Kastamonu a kolbászok városa

Kastamonu híres a tehenekről. A szomszédban pedig ott van mindjárt Taşköprü, a fokhagyma fellegvára. Így a kettő mindjárt adja is magát: ha kifogyott a tehénből a tej, jó lesz kolbásznak.

Kastamonu hentes
Kastamonu hentes

Kastamonu tartomány Ankarától északra van. Bár a központi város lent van egy völgyben (ami nincs is annyira lent, hiszen 900 m-el a tengerszint fölött helyezkedik el), a környék tele van jó magas hegyekkel. Ebből pedig minden Milka-reklámon felnőtt ember tudja, hogy ahol hegy van, ott tehénnek is kell lennie.

Kastamonu tartomány pedig élén jár a tehenes dolgokban. Hosszú történelme során is valahogy mindig előkerültek a tehenek. Ha nem éppen azzal kergették el az ellenséget, akkor éppen elállták az utat a rohamozó csapat elől.
Mondjuk ez a tevékenységük ma se változott. Bármely tehén bármennyi ideig békésen elálldogál bármely száguldó autó előtt bármelyik út közepén. Sőt! Az idősebbek és tapasztaltabbak egyszerre akár két autó és három busz előtt is tudnak álldogálni, míg a profik egy dömper útját is simán elállják.

Egyetlen egy dologgal nem bírnak el a tehenek: mégpedig kastamonui hentessel. Nekik ugyanis nem jó az útjukba állni.

Kastamonu kolbász
Kastamonu kolbász

Arról nem is beszélve, hogy Kastamonu tartományt nemcsak a tehenek élvezik (míg a hentessel nem találkoznak), hanem a fokhagymák is. A kettő pedig jól megér egymás mellett. Főleg a kolbásznak.

Persze a régió nemcsak erről híres, hanem a sajtról is, ami mégiscsak megújuló energiaforrásból készül. Ellentétben a hússal, ami már nehezebben megújuló energiaforrásnak számít. Hiszen meg kell várni, míg a tehén megnő. Cserébe viszont sokkal finomabb. 🙂

Így ki Kastamonuban jár, annak mindenképpen ajánlott a pastirma és a sucuk kipróbálásra. 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Kastamonu a kolbászok városa, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

2 Replies to “Kastamonu a kolbászok városa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .