Az Aranyszarv-öböl folytatása

Turistaként leginkább úgy ismerjük az Aranyszav-öbölt, mint ahova át lehet integetni a Topkapı palota ablakán és át lehet sétálni a Galat hídon, hogy majd felmásszunk a Galata-toronyba.

Rosszabb esetben pedig úgy mutatják be nekünk, mint a Boszporuszt, aminek a túloldalán már Ázsia van. Bár nem derül ki, hogy ha olyankor a furfangos turista megkérdezi, hogy akkor mi is az, ami a még nagyobb víz (a valódi Boszporusz) túloldalán látható. De gondolom a válasz valami ilyesmi lesz: hát Afrika!

Pedig az Aranyszav-öböl nemcsak ennyiből áll. Még halad tovább. Sőt! Nagyon is van még tovább! 🙂

Aranyszarv-öböl Malévnézetből
Aranyszarv-öböl Malévnézetből

Szerencsére jó darabon végig is mehetünk rajta. Eljuthatunk a hajózható rész végére. Ha kicsit ügyesek vagyunk, akkor még tovább is (a csónakázható részre), és ha elvetemültek vagyunk, akkor még tovább is mehetünk, ahol már csak egy patak a világhírű öböl. És ha egyenesen foci fanatikusok vagyunk, akkor megkerüljük az egész rendszert, és mindjárt az erdőbe megyünk, ahol már se hajózni, se csónakázni nem lehet, de még víz sincs. Helyette viszont ott találhatjuk a Galatasaray legújabb stadionját.

Az Aranyszarv-öböl bejárata
Az Aranyszarv-öböl bejárata

Nem véletlen, hogy az öböl neve Aranyszarv lett. A szarv az alakja miatt, míg az arany azt jelenti, hogy mennyire kellemes a fekvése. Egy hatalmas védett öböl, ahova olyan jól be lehetett húzni a hajókat.
Fatih Szultán Mehmet is jól behúzatta a hajókat az öbölbe, amikor megtámadta Isztambult, csak ő éppen a hegyen keresztül, mert a bizánciak az öböl egy másik remek tulajdonságát használták ki: egy jó nagy lánccal jól le lehet zárni.

Az Aranyszarv tehát elsősorban hajózási (kereskedelmi, ipari és stratégiai) szempontból volt jelentős. Másrészt pedig nagyon kellemes hangulatú hely lehetett. Persze akkor még a túloldalra átnézve erdőket láttak a parton sétálók, nem pedig 60 km-nyi házat…

Mára sajnos sokat romlott mindez. A nagy hajók egyre inkább a Boszporusz partján kötöttek ki. Ez mondjuk nem lett volna még baj. Sőt! A kikötő ilyen módon való kiköltöztetése még jót is tehetett volna volna az Aranyszarv-öbölnek. Csakhogy az ipar maradt ahol van. És még inkább nőtt is. Aminek köszönhetően a víz erősen elszennyeződött. Így az elit lakások is inkább áttelepültek a Boszporusz partjára.

Igaz, azóta már majdnem tiszta az öböl, míg a Boszporuszon folyamatos a rettegés, nehogy egy olajszállító hajó megsérüljön, amivel teleszennyezné a szorost (ennek elkerülésére majd épülni fog egy új csatorna a Márvány-tenger és a Fekete-tenger között). De mindez nem lendített még fel a környéket.

Ennek ellenére mindenképpen érdemes végighajózni rajta (a hajó Eminönü, Karaköy vagy Üsküdar kikötőből indul). Annál is inkább mert a hajózási út végén több érdekességet is találhatunk: Mozaikos Dzsámi, Eyüp Szultán Dzsámi, Tekfur Palotája, Pierre Loti kilátót. Útközben pedig benézhetünk a Közlekedési és Technikai Múzeumba (Rahmi M. Koç Müzesi) is.

Ha pedig megtaláljuk a csónakos bácsit, akkor tovább folytathatjuk az utunkat egészen a Miniatürkig. Erről majd egyszer lesz egy részletes program a wikiben. 🙂

Az Aranyszarv-öböl csónakos része
Az Aranyszarv-öböl csónakos része

Ez a rész, ahol csak csónakkal lehet közlekedni, nem olyan régi. Már a régi városfalon kívülre esik. Pár évtizede itt még mindenhol erdő volt, ahova hétvégén kijártak a hölgyek és legények, hogy egymásra találjanak. Mekkora különbség ez az Aranyszarv-öböl elejéhez képest, ahova a hölgyek és a legények leggyakrabban zsákban jutottak, a szultán parancsára, és többnyire éjszaka…

Az Aranyszarv-öböl vége
Az Aranyszarv-öböl vége

A tényleges öböl nemsokkal a Miniatürk után véget is ér. De jó tudnunk, hogy patak formájában még nagyon is folytatódik. És pl. Kağithâne több területén is belefuthatunk. Vagy pl. a Metrocity bevásárló központ (itt székel a Magyar Konzulátus) mögött is indul egy erecske, amelyik végigtekergőzik Gültepe városrészen.

Az Aranyszarv-öböl patakként
Az Aranyszarv-öböl patakként

Az, hogy hol van az igazi forrása, az rejtély. Biztosan vagy egy megállapodás, hogy a sok kis patak közül melyik tekinthető a hivatalos kezdőpontnak. Az valahol Maslak környékén lesz, ahol a Galatasaray új stadionját is találjuk. Idáig végigmenni jó kaland lehet. Míg ha nem a patakot követjük, akkor egyenesen akár metróval is utazhatunk.

További érdekesség, hogy azért az Aranyszarv-öböl nincs elfelejtve. Az őt tápláló patakok közül számtalan egy kisebb duzzasztás után ivóvízzel látja el az isztambuli lakosokat.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (5 votes cast)
Az Aranyszarv-öböl folytatása, 9.0 out of 10 based on 5 ratings
 

2 Replies to “Az Aranyszarv-öböl folytatása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .