Rumli kalandjai Isztambulban (BüyükAda 3.) – 27. rész

Sziasztok! Rumli vagyok, Isztambulból, vagyis, egészen pontosan Büyükadáról, ahol csernél nyaralok. Ma voltunk bevásárolni! Egészen pontosan egy hatalmaaaaaaaaas dinnyét vettünk!

Úgy kezdődött, hogy metanulmányoztuk a nagyiutánfutókat, azaz a kerekes bevásárlótáskákat, amiket itt mindenki használ, ha éppen maga akarja hazavinni, amit vásárolt. Van kiskerekű, nagykerekű és triplakerekű. A kiskerekűek általában már régiek, mert most csak nagykerekűt meg triplakerekűt lehet kapni. A nagykerekű még tigrisaggyal is egyszerű, mert a nagy kerék az hamarabb otthon van, ez így logikus. De mi az a hármas kerék? Képzeljétek, az olyan, hogy a lépcsőn is fel lehet húzni, mert nem csak a kerekek forognak, hanem a három kerék is egy tengelyen, ezért fel tud menni a lépcsőn. Ha húzzák. De azért nagyon tutiiiii! És képzeljétek, nekünk is olyan van! Úgyhogy haza is vittünk egy tíz kilós dinnyét mind a nyolcvanhárom lépcsőfokon, gond nélkül.

A dinnye projekt kellékei: dinnye, Rumli, lépcső és a triplakerekű lépcsőjáró bevásárlótáska
A dinnye projekt kellékei: dinnye, Rumli, lépcső és a triplakerekű lépcsőjáró bevásárlótáska

Ezeken a meredek utakon persze mindenki úgy közlekedik, ahogy tud. A szigetek híresek arról, hogy itt lehet kerékpározni, sőt, nagyon sok embernek van bicaja. Csernél még nekem is találtunk egyet, nagyon menőőő vagyok rajta! De itt nagyon sokféleképpen közlekednek! A postásnak sárga elektromos kismotorja van, csináltam is nektek róla egy képet, a csudaszép postaládával együtt, a közterület felügyelők golfautókkal járnak, meg terepjáróval, ha messze mennek, a turisták bicajjal, sőt a merészek tandem biciklivel, a helyiek meg hol ezzel, hol azzal, ami éppen akad és gurul. Van, aki áruházi bevásárlókocsival gurul le a lejtőkön, van, aki felkéretőzik a hivatalos járművekre, van, aki faytonnal jár, és sokan sétálnak

Hivatali golfautók, postásbicikli és Rumli bicaja
Hivatali golfautók, postásbicikli és Rumli bicaja

De a legeslegmenőbbek a segway-os rendőrök! Úgy is tudnak szlalomozni a tengerparti sétányon a sétáló tömegek között, hogy közben sms-t írnak! A saját szememmel láttam! Nagyon-nagyon szeretnék én is beach-rendőr lenni!!! Térdgatyájuk van, menő polis feliratú pólójuk, és jó sötét napszemüvegük. Szerintem ez nekem is nagyon jól állna!

Bicajok és a rendőrségi segway
Bicajok és a rendőrségi segway

Egyébként itt a lányok is lehetnek menők, mert hatalmas választék van virágfüzérekből, koszorúkból és kalapokból. Aki idejön a szigetre mindenki vesz valamit a fejére. A legszebb a virágkoszorú, és akkor tényleg mindenki tudja, hogy itt jártál, még akkor is, amikor este már visszaérkezik az ember a városba. Mert ilyen szép koszorúkat csak itt lehet kapni! De aki nem szereti a koszorút, az kalapot is vehet, vannak nagy karimások, meg kis karimások, meg tengerészsapkák – szóval, itt mindenki lehet nagyon menő!

Kalapok és koszorúk
Kalapok és koszorúk

Szóval, így telik az én nyaralásom Büyükadán, ami azt jelenti, hogy Nagy Sziget. Ebből a Büyük a nagy és az Ada a sziget. Amikor a hangosbemondó – mert olyan is van ám! – bemond valamit, mindig úgy kezdik, hogy „Sayın Adalalar!”, azaz „Tisztelt Szigetlakók”, ha ide akartok jönni, akkor az Adalar (szigetek) feliratú kompokra kell szállni. Indulnak Kabataşból, Kadıköyből, a régi kikötőből, sőt most már Eminönüből is, meg Bostancıból is, természetesen.

A szigetcsoportban, amihez tartozunk összesen kilenc sziget van , ebből öt lakott négy nagy, meg egy picike: Büyükada, Heybeli, Burgaz, Kınalı és Sedef. Kérdeztem a csert, hogy mit jelentenek a nevek, de csak Büyükadát tudta, mert az a Nagy sziget, meg a Heybelit, ami két hegycsúcsból áll, ami úgy néz ki, mint azok az általvetős táskák, amiket lovakra szoktak tenni, ez ennek a táskának a neve, Kınalı pedig azt jelenti, hogy vörös sziget, mert a földje vöröses színű és ebből régen festéket is nyertek. De a többit nem tudta. 🙁

Igaziból ide lazázni érdemes jönni, meg fürödni, pihenni egy napot. Vannak kolostorok a hegytetőkön, de nagyon meleg van és nagyon magasan vannak, 30 fokban én nem szeretek hegyet mászni. Bár a naplemente mesés látvány a hegytetőről! Az utolsó hajó este 10:40-kor megy vissza Kabataşba, úgyhogy bőven van idő lejönni naplemente után és inni még egy jó rakıt mezékkel a tengerparti éttermekben.

Hát, lassan véget ér a vakációm, megyek vissza Árpihoz meg a többiekhez, de remélem, majd ti is meghívtok néha magatokhoz, hogy mesélhessek más helyekről is! Sziasztoooooooooook!

cser

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Rumli kalandjai Isztambulban (BüyükAda 3.) – 27. rész, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Ilyen idő van nálunk: Hely: Istanbul / BuyukAda Hőmérséklet: 23 °C. Páratartalom: 73%. Szél: 50° 9km/hr few clouds
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .