Imára hív a telefon

Amikor a technológia és a vallás megfér egymás mellett.

A mobiltelefonok alkalmazásboltjai tele vannak olyan programokkal, amelyek segítik a muszlim hívőket az imaidő meghatározásában. Kíváncsi voltam, és egyet én is megnéztem.

Muslim's Prayers times
Muslim’s Prayers times

Az Iszlám vallásban az imaidő, meg az imádkozás nem olyan egyszerű, mint elsőre látszik. Mondjuk elsőre se látszik egyszerűnek.

A napi ötszöri (néha hatszori) imádkozás mindig a naptól függ. Az egyik ima napkeltekor van, míg a másik napnyugtakor. A többi pedig ezek szerint van elosztva. Azt viszont tudjuk, hogy Nap minden nap más időpontban kell és nyugszik. Ráadásul az időpontok még helyfüggőek is.

Szerencsére viszont a mai telefonokban már van GPS, ami kiszámolja a helyzetünket, majd ez alapján egy program ki lehet kalkulálni a pontos imaidőket.

Sőt! A másik fontos kérdésre is választ kaphatnak a hívők: merre van Mekka. Hiszen a pozíció után azt is megadhatja egy program.

Mindezek után már csak „apróság”, hogy ha van egy ilyen programunk, akkor az Iszlám naptár is be legyen tápláva. Hiszen az se az egyszerűek közé tartozik.

Nosza, Androidosként nekiestem a Google programtárának, és átnéztem pár variációt abban a reményben, hogy angol nyelvűt is találok közötte. A legjobbnak a Muslim’s Prayers times nevezetűt találtam.

Az egyik fontos szempontot mindjárt teljesítette is: tud angolul. 🙂 Bár a mellékelt képeken ez nem mindig látszik, azért higgyétek el. 🙂

Muslim's Prayers times
Muslim’s Prayers times

A program mindjárt a megnézi a helyzetünket (GPS vagy telefoncella alapján), és kiszámolja az imaidőket. És megmutatja, hány percünk van még a következőig.

Első tesztbe mindjárt kiderült, hogy valami nincsen rendben a számolással. Oké, hogy a szomszédos hodsza a héten kicsit lassabb a megszokottnál, de 20 percet azért nem szokott az ezán késni. Úgyhogy megnéztük a beállításokat. Elég komoly meglepetés várt ott.

Mindjárt azzal kezdi a program, hogy melyik számolási módszert szeretnénk használni: Leva Research Institute (Qom, Irán), University of islamic Sciences (Karachi), Islamic Society of Nord America, Muslim Word League, Umm al-Quare (Mekka) és Egyptian General Authority of Survey.

Tessék csak választani! Sokszor ezán telt el, mire sikerült megtalálni a megfelelőt. Isztambul az egyiptomi számoláshoz áll a legközelebb. De még így is kellett néhány korrekciót beleépíteni. Általában +5 percet. Szerencsére a program erre is ad lehetőséget. Egyedül a hajnali imaidőt nem sikerült beállítani, mert olyan korán nem keltem fel.

Muslim's Prayers times
Muslim’s Prayers times

A program egyébként mindent teljesít, amire egy muszlim hívőnek csak szüksége lehet: előre figyelmeztet az imaidőre. Majd pedig néma módba kapcsolja a telefont, hogy senki se zavarja meg az imádkozást. No és persze ott van benne a Mekka felé mutató iránytű, és az Iszlám naptár is (ebből is több fajta van ám).

Muslim's Prayers times
Muslim’s Prayers times

Oké. Ez így mind szép, és nagyon jó. Viszont ha valaki másik vallási csoportba tartozik, akkor mire tudja ezt a remek programot használni?

Leginkább turistaként lehet nagyon hasznos, hogy tudjuk, mikor is vannak az imaidők, és ahhoz tudjunk alkalmazkodni. Nehogy véletlenül megzavarjuk a szertartást. Vagy ha valaki éppen arra kíváncsi, akkor tudja, mikor kezdődik. Vagy ha szeretnénk videóra venni a müezint, akkor ne kelljen egész nap a minaretre fókuszálva várakozni. Vagy ha netalán dzsámit építenénk, akkor mindjárt be is tudjuk tájolni Mekka felé.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Imára hív a telefon, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

2 Replies to “Imára hív a telefon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .