Kalandok Isztambulban és Törökországban.

Ma 2012. augusztus 21. kedd van. Magyarországon tegnap ért véget az államalapítási ünnep, míg itt, Törökországban, ma van az utolsó napja a Ramazánnak (Ramadánnak).

Pontosabban a Cukor Ünnepnek, hiszen a Ramazán (Ramadán) hónap már szombaton befejeződött. De azért ez a háromnapos ünnep még a Ramazánhoz (Ramadánhoz) tartozik.

Véget ért a böjt, véget értek a hajnali felkelések. Újra bármikor lehet vizet inni (meg most már alkoholt is), bármikor lehet enni, és bármikor ágyba lehet bújni azzal, akivel sikerült ezt elérni. Jah, és még cigarettázni is lehet, de ez remélhetőleg csak kevés embert érint. 🙂

Mégis vannak dolgok, amelyek megváltoztak. Sok mindenben nem olyanok vagyunk, mint egy hónappal korábban. A Ramazán (Ramadán) kemény leckéd adott nekünk, amit sikerült jól bemagolni. Mi most átálltunk egy takarékosabb életmódra. Jobban becsüljük a vizet, az ételt (meg az alvási időszakot). Kicsit beleláttunk azoknak az életébe, akiknek ez a mindennapjuk.

Igaz, sajnos ez nem fog így maradni. Pár hónap múlva megint vígan kiöntjük a maradék ivóvizet. Csak az ételmaradék nem veszik kárba, mert az majd megkapják a macskák. Minden esetre ez egy olyan tanulási folyamat volt, amire jó lenne pár embert (elsősorban politikust) elküldeni, hogy ők is tanuljanak egy kicsit.

A muszlim naptárnak köszönhetően a következő böjtre nem kell egy teljes évet várni, mert az 10 nappal előbbre jön (így mindenkinek a szülinapjára is esik, nem is egyszer). 2013-ban a Ramazán (Ramadán) július 9. – augusztus 7.-ig tart majd.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Véget ért a Ramazán (Ramadán) 2012-ben, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

6 hozzászólás a(z) Véget ért a Ramazán (Ramadán) 2012-ben bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


147
Egyedi
Látoagtó
Powered By Google Analytics
A pontos idő Törökországban
Isztambulról röviden
"Viccesnek szántam, de közben halál komoly :)" Dalma
Támogasd a blogot!
Kategóriák
Porosabb bejegyzések
Legbaróbb beszólások
  Learn Turkish
  ne zaman?
  “when?”
  Kalandtérkép
  Isztambul időjárása
  Isztambuli szelek