Rumli kalandjai Isztambulban (BüyükAda 2.) – 26. rész

Sziasztok, Rumli vagyok, még mindig Isztambulból. De ez egy másik Isztambul, mert cser-nél nyaralok Büyükadán. És ma olyat csináltam, hogy a cser azt mondta, inkább tartsam titokban, mert ilyet rendes tigris nem csinál. Kíváncsiak vagytok, ugye? 🙂 Hát megsúgom, de aztán el ne mondjátok senkinek! Fügét loptam!!!! De titok! De nagyon fincsi volt.

De előtte még olyan sok minden történt, szóval megyek szépen, sorjában. Először is lélekvándorlást láttam. Igaziból törökül a leylek vándorolt, vagyis sok leylekler – merthogy a gólya törökül leylek, én meg láttam, ahogy sok százan repülnek dél felé! Nagyon meghatódtam! És ezentúl lélekvándorlásnak fogom hívni azt, amikor a gólyák délre vonulnak, mert annyira gyönyörű! És a törökök azt mondják, hogy aki látja a gólyákat vonulni, az a következő évben sokat fog utazni! Hát nagyon remélem, hogy sikerül és én is sokat fogok utazni. Majd jól meglátogatok másokat is, ez a tervem!

Lélekvándorlás
Lélekvándorlás – avagy a gólyák (leylek) vonulása délre

Na, amint tudjátok egy gyönyörű szigetre jöttem és ma körbesétáltunk, hogy lássam, milyen szép házak vannak itt. Fából épültek és úgy hívják őket, hogy kösk. Mi sajnos nem köskben lakunk, hanem csak olyan sima apartmanban, de a szomszédunkban van egy lakatlan kösk, ami recseg-ropog, ha nagyon fúj a szél. Viszonyt gyönyörű és romantikus. Ezen kívül még vannak villák is, azok modernebbek mint a kösk, és sokszor kőből, téglából épültek. A kösk az nagyon elegáns dolog, mert a régi, daliás időket idézi, amikről Orhan Pamuk bácsi is mesél az Isztambul című könyvében. Igaz, ő azt mondja, ezek huzatos épületek. Hát az lehet, de ilyen nagy nyári melegben senki nem bán egy kis huzatot.

Köskök
Köskök

Büyükada szigetén nyáron sokkal többen laknak, mint télen. A szigetnek két része van, a Nizam mahallesi, ahol csupa nyaraló, villa és kösk van és a Maden mahallesi, ahol meg azok az emberek laknak, akik kiszolgálják a nyaralókat. A boltosok, ingatlanügynökök, rendőrök, taxisok (ez nagyon izgalmas ám itt!), postások, kertészek, kihordók, tanárok, házvezetőnők, patikusok, patkolókovácsok,  és mindenféle más foglalkozású emberek. Ott van néhány iskola,  mecset, templom és jó, ha tudjátok, az Ipek büfével szemben van a Vatikán Törökországi nagykövetsége is! Könnyű megtalálni!

Villák
Villák

Na, szóval mindenféle foglalkozású emberek laknak itt, de van egy nagyon különös foglalkozás, ami sehol máshol Isztambulban nincs: A lovastaxi sofőr! Mert a szigeten nincsenek ám autók! Illetve van néhány: a kukás, a mentő, az erdészet három terepjárója, egy halottaskocsi és a rendőrség két autója és egy nagy motorja járhat a szigeten, senki más. Egyszer volt itt egy aszfaltozós autó, de azt este el is vitte a komp. Ezen kívül csak biciklik, elektromos biciklik, és lovaskocsik járnak. A lovastaxit úgy hívják, hogy fayton és tulajdonképpen egy hintó. A faytont két ló húzza, általában vágtatnak velük. Ezek a lovak nagyon picik és kecsesek. A faytonon van pedál és van egy kar. Mivel a pedált könnyebb gyorsan és erősen nyomkodni, az a csengő, a duda faytonra aktualizált változata. A kar pedig a kézifék, ha betekerik, akkor lassítja a kocsit. Mondjuk 120-ról 100-ra. Annál kevesebbel nem mennek. A kanyarodás természetesen ilyen sebességnél főként szerencse kérdése, úgyhogy nagyon kell figyelni, amikor átkelünk egy-egy forgalmasabb kereszteződésnél!

A lovak néha nincsenek szolgálatban, ilyenkor barangolnak az utcákon és felcsipegetik a maradékot. Még kukázó lovat is láttunk, csak akkor pont nem volt nálunk a fényképezőgép. De azt lefényképeztük, ahogy a kiscsikó meg a mamája hullott ringlót csipeget a földről. Nagyon édi, meg is simogattam őket!

Lovak és a fayton
Lovak és a fayton

Amikor ballagtunk haza, képzeljétek láttam egy csomó gázpalackot és vizes ballont az út mellett. Hirtelen megijedtem, hogy Molotov koktél, de cser megnyugtatott, hogy ez a helyi disztribúciós központ, vagyis elosztósarok. A víz és gázkiszállítók ide hozzák a kiszállítandó cuccot a boltból, és leteszik azoknak, akik majd elviszik a házakhoz. Ez nagyon izgi! Aztán láttam még faytonokat, meg egy nagyon izgalmas házszámtáblát. Az volt ráírva, hogy a Nevzat Bey utca 13 az alsó lakók száma, 15 a középsőké és 17 a felsőké, de egyébként a régi szám a kilenc, és jobb, ha a portás iparkodik, mert van egy nagy kutya, aki majd jól megtépi a nadrágját. Hát nekem ez a tábla nagyon tetszett! Le is fényképeztettem magam vele!

Az út hazafelé
Az út hazafelé

Egyébként a vízházhozrendelés is nagyon izgalmas dolog! Egyáltalán: itt mindent házhoz lehet hozatni. Minden üzlet osztogat hűtő mágneseket, amin egy kép van arról, hogy ők mit árulnak (hal, gáz, pide, kenyér, zöldség-gyümölcs, stb.) és egy telefonszám. Ezután, ha bármire szükséged van, akkor csak hívod a számot, megmondod, mit szeretnél, és majd hozzák. A szigeten aranyszabály, hogy nem várunk semmire. Megrendeled és  nyugodtan elmehetsz a strandra, mert a kiszállító majd leteszi a teraszon, és ta pedig hazafelé beugrasz a boltba és kifizeted. Vagy ha otthon van valaki, akkor ő kifizeti otthon. Vagy kifizeted, amikor legközelebb találkoztok. Mindenki ismer mindenkit, ha külföldi vagy, akkor téged különösen. 🙂 A víz egyébként nagyon praktikusan van csomagolva: 19 literes nagy ballonban hozzák és amikor ideér, akkor leveszik a kupakját, rátesznek egy pompás kis pumpát és már folyik is az éltető nedü!

A vízszállítás fázisai
A vízszállítás fázisai: a vízhordó ló, vizesék szóróhűtőmágnese és a vízcsapoló szerkezet

Na és utoljára azt is megmutatom, hogy loptam fügét. De ezt csak titokban, mert tényleg nagyon szégyellem magam, de nem tudtam neki ellenállni! Csábítólag kandikált a füge rám, csábjait már sehogy se állhatám – Petőfivel szólva. A lényeg az, hogy felmásztam a fügefára és leszakítottam egy fügét. Aztán meg jól megettem! Csudaszép piros volt a belseje, és finom édes, friss és szottyos egyszerre – mmmmmmmm, imádom!

Rumli fügéje
Rumli fügéje

Azért azt láthatjátok, hogy egy fügefalevél, az nem semmi, elég jól el tudja takarni, amit el kell takarnia! Majd holnap folytatom, most elfáradtam. Sziasztok!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Rumli kalandjai Isztambulban (BüyükAda 2.) – 26. rész, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .