Anatólia állatai

Anatólia, azaz Kis-Ázsia már a mesés kelet. Így aztán gondolhatjuk, hogy tele van egzotikus állattal. De amikor Isztambulban járunk, akkor nem várt képet fogad minket: macska mindenhol. Meg sirály. És kutya. No meg taxi. Bár a legutóbbi nem az állat kategóriába tartozik. Mindenki tudja, hogy a taxisofőrök másik bolygóról lettek a Földre száműzve, és csak az jut haza, aki a legtöbb gyorshajtást/szabálytalanságot/dudálást hozza össze.

Viszont Anatólia nemcsak Isztambulból áll. Hanem hatalmas tengerparti és belső hegyes-felföldes területből. Ott pedig sokkal nagyobb választékban találunk állatokat.

Bár a tengerpart inkább halakban és madarakban bővelkedik. A nagytestű szárazföldi állatok innen már régen elmenekültek a kontinens belsejébe. Ott viszont még bőven találunk nagy szőrös és brummogó élőlényeket.

Bizony, az erdős területeken még mackóval is össze lehet találkozni. No persze csak akkor, ha nagyon-nagyon-nagyon-nagyon messzire elmegyünk a lakott területtől. Mert a maci nem bírja sem a zajt, sem a taxisokat, talán csak a sülő kebab illata lehet az, ami bevonzaná őket egy városba.

Nem úgy, mint a vaddisznókat és a szarvasokat. Bár ők is, ha csak tehetik, elkerülik az embereket, akik belőlünk finom vacsorát főznek. Bizony, Anatólia erdős-hegyes vidékén vaddisznó pecsenyét is lehet találni. Erről megoszlanak a nézetek, hogy vajon a Korán a vaddisznót is megtiltotta-e vagy csak a “sima” röfit.

Nálunk viszont sokkal veszélyesebbek az elvadult kutyák. Velük nagyobb eséllyel lehet találkozni, és az is előfordulhat, hogy harapnának valamit. Mondjuk azt, aki éppen arra jár.
Persze még így is minimális az esély, hogy egy szabadon kóborló, és minket felfalni vágyó kutyusba botoljunk. De azért nem árt, ha van nálunk egy darab szalonna, ha elhagyjuk a lakott területet. A szalonna azért is, mert ha az éhes kutya elé dobjuk, akkor mindjárt a vallási hovatartozásra is fény fog derülni, az alapján, hogy megeszi-e a disznóhúst, vagy sem. Bár nem biztos, hogy a későbbiekben ez segít, de azért meg lehet próbálni teológiai vitába szállni vele.

A szelídebb állatok közül, ami már egzotikusnak számít, az a teve. Már amennyiben a teve nem számít veszélyesnek. Hiszen ha köp…. Bár a török tevék esetében leginkább úgy lehet megsérülni, ha mellette elhaladva ránk dől, és elalszik.

Régen természetesen nagyon sok teve élt Anatóliában. Nemcsak azért, mert ez volt a fő közlekedési eszköz, hanem mert a Selyem-út is Anatólián keresztül vezetett. Ma már, hogy van autó, és duda is, a tevék igencsak háttérbe szorultak. Leginkább csak a turistás helyeken találkozhatunk velük, ahol jó pénzért lehet egyet tevegelni. Persze a tevének is kedve van hozzá, nem pedig eldől velünk együtt, és alszik egyet.

Másik ilyen, eltűnt állat az oroszlán. Sok történelmi forrás említi, hogy az ókorban még előfordultak oroszlánok Kis-Ázsiában. A hettiták idejében pl. királyi állatnak számított, azokra csak a király vadászhatott. Így ha pl. valaki azt látta, hogy a kertjében egy oroszlán legeli a kecskéket, akkor nem rohanhatott ki a baltával, hogy aztán a trófeáját kitegye a nappaliba, a bundáját pedig eladja. Nem bizony. Ilyenkor el kellett menni a falu központjába, az ottani önkormányzatnál ki kellett kérni a T-28-as Oroszlánbejelentő formulát. Miután ezt kitöltötték, már csak meg kellett várni, míg az állami protokollok között a király átruccan a faluba. Természetesen ilyenkor jött a Segéd Oroszlán Ölő Gárda is, akik a pajta mögött megbújtak. És amikor az uralkodó ellőtte a nyilat, akkor a SOÖG egy halom dárdát belehajított a szegény állatba. Így garantálták, hogy a király lövése mindig talált, bármerre is repült a nyila. Az esemény után természetesen értesítették a médiát is.

És végül van még egy egzotikus állat, ami nincs Törökországban: ez pedig a krokodil. Ő nincs, mert nincs. Itt nem olyan az idő. az étel, meg a felszolgálás. Bár ennek ellenére hallani hiedelmekről, hogy a melegebb tavakban ott tanyáznak. Pedig nincs ott krokodil, csak sok szúnyog.

 

a

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Anatólia állatai, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

3 Replies to “Anatólia állatai

  1. De! Bursában vannak krokodilok! Bár ezek másfélék. A Beşiktaş-Çarşı azt mondja: “Kolpa Bursa”.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .