Véget ért a Ramazán (Ramadán) 2012-ben

Ma 2012. augusztus 21. kedd van. Magyarországon tegnap ért véget az államalapítási ünnep, míg itt, Törökországban, ma van az utolsó napja a Ramazánnak (Ramadánnak).

Pontosabban a Cukor Ünnepnek, hiszen a Ramazán (Ramadán) hónap már szombaton befejeződött. De azért ez a háromnapos ünnep még a Ramazánhoz (Ramadánhoz) tartozik.

Véget ért a böjt, véget értek a hajnali felkelések. Újra bármikor lehet vizet inni (meg most már alkoholt is), bármikor lehet enni, és bármikor ágyba lehet bújni azzal, akivel sikerült ezt elérni. Jah, és még cigarettázni is lehet, de ez remélhetőleg csak kevés embert érint. 🙂

Mégis vannak dolgok, amelyek megváltoztak. Sok mindenben nem olyanok vagyunk, mint egy hónappal korábban. A Ramazán (Ramadán) kemény leckéd adott nekünk, amit sikerült jól bemagolni. Mi most átálltunk egy takarékosabb életmódra. Jobban becsüljük a vizet, az ételt (meg az alvási időszakot). Kicsit beleláttunk azoknak az életébe, akiknek ez a mindennapjuk.

Igaz, sajnos ez nem fog így maradni. Pár hónap múlva megint vígan kiöntjük a maradék ivóvizet. Csak az ételmaradék nem veszik kárba, mert az majd megkapják a macskák. Minden esetre ez egy olyan tanulási folyamat volt, amire jó lenne pár embert (elsősorban politikust) elküldeni, hogy ők is tanuljanak egy kicsit.

A muszlim naptárnak köszönhetően a következő böjtre nem kell egy teljes évet várni, mert az 10 nappal előbbre jön (így mindenkinek a szülinapjára is esik, nem is egyszer). 2013-ban a Ramazán (Ramadán) július 9. – augusztus 7.-ig tart majd.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Véget ért a Ramazán (Ramadán) 2012-ben, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

6 Replies to “Véget ért a Ramazán (Ramadán) 2012-ben

   1. Nagyon jó, akkor pont jön egy kollégám is, lesz magyarság, hajjaj! 🙂 Ha van neki, hozzon fürdőgatyát, lenézünk vele a városi strandra! 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 1. 🙂

  Örülök, hogy végre találkoztok!
  Esetleg tanítsd meg háton ószni, én képtelen voltam rá.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .