Eurázsiai Maraton 2012. november 11.

Egyedülálló alkalom! Le lesz zárva a Boszporusz-híd, ki ki lehet ülni rá piknikezni.

Persze, aki akar, futhat egy maratont is.

Eurázsiai Maraton
Eurázsiai Maraton

Az isztambuli maraton speciális, mert egyik kontinensről lehet átfutni a másikra. Ezért is hívják Eurázsiai Maratonnak. Ilyen azért sok helyen nincs. Pl. Európa és Amerika között még Kolumbusz is hajóval ment.

Az első futás 1978-ban történt. Egy csapat német turistának még 1973-ban támadt az az ötlete, hogy át kellene futni egyik kontinensről a másikra. A kivitelezésre 5 évet kellett várni. 1979-ben viszont már 74 német turista érkezett, hogy Ázsiából, a Boszporusz-hídon keresztül elfussanak a bazárba. De az is lehet, hogy fordítva történt, és a bazárból menekültek át Ázsiába az egyik szőnyegárus elől…

Innentől kezdve pedig minden évben visszatérnek, és mindig többen lesznek. Idén (2012.) pedig már a 34. Eurázsiai Maratont rendezik meg. Ahol is azon kívül, hogy az ember fut egy jó nagyot, komoly összegeket lehet nyerni. A fődíj ötvenezer dollár! Amit mindjárt helyben a bazárban el is költhet a szerencsés. 🙂

A start Ázsiában van. A maraton pontosan 42,195 km. A cél a Sultanahmed tér, a Kék Mecset előtt. Ez persze közelebb van. A cél adott, de a startot persze nem lehet akármeddig hátratolni Ázsia labirintusába, mert akkor még évek múlva is a futókat kell kihalászni a kacskaringós sikátorokból… Úgyhogy inkább Európában lehet az extra kilométereket lefutni. Az útvonal mégpedig a következő:

Boszporusz-híd – Beşiktaş – Kabataş – EminönüAranyszarv-öböl – Eyüp – vissza Unkapı-ig – át a Valensi vízvezeték alatt – Yenikapi – Márvány-tenger partján el egészen Bakırköy-ig – vissza a Sultanahmed térre.

Eurázsiai maraton térkép
Eurázsiai maraton térkép – Forrás: http://www.istanbulmarathon.org

Ez a 42,195 km. Persze van, akinek ez sok. Így a maratonok kezdete óta mindig van egy félmaraton táv is. Ez jelen esetben 15 km. A térképen kék csík.

De ismerve a törököket, akik szeretnek menet közben leülni egyet teázni, vagy kebabot enni (esetleg eladni), nekik is van egy távjuk, ami már csak 8 km. Zöld csík.

De még ez sem elég! Hiszen a Boszporusz-hídon az év 364 napjában tilos a gyalogos forgalom. Most viszont szabadon fel lehet menni. Amit több millió ember örömmel meg is tesz. Így aztán a szervezők beiktattak egy negyedik „futamot” is, amit egyszerűen csak népfutásnak hívnak (az utóbbi években pedig már csak népgyaloglásnak). 9:30-kor megnyitják a hidat, aztán mindenki mehet arra, amerre lát.

Népfutás az isztambuli maratonon
Népfutás az isztambuli maratonon

Ez a táv is 8km. Elvileg… gyakorlatilag viszont a többség leérve a hídról, útközben elkalandozik valamerre. Leginkább egy büfébe, vagy étterembe.

Az Eurázsiai Maratont általában október első vagy második szombatján szokták megszervezni. De úgy tűnik, az idén a második Boszporusz híd felújítása miatt kicsit csúszik a futás. Idén november 11-én lesz a nagy esemény.

Novemberben egyébként változatos idő van. 2011-ben aznap esett az eső, és 9 fok volt. Míg 2010-ben 19 fok volt, és sütött a nap. Így az idén bármi megtörténhet…

Részletek, nevezés, helyszín és minden egyéb infó itt.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Eurázsiai Maraton 2012. november 11., 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .