Még mindig tart a Boszporusz-II-híd építése

Mióta megkezdődött Isztambul második Boszporusz hídjának (hivatalos neve: Fatih Szultán Mehmet híd) felújítása, alaposan megváltozott a közlekedés a városban.

Ez mondjuk nem meglepő, hiszen naponta több millió ember akar átjutni egyik kontinensről a másikra (meg vissza), és ehhez a manőverhez leginkább csak két híd áll a rendelkezésre. Most pedig az egyik félig-meddig kiesett a forgalomból.

Szerencsére nyár van, és Ramazán (Ramadán). Azaz aki tehette, az már régen megszökött egy jó kis nyaralásra, míg mások a böjt miatt inkább el se indulnak. Így azért nem olyan vészes a dugó. De egyszer a nyárnak is és a böjtnek is vége lesz. Az lesz majd a buli! Elvileg a híd felújítása is hamarosan befejeződik. A kérdés persze az, hogy a három dolog közül, melyik lesz a nyertes. Bár amilyen meleg van, nem hiszen, hogy a nyár hirtelen a végére érne, míg a Ramazánnak meg vannak számlálva a napja (szó szerint). A hídfelújítást pedig szeptember közepéig tervezik. Nem is lenne baj ha még október előtt sikerülne a hidat visszaadni a forgalomnak, mert majd lesz az Eurázsiai maraton, amikor is a másik híd le lesz zárva…

No de addig is, történtek változások, hogy csökkentség a forgalmat. De ha azt nem is sikerül, akkor talán az emberek vérnyomását.

Egyik ilyen, hogy most már egyik hídon sem kell fizetni az áthaladásért. Ennek legnagyobb előnye az, hogy nem kell megállni a kapuknál, így jócskán felgyorsult a forgalom.

A másik fontos része pedig – és ez érintheti az isztambuli turistákat -, hogy az IDO (ez a nagy) hajókon 50%-al olcsóbb lett a jegy, amennyiben akbilt, vagy istanbulkard-ot használunk. Vagyis most még inkább megéri elektronikus buszjegyet váltani Isztambulban turistáskodva.

Nem meglepő módon ez az 50%-os hajójegy kedvezmény csak a Boszporuszon áthaladó járművekre vonatkozik. Így pl. a Szigetekre nem tudunk olcsóbban átjutni. Sajnos a Boszporusz-túra sem lett kedvezőbb, pedig ott végül mégiscsak átjutunk a másik földrészre…

 

Most már mindkét hídon ingyen lehet átmenni.

Az IDO személyszállító hajók is 50%-al olcsóbban viszik az utasokat (várhatóan szeptember 16-ig). Kivéve persze a Boszporusz-túrát és a Szigeteket. A Szigeteket nem is lenne egyszerű azzal magyarázni, hogy mert a híd le van zárva…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Még mindig tart a Boszporusz-II-híd építése, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .