Isztambul Főkonzulátus, követség meg a többiek

Törökországban élők, jó ha tudjátok. Meg olyanoknak is jól jöhet, akik szintén más országban élnek.

Van nekünk egy olyanunk, hogy követség. Pontosabb nevén Magyarország Nagykövetsége (így, köztársaságmentesen). Ez egyébként Ankarában van (mégiscsak ott van a főváros). Isztambulban nincs követség. Hanem “csak” konzulátus. De hogy biztosan ne találjuk meg ha beírjuk a Google keresőbe, az “isztambuli magyar követséget” úgy hívják, hogy Magyarország Főkonzulátusa, Isztambul.

Ez egyébként nagyon is jó, mert nem kell minden papírért Ankarába menni, ami nagyjából ugyan annyi lenne, mintha hazarepülnénk Magyarországra.

Ezen a két magyar “követségen” kívül még öt másik található Törökországban. Őket úgy hívják, hogy Tiszteletbeli konzulátus. Ilyen van: Antalya, Gaziantep, İzmir, Kütahya és Tekirdağ (Rodostó) városában. Vagyis minden olyan helyen, ahol a magyarok megfordultak. 🙂
Ők lehet, hogy sok mindent nem tudnak intézni, vagy hogy nem tudnak magyarul…

Miért is fontos ezt nekünk tudni, akár kint élünk, akár csak turistáskodunk egy jót? Azért, mert ezek az irodák hazánkat képviselik. Idebent ülnek a nénik és a bácsik, akik csak arra várnak, hogy mi bemenjünk, és magyar nyelven kérjük egy jó kis magyar útlevelet. Vagy valami mást, amiért egyébként haza kellene menni Magyarországra. Még akár választhatunk is!

Persze többe fog kerülni, mind pénzbe, mint időbe, mintha otthon járnánk a hivatalokba. De legalább nem kell hazautazni.

Sajnos azért nem mindent lehet a konzulátuson, vagy a követségen elintézni (és ezt az utóbbi időben jól össze is kavarták az otthoniak), de azért így is nagyon nagy választék van van.

Néhány íncsiklandozó ajánlat az étlapról:

 • Házasság (a legfontosabb! Hiszen ki tudja mikor és kivel futunk össze a török tengerparton. (ui: nemcsak török/magyar állampolgárral lehet ám a követség közreműködésével házasodni, hanem bármilyennel. És még jelen sem kell lenni!)).
 • Útlevél ügyek.
 • Honosítás.
 • Állampolgársági dolgok (bár itt van némi átrendeződés az utóbbi években)
 • Névváltoztatás (hiszen a szerelem vak! Mindjárt hatékonyabbak leszünk a tengerparton, ha gyorsan átnevezzük magunkat Casanovára)
 • Desszert és további választék itt. (ezt a linket azért teszem bele, mert egyébként roppantul nem lehet semmit se megtalálni a külügyminisztérium honlapján)

De a lényeg az, hogy mielőtt hazarohannánk bármilyen papírt is intézni (ez alól kivétel, amikor újsággyűjtés van a suliban), előtte inkább hívjuk fel a követséget/konzulátust, és őket kérdezzük meg! Hátha el lehet ott intézni a dolgokat. Hiszen ők egy kis szelet Magyarország.

Persze ez azokra vonatkozik, akiknek a követség/konzulátus közelebb van, mintha hazautaznának. 🙂 Pont e miatt mielőtt kiköltöznénk Törökországba, érdemes olyan helyet választani, ahol még elérhető távolságban van magyar képviselet. 🙂

De ne feledjük, hogy a követség (konzulátus) nemcsak a Törökországban élő magyarokat segíti (vagy inkább mögöttük áll, mint magyar állam és annak minden pozitívumával és negatívumával), hanem azokat is, akik ott csak nyaralnak, vásárolgatnak, udvarolnak, stb…

Azaz náluk lehet érdeklődni, hogy mégis mi a bánat kell egy tartózkodási engedélyhez, munkavállalói vízumhoz, stb… Sőt! Én azt javaslom, hogy direkt hozzájuk menjünk! Ugyanis amit ők mondanak az hiteles. Ellentétben a fórumokon található információkkal.

Elérhetőségek:

Ankara (Nagykövetség): 00-90-312-40-58-060
Isztambul (Főkonzulátus): 00-90-212-317-92-14, 00-90-212-317-92-15
Antalya (Tiszteletbeli konzulátus): 00-90-242 243-1500-155
Gaziantep (Tiszteletbeli konzulátus): 00-90-342 211 2168
Izmir (Tiszteletbeli konzulátus): 00-90-232 421-2861
Kütahya (Tiszteletbeli konzulátus): 00-90-274 35-0300
Tekirdağ (Rodostó): 00-90-282 263-0313

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.2/10 (6 votes cast)
Isztambul Főkonzulátus, követség meg a többiek, 7.2 out of 10 based on 6 ratings
 

4 Replies to “Isztambul Főkonzulátus, követség meg a többiek

 1. Tisztelt Cim!!! Nagyon rossz, és kellemetlen tapasztalatról szeretnék be számolni, Önöknek!!! Fent vagyok egy közösségi oldalon, név szerint….. Facebook. Még tavaly ősszem rám akadt egy, akkor még azt hittem úri ember, ma már rá jöttem egy utolsó tróger! Szerelmet vallott, tetszet de aztán rájöttem nem lenne közös jövőnk eggyütt ezért el küldtem. Most minden ismerősömet zaklat, többek közt nagyon ismert személyeket, kikkel nagyon jó a viszonyom. Nem tudom, hogyan tudnám meg akadályozni a zsarolását. Már idegileg ki készültem, nem birom tovább. soha senkit nem bántottam, nagyon szeretem az embereket, de ez még nekem is sok. Nem tudom mit tegyek már le tiltottam őt, de mégis folytatja.. 🙁 Kérem segitsenek mert ha kell a világ végére is el megyek személyi jogok megsértése és zaklatás miatt!!!!!! Ő Antalyában lakik neve: Recep Yelcin….. Köszönöm… választ várok!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Kérünk mindenkit, aki Antalyaba jár, hogy keresse fel Recep Yelcin úriembert trógert, és egy baltával igazítsa meg a frizuráját!
   Köszönjük!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Sziasztok! A megadott telefonszámok nem nagyon működnek! Legalábbis nekem nem sikerült ezeken senkit elérni!

  Az ankarai nagykövetséget a következő számon értem el: 00-90-312-40-58-060

  Ők adták meg az isztambuli főkonzulátus számait:
  00-90-212-317-92-14
  00-90-212-317-92-15

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .