Hotel a tenger alatt

Mióta megépült az első tengeralatti hotel, azóta sorra jelentek meg a különféle koncepciók, hogy hova lenne még érdemes vízalatti szobákat pakolni. És ha Isztambulban úgyis megy majd egy metró a Boszporusz alatt, akkor mindjárt mellé is lehetne tenni egy hotelt.

Az első, a Poseidon 6 emeletes lett, akkor pedig ezt mindjárt legyen 7!

A hotel a tervek szerint a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa ünnepség keretében nyitotta volna meg a kapuit. De valójában egyetlen téglát sem tettek még le.

Az igazság az, hogy az első (pedig nem is) tengeralatti hotelről sem derült ki, hogy végül mi lett belőle. A hivatalos weboldalon azt írják, hogy a szobafoglalás érdekében majd 2009. szeptember 15. után jöjjünk vissza. Most éppen 2012. július 2. van…

Talán a válság, talán valami más, de a kezdeti lelkesedések után nem igazán találunk kész tengeralatti hotelt. Hacsak ez a holland Capsule Hotel nem az:

Capsule Hotel (Hollanda)
Capsule Hotel (Hollanda) Forrás: oddee.com

Pedig az ötlet, hogy mi bármikor kikukucskáljunk a halakhoz, vagy pedig bármikor bárki búvárruhában hozzánk bekukucskáljon, nem új. A legrégebbi hivatalos ötletgazda Jules Verne (akiről én sokáig azt hittem, hogy magyar, mert mi Verne Gyulának hívtuk).

Az ő ötlete alapján már 1986-ban megnyílt a Gyula Vízalatti Kofferja (Jules Undersea Lodge) nevű hotelocska, ami egy 1970-es tengeralatti laboratóriumból alakítottak át.

Drágám, fogok halat vacsorára!
Drágám, fogok halat vacsorára! – Forrás: jul.com

Annak ellenére, hogy képek tisztára a ’80-as évek, és a weboldal sem túl modern, a hotel állítólag még ma is működik. Mindemellett számos híresség is aludt már ott.

Azért mennyivel egyszerűbb elmenni egyetlen hotelbe, ahelyett, hogy végigjárjuk a hírességeket. És már mindjárt el is mondhatjuk, hogy Steve Tyler of Aerosmith, John Fishman, Pierre Trudeau, stb… ágyában aludtunk… 🙂

A hotel Florida partjainál található. Egy Romantikus Éjszaka csomag pedig 1400 USD. Ha esetleg valaki még nem döntötte volna el, hova megy az idén nyaralni… 🙂

Na de vissza a mi Boszporusz alatti hotelünkhöz!

A hírek, amikből tudunk dolgozni, az mind 2008, vagy előtt készült. És abban mindegyik megegyezik, hogy 2010-ben nyitott volna. És persze jó drága is.

Az épületet 7 emeletesre tervezték/gondolták. És ha már 7, akkor mindjárt 7 csillagos is. Meg persze valahova biztosan beraktak volna 7 törpét is. Mondjuk minden emeletre egyet, a Hófehérke meg szolgálta volna fel a reggelit. 🙂

Abban az időben sokan támogatták (leginkább szavakkal), hogy milyen menő is lesz, hogy végre Isztambulnak is lesz hétcsillagos hotelje! Ez tényleg egy olyan dolog, ami minden komolyabb helyre kell. Semával már meg is beszéltük, ha egyszer lesz egy kertünk, akkor oda is veszünk mindjárt sokcsilalgos hotelt, de legalább kettőt. Már csak azt kell eldönteni, hány csillagos legyen. Én 8 csillagot akarok, de Sema azt mondja 9 kevesebb semmiképpen ne legyen…

A tengeralatti hotel szárazföldi része a Beşiktaş-ban, a Dolmabahçe  Palota és a Tengerészeti Múzeum közötti régi dohányraktár helyen épült volna. Ha jól számolok, akkor végül ezt a területet a múzeum kapta meg, amely nemsokára be is fejezi az új épületszárny építését.

Ennyi az, amit tudunk.

Na meg azt, hogy minden jel szerint a hotel nem készült el. De még alapkövet se helyeztek el. Terveket se látni sehol. De még az interneten fellelhető 3D képek is a Fidzsi-szigeteki Poseidont mutatják.

Azt se sikerült megtudni, hogy miért állt le a projekt. Bár valószínűleg azért, mert olyan drága lett volna, hogy az összeg nem fért ki a lapra.

Így végül sajnos nem lett Isztambulban tengeralatti hotel… 🙁

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (2 votes cast)
Hotel a tenger alatt, 9.0 out of 10 based on 2 ratings
 

2 Replies to “Hotel a tenger alatt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .