Hídfelújításos nyári dugó

Budapesten 7+2 (az északi és déli körgyűrűvel együtt) híd köti össze Budát Pesttel. Vagy mondhatjuk úgy is, hogy a Keletet a Nyugattal. De még így is hogy be tud dugulni a város! Pedig csak 2 millió ember él ott, és ők se akarnak mind átmenni egyik oldalról a másikra.

Isztambulban viszont legalább 15 millióan laknak, és ennek legalább a fele tényleg át akar jutni egyik részről a másikra. De ehhez csak 2 híd van. Vagyis most éppen csak egy. Másfél… Egy meg egy pici… És egy komp…meg egy rakás halászhajó.

Azért, hogy minden jól menjen, főleg zökkenőmentesen, itt van a Ramazán (Ramadán) is nyár közepén. Így leginkább azért lesz a forgalom zökkenőmentes, mert zökkenni se fog tudni. Ugyanis – bár a főszerepben a böjt van – ez az ünnep bizonyos szempontból az utazásról szól.

Amikor a Ramazánnak (Ramadánnak) vége lesz, akkor megindul 80 millió ember, hogy meglátogassa az összes rokonát. Itt azért van egy kis trükk, hogy nehogy valaki éppen azt akarja meglátogatni, aki már elindult, hogy őt meglátogassa. Vagy pedig valaki másikat látogasson.

A módszer az, hogy a család a legidősebb tagnál gyűlik össze. Persze azért itt is van számolgatás, mert végső soron az egész országot behálózza a rokoni kapcsolat, így hivatalosan mind a 80 milliónak a legidősebb töröknél kellene gyűlnie. Neki pedig biztosan nincs annyi kávéja otthon, hogy mindenkit megvendégeljen.

A mi számításunkban pl. a Nagymama az, ahol gyülekezik a rokonság. A Nagymama viszont kint lakik a hegyekben, egy olyan helyen, ahova még Piroska, de még a Farkas sem merészkedik el. Egyáltalán, az út el se bírná, ha az összes rokon oda próbálna menni. Egyébként nem is akar. Úgyhogy a múlt héten már valaki “beszedte” a Nagymamát, aki valahol itt bolyong most Isztambulban. Hogy hol hagyták el, és kinél, azt egyenlőre rejtély. De még van egy hónapunk, hogy megtaláljuk…

Szóval majd lesz egy nagy vándorlás a Ramazán (Ramadán) végén. Na, majd akkor jó üres lesz Isztambul. Még az is lehet, hogy addigra a mi Nagymamánkat is kiviszik valami kisebb, pármilliós városkába…

Viszont, mivel az ünnep pont a nyár közepén van, amikor nem lehet (nem illik) elmenni nyaralni, mindenki még előtte próbál egyet csobbani a tengerben, vagy bulizni, mielőtt még kezdődik a böjt.

Úgyhogy most tényleg tele vannak az utak.

De mindez még érdekesebb azáltal, hogy a második Boszporusz-hidat (Fatih Szultán Mehmed-híd) felújítják. Éppen hogy csak át lehet csusszanni rajta. Teljesen persze nem lehet lezárni, mert ez az egyetlen lehetőség, ahol a terherforgalom átjuthat Európából Ázsiába. Az első Boszporusz-hídon nem. A komp pedig…

A komp egy olyan jelenség Isztambulban, ami nagyon jól néz ki (hatalmas panoráma ablakok, klíma, stb…), csak éppen semmi jó nincs abban, amikor 3-4 órát állunk sorba érte, annyi kocsi szeretne átjutni.

Nem úgy, mint a Hidakon! Azaz a megmaradt egy hídon. Mert ott 3-4 órát a dugóban állunk…

Lehet, hogy mégis a komp jobb, mert ott legalább van mellékhelyiség is…? Az az igazság, hogy nehéz kiszámolni, melyik a jobb útvonal Európából Ázsiába: hajóval, vagy pedig a hídon. Vagy még jobb, ha át se megyünk, hanem ott alszunk valahol.

Ezen próbál meg segíteni az önkormányzat. Ha már úgyis lesz önkoris választás az ősszel. Így a második Boszporusz-hídon ingyen lehet átmenni. Ha már úgyis annyit állunk a sorban, akkor legalább a híddíjon megspórolt pénzt elkölthetjük az út menti vízárusokra. Csak a dugóban használható mobil wc-t találná már fel valaki!

Valószínűleg ez másnak is probléma, mivel a helyi viccújságokban egyre gyakrabban jelenik meg a téma…

A kompnál is változások álltak be. Eddig 22:00-kor elment az utolsó hajó. Nincs is annál jobb, mikor a több órás várakozás végén közlik, hogy az a további várakozó pár tízezer kocsi ma már nem jut át. Szerencsére még időben be lehet állni a hídra várakozók sorába.

Pár napja viszont már 24 órában járnak a kompok. De még így se biztos, hogy elég lesz.

Előfordulhat, hogy valaki mire átér Európából Ázsiába, már fordulhat is vissza. Mire pedig visszaér, megint fordulhat, de mire megint átér, megint fordulhat, hogy mire átér ismét fordulhasson, hogy…

Szóval most nagy a felfordulás Isztambulban. Még ha ez nem is látszik meg rajta. Ahhoz nem lehet elég nagy egy felfordulás! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
Hídfelújításos nyári dugó, 10.0 out of 10 based on 6 ratings
 

2 Replies to “Hídfelújításos nyári dugó

 1. Olvasva a bejegyzésed arra gondoltam, hogy fel sem merül az emberekben a tömegközlekedés mint alternatíva? Tudom, hogy az is áll a dugóban… de hátha:) Nem szokta a helyi önkormi tam-tamolni, hogy fejleszteni kellene a tömegközlekedést stb? Parkolók a végállomáson ilyesmi?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Dehogynem! Pl. most cserélik le az Ikarus buszokat Mercedes-re. Úgyhogy a gazdagék BMW-val, míg a szegények csak Mercedes-el járnak majd eztán dolgozni. 🙂
   De az az igazság, hogy ennyit nem bír megoldani még az önkormányzat sem. A buszok túlzsúfoltak. Ali bácsi pedig csak a padlógázt és a padlóféket ismeri, így nem annyira mókás busszal utazni.
   E mellett a minibusz rendszert is korszerűsíteni akarják.
   Az igazi alternatíva a hajó, és a metró. Idén két ázsiai metrót is át akarnak adni. Az egyiket még Európa másik felén is reklámozzák (hátha valakinek ott lenne szüksége egy ázsiai metróra). De ameddig nem készül el a Boszporusz-alatti metró, addig nincs igazi megoldás. De ott még mindig találnak valamit…

   Van P+R parkoló is, ahova több száz autó befér. Innen lehet hajóval, busszal, de még helikopterrel is tovább menni. Viszont annyi autó van…

   A hétköznapokat egyébként jól elbírja a város. Mindenki talált utat, ahol emberi időben hazaérhet. A gond akkor van, amikor megindul a város, hogy meglátogassa a nagymamát. Ez az ünnepek elején, meg péntekenként fordul elő. Na, az nagy buli!

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .