Jön a busz! Vagy mégse?

Gondolom többen már találkoztatok azzal a rendszerrel, ami Budapesten van a 86-os busz vonalán. Persze ha még ott van. Meg lehet, hogy már nem is 86-os busz. De azért remélem, tudjátok, miről van:

Egy térkép jelöli, hogy hol tart a busz. És még egy robot néni is időnként bemondja, hogy a legközelebbi busz elhagyta az X megállót, így már csak kb. Y perc van vissza a megérkezésig. És így a kedves utasok tudják, hogy mennyit kell még várakozni. Érdemes-e elmenni egyet palacsintázni (már isztambulian gondolkodom, mert ugye nekünk mindig van egy kebabos a közelünkbe), vagy már mindjárt itt a busz.

Most úgy tűnik, hogy egy ehhez hasonló rendszer kerül bevezetésre Isztambulba is.

Persze Isztambulban nem egyszerű a buszközelekedés. Már eleve az egy külön kihívás, hogy megtaláljuk, az adott helyre melyik busszal és hogyan jutunk el. Még jó, hogy van internet, de a biztos megoldás kitartóan az, hogy megkérdezzük a hozzánk legközelebbi embert. Majd pedig a sofőrt. Ő mégiscsak tudja, hogy hova is szeretne eljutni (más dolog, aztán hogy valójában hova érkezünk meg). Na de erről még fogok írni egy bővebb bejegyzést, ami még akár hasznos is lehet. 🙂

De most képzeljük el azt, hogy mi tudjuk hova megyünk, és azt is, melyik busszal. És még a buszmegállót is megtaláltuk. És még abból is a jót. Nem pedig azt, ami az ellenkező irányba megy. Ami egyébként nem feltétlenül annyira egyértelmű, mint látszik, ugyanis Isztambulban ahhoz, hogy mondjuk észak felé haladjunk, gyakran délre kell menni…

Amit viszont általában felfedezhetünk, hogy a buszmegállóban nincs kint olyan tábla, hogy melyik busz áll meg ott. Sem az, hogy az ott megálló buszok hova mennek. Pláne az, hogy milyen sűrűn járnak.

Persze ezeket az információkat meg lehet tudni a megállóban üldögélő nénikétől. Ha van olyan. Ha nincs, akkor a sarki boltban beszerezhetünk egyet.

De azért lássuk be, hogy ez nem olyan módszer, amivel egy törökül nem tudó (vagy csak keveset tudó) könnyen elboldogul. Pláne ha a nénike valami periférikus tartományból származik, és éppen úgy töri a nyelvet, mint a rőzsét.

Viszont Karaköy buszmegállóban már van digitális nénike. Szépen felcsavarozva a falra.

És bár azt nem mondja el, hogy milyen volt az élet a faluban hatvan évvel ezelőtt, viszont a beépített internet kapcsolatának köszönhetően pontosan tudja, hol tartózkodnak a buszok. És még azt is megmondja, mennyi idő múlva fog megérkezni.

Digitális menetrend
Digitális menetrend

Persze első tesztelésünk alkalmával, amikor letelt a várakozási idő, akkor nem jött meg a busz. A tábláról viszont eltűnt. Nagy volt az öröm, mivel az volt az utolsó busz aznap este. De aztán miután elment a szellembusz 5 perc múlva ismét megjelent a táblán a visszaszámlálóval együtt. És akkor már tényleg egy olyan fizikailag megfogható busz érkezett, amire fel is lehetett szállni.

3 Replies to “Jön a busz! Vagy mégse?

  1. „Persze Isztambulban nem egyszerű a buszközelekedés.”

    Ez érdekes,mert mi tavaly egy nap alatt a Yedikulétól a Çamlıcáig mindent bejártunk buszokkal,és az egész úgy ment,mint a karikacsapás!:) Menetrendek,járatszámok,minden stimmelt!

    1. Ha már tudod mit keress, vagy már megvan minden infó. 🙂
      Viszont nincs is annál mókásabb, mint mikor az ember felül Taksim téren az emeletes buszra, mert azt írja az útikönyv, hogy az átvisz a Boszporusz-hídon. Aztán lerak Üst Bostanci-ban, vagy Ümraniye közepén… Na onnan hazajutni a nagy kaland! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük