Olimpia 2012 – Törökország: 2 arany, 2 ezüst, 1 bronz

Ha nem foci, akkor nem is sport. Vagy legalább labda legyen benne!

Mégis, Törökországnak sikerült összeszednie két aranyérmet a 2012-es londoni olimpián. Amin mindenki olyannyira meglepődött, hogy az elnök mindjárt fel is hívta a sportolókat telefonon.

Gamze Bulut és Aslı Çakır Alptekin
Gamze Bulut és Aslı Çakır Alptekin (Forrás: Fenerhabce.org)

Nem titok, hogy Törökország a foci országa. Ki is lehetne tenni egy táblát a határra, hogy ki belép, mindjárt válasszon magának csapatot. Mert ha valakivel beszélgetni kezdünk, akkor előbb-utóbb előjön, ki kinek is szurkol. Feyyaz írásaiból jól kiderül, hogy ha otthonosan mozgunk a fociban, akkor bármit elérthetünk a törökök közül.

De azért a foci mellett van más sport is. Bár a tapasztalatok szerint a törökök elvárják, hogy legalább egy labda is vegyen részt az eseményekben. 2010-ben, mikor Isztambulban rendezték a kosárlabda világbajnokságot, akkor pl. majdnem Törökország nyert. Csak hát az amerikaiak nem akartak otthon maradni, így végül ők vitték el a kupát (bár egyes hírek szerint a játékosok végül elcserélték egy “eredeti kézicsomózású” szőnyegre a bazárban, így a kupa még most is Isztambulban van valahol).

Viszont az, hogy a törökök olimpiát is nyerjenek valami olyasmiben, amiben labda nélkül kell futkosni, az senkinek eszébe sem jutott.
Egy kis súlyemelés talán. Hiszen Ali az építkezésen olyan jól cipeli a téglákat, küldjük csak ki őt! De Ali még sose nyert. Talán hiányzik valami… talán mert Londonban nem olyan jó a kebab. Vagy éppen az a baj, hogy nem valami kétes sikátorban készül, ahol hirtelen hallgatnak el a macskák…? A rejtélyre nincs válasz…

Törökország eddig 5 aranyérmet nyert összesen. Öt aranyérmet Magyarország simán összeszed egy alkalommal úgy, hogy ki se mászik a medencéből. Vagy ha mégis, akkor is a víz tetején marad és evez. Igaz viszont, hogy ha focilabda van a központban, akkor már minden másképpen alakul.

Ezen az olimpián viszont meglepően jól teljesítettek a törökök. Két aranyérmet is szeretek.

Egyiket tékvandón, Servet Tazegül uraság

A másikat egy nő szerezte, 1500 m-es futásban. Erről a videó itt látható:

A verseny nagyon izgalmas volt. Mindjárt az elején egy másik török kezdte a vezetést, Gamze Bulut. Őt tartotta mindenki esélyesnek. De aztán az utolsó kőrben mindenki begyorsított, így Gamze hamar hátrébb került. Helyére viszont előre jött Aslı Çakır Alptekin. Végük az utolsó pillanatban Gamze is behozta a lemaradást, és második helyre ő ért be.

A törökök már valamit sejthettek (az elődöntők azért sokat segítettek), mert amikor a török lányok célba értek, Isztambulban több helyen is házi barkácsolású tűzijáték kezdődött. Sőt, miután a lányok futottak pár díszkőrt, még a miniszterelnök is telefonált nekik. Mindezt persze élő adásban.

Egyébként jó volt látni, hogy a stadionban mindenki örült a törökök győzelmének. A vetélytársak is gratuláltak egymásnak, és a stadion nézői is tapsoltak, függetlenül, ki milyen zászlót is lobogtatott.

Az aranyéremet csak másnap adták oda. A TV jó előre meghirdette, mikor is lesz az pontosan. Így a lakosság rá tudott készülni. Szerencsére már naplemente utánra került sor a díjátadásra, így aki a ramazáni (ramadáni) böjtöt tartotta, az is tudott ünnepelni. A bárok pedig, ahol általában a focimérkőzést szokták közvetíteni a szuperméretű tv-ken, most a londoni ceremóniát hirdette.

Volt is buli az utcákon. Az ilyenkor szokásos kocsidudálások még éjfél után is tartottak. Persze nemcsak a két futónőnek, hanem a két tékvandósnak is szólt. Hiszen ott is egy arany, meg egy ezüst érmet sikerült szerezni.

A 2012-es londoni olimpiai teljes török éremgyűjtemény itt látható:

Arany:

 • Aslı Çakır Alptekin (1500 m futás)
 • Servet Tazegül (tékvandó, 68 kg)

Ezüst:

 • Gamze Bulut (1500 m futás)
 • Nur Tatar (tékvandó, 68 kg)

Bronz:

 • Rıza Kayaalp (birkózás, 120 kg)

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.5/10 (2 votes cast)
Olimpia 2012 - Törökország: 2 arany, 2 ezüst, 1 bronz, 6.5 out of 10 based on 2 ratings
 

10 Replies to “Olimpia 2012 – Törökország: 2 arany, 2 ezüst, 1 bronz

 1. Én is láttam a futást, klassz volt, mondjuk a befutó után jutott csak eszembe, hogy drukkoljak a törököknek.:) De örültem és az, hogy arany és ezüst is, az tényleg ritka.
  Nekem van olyan emlékképem, mintha régebben a birkózás mellett a súlyemelésben is jók lettek volna. Biztosan a légkalapács miatt! 🙂 Szia cser! 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Először is: Hajrá Törökök! 🙂

  “Ha nem foci, akkor nem is sport.”-ez a beszéd!:):)

  Azt a 2010-es férfi kosárlabda-világbajnokságot nem pont İstanbulban rendezték,hanem Törökországban. Hiszen İstanbul mellett Ankarában,İzmirben és Kayseriben is rendeztek meccseket!

  Üdvözlettel: Feyyaz

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
   1. Evet,tam!
    Konkrétan a döntő,a bronzmérkőzés,az elődöntők,a negyeddöntők és a nyolcaddöntők. Meg néhány csoportmeccs.
    De az egész VB maga Törökországban zajlott. Olyannyira,hogy még a házigazda török válogatott is a csoportmeccseit Ankarában játszotta.
    Melyek közül kiemelkedett a pikáns Törökország-Görögország mérkőzés. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .