Bunker kuka

Isztambulban (meg egész Törökországban) a szemét egy érdekes probléma.

Egyik részről sok van, ami nem túl kellemes, de másik részről ennek köszönhetően rengeteg állat (főleg macska, kutya, kecske, attól függően hol is járunk) tud megélni az utcákon. Viszont a kukákkal más gondok is voltak.

Valamikor 2005-2006 táján volt egy robbantás Eminönü kikötőjében. A bombát az egyik szemetes konténerben helyezték el. Szerencsére nem volt halálos áldozat, „csak” egy súlyosan sérült. Mindez viszont rávilágított arra, hogy a kukák (főleg ha fémből vannak), akkor nagyon jó eszközök azoknak, akik szeretnek robbantani.

Így Isztambulból nagyon gyorsan eltűntek az utcai szemetesek. Máma már ha ki akarjuk dobni a szemetünket, akkor nagyon kell keresgélnünk, hogy kukát találjunk.

De úgy tűnik, hogy terjedőben van egy új fejlesztés. Amikor is a szeméttároló a föld alatt van, egy amolyan bunker szerűségben.

Bunker kuka
Bunker kuka

A szemétlevitelkor egy ilyen szerkezetet kell keresni. Majd lábbal megnyomni a nyitópedált (vagy rálépni, vagy ráállni, vagy ugrálni rajta, modelltől függően), mire a futurisztikus ablak kinyílik. A szemetet pedig le lehet dobni a mélységbe.

Már aki ledobja. Mint a képen is láthatjuk, van olyan, aki csak lerakja a kuka mellé. Mondjuk ez is jobb, mintha csak eldobná. És a kukás kocsik a szépen összecsomózott zacskókat is begyűjtik, legyenek bárhol is.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Bunker kuka, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

3 Replies to “Bunker kuka

 1. szerintem a szeméthelyzet jobb mint magyarországon, holott Isztambulban kétszer annyi ember van, mint nálunk az egész országban. Isztambulban naponta kétszer (!) jön a kukásautó az utcánkban… minden apartmannak van saját nagy fémtartálya, annyira nem szép futurisztikus, mint amit fotóztál 😀 továbbá egy emberke egy tologatható mobil kukával és seprűvel járja az utcákat egész nap a mi környékünkön. szerintem sokkal jobban ügyelnek a tisztaságra mint nálunk. mármint úgy értem, hogy az emberek ugyanúgy szemetelnek, vagy még rosszabb mint nálunk, de az önkormányzat rengeteget dolgozik a tisztaság megtartása érdekében

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. A takarítás tényleg gyakoribb, mint egy átlagos budapesti utcán. Persze ott, ahol takarítják is. Bár kevés olyan utca van, ahova nem megy be a kukás autó. A preferált helyeken pedig naponta többször is végigmennek a kevés kocsik.
   E mellé jön még az eskici, aki kikeresi a szemétből a használható cuccokat. Ők is eléggé sokmindent elvisznek. A szerves anyagok pedig általában a macskákra várnak. Így a nap végére jóformán csak a zacskók maradnak. 🙂

   Érdekes adalék, hogy az aluljárókban mindig vannak boltok. Ezek nem olyan gagyik, mint várnánk. Pl. Sony márkabolt + showromm is található! Az aluljárókat pedig a boltban dolgozók is minden nap felmossák, akár többször is. Ezek a helyek kifejezetten tiszták.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
 2. Hát ezért nem láttam a belvárosban szemetest!!!
  Ilyesmiket láttam – mintha nem pont ilyen lett volna, de „yeralti” rá volt írva… arról fogalmam nem volt, hogy micsoda. Szemetest nem láttam, de szemetet sem láttam! Később feltűnt a sok, sűrűn mászkáló utcaseprő.
  Mikor egyszer kimentünk a belvárosi övezetből, na ott már volt szemét… csurgott ki a parki szemétgyűjtők oldalán…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .