Plusz-minusz Budapest

Isztambul Törökország legnagyobb városa. Pedig nem is ő a főváros. Bár ritkaság, hogy egy országban ne a főváros legyen a legnépesebb, azért van még néhány hasonló eset.

Viszont sokkal érdekesebb, hogy mennyien is laknak valójában Isztambulban?

A számok nagyon változóak. A leggyakoribb becslés a 15 millió. Másik kedvelt pedig a 17. A törökök szerint pedig simán 20 millió ember is élvezi a macskák és a kebabok fellegvárosát.

Igazándiból nem egyszerű ennyi embert megszámolni. Ameddig csak 1 valaki él egy faluban (vagy még inkább egy tanyán), addig ugyebár könnyű munkánk van. De még néhány száznál sem okoz különösebb gondot egy számolás (ha más nem, akkor mindenkire festünk egy X-et, akit már leltárba vettünk). Na de több, mint tízmilliót… Mégse lehet azt mondani nekik, hogy most mindenki álljon meg egy pillanatra, számolunk!

Persze megvannak erre a megfelelő, már kitapasztalt módszerek. De valahogy mégse találkozunk a felmérő emberkével, aki bekopog minden házba.

Ez egyébként is több érdekességet is felvet:

Mikor látogassuk az embereket? Nappal ki van otthon? Lehet, hogy senki. Lehet, hogy csak a ház úrnője. Lehet, hogy az áthozott 30 barátnőt. Vagy 200 rokont titokban. Azokat meg hova számolják? Esetleg néhány illegális bevándorló is ott tartózkodik éppen. Egyáltalán, az Isztambuliaknak nincs olyan helyük, amit fix pontnak lehet nevezni, csak olyan, ahol hosszabb-rövidebb ideig tartózkodnak. Sokan járnak fel vidékről. Még többen hozzák fel a nagymamát. De olyan is van, aki a tehenet hozza fel.

Sokkal inkább valószínű, hogy nem is ez alapján történik a népességszámlálás, hanem a bejegyzett adatok alapján. A törökök viszont nem arról híresek, hogy szeretik bejelenteni, ha lakhelyet váltanak. Vagy ha új munkahelyük van. Pláne, ha adózni kell. Ezért inkább úgy tűnik, hogy a hivatalos adatok is inkább csak tájékoztató jellegűek.

E szerint 2000-ben 8.8 milló, 2007-ben 12 573 836, 2010-ben 13 120 596, 2012 januárjában pedig 13 624 240. Ebben már benne van Árpi is (1 084 589 társával együtt), de én még nem. Én a 42 000 külföldi között vagyok számontartva.

Ezek a hivatalos adatok. A nemhivatalos szerint viszont valahol 15 millióan vagyunk. Plusz-mínusz 2 millió. Azaz annyi, mintha egy egész Budapestet számolnánk határértéknek…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (6 votes cast)
Plusz-minusz Budapest, 9.8 out of 10 based on 6 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .