban. Ami durva, hogy ez így igaz!

Négy éve, amikor nem sikerült Magyarországon rendes, igazi, szabványos magyar zászlót találni (ami mentes lukaktól, madaraktól, meg egyéb extráktól), akkor ebben a kis török boltocskában az eladó megkérdezte tőlem, hogy mekkora méretű, és milyen anyagú magyar zászlót szeretnék. Most csak három méret van, de két-három nap alatt olyat készít nekem, amilyet csak akarok (még madár is lehet benne).

Választék a török zászlókból
Választék a török zászlókból

Így aztán ide mentem el, hogy jó minőségű török zászlót vegyek (a magyar zászló azóta is remekül végzi a feladatát 🙂 ). Természetesen a hazai lobogóból egy egész sor a választék. De ebből is lehet bármilyen méretűt és anyagút rendelni.

Milyen méretet szeretnél?
Milyen méretet szeretnél?

Amikor ott voltam, éppen véget ért a Fenerbahçe-Galatasaray mérkőzés. Mindkét rajongó képviselője jelen volt a boltban, és éppen azon licitáltak, ki tud nagyobb zászlót rendelni.

No tehát, itt van egy remek bolt, akár török, akár magyar zászlót szeretnétek. 🙂

Yandex térképen itt van (Gökbyrak), és így néz ki (alagsor). Míg a blog térképén alul láthatjátok a pöttyöt. Nemsokára pedig a wiki térképre is felkerül. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (5 votes cast)
Zászlóbolt, 9.8 out of 10 based on 5 ratings
 

3 Replies to “Zászlóbolt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .