Emeletes parkoló

Isztambulban miből van sok?

Persze macskából meg kebabból. De azon kívül?

Autóból!

És hova pakoljunk ennyi autót (mert ugye a kebabot megesszük, a macskák meg elszaladnak)? Ahogy Musztafa mondta Alinak: pakold csak őket egymásra!

Emeletes parkoló
Emeletes parkoló

Isztambul is egy olyan hatalmas világváros, ahol mindenki autózik. És bizony, a parkolás komoly probléma, annak ellenére, hogy néha egy-kettőt bedobnak a Boszporuszba. És azért az a Boszporusz is igencsak tele van már ilyesmikkel, mint megunt hajók, megunt autók, megunt feleségek, megunt oszmán politikusok, stb… De már a bizánci időben is oda dobálták be a megunt embereket és dolgokat. Ami persze jót tett a zsákipar fellendülésének.

Csakhogy van néhány probléma ezzel: Egyik, hogy egyszer a Boszporusz is meg fog telni (bár a miniszterünk éppen egy újat ás). Másik pedig, hogy ami oda bekerült, nem lesz használható többé.

Így aztán nem jó ötlet, ha minden este bedobjuk az autónkat a nagy szorosba, mert reggel nem lesz mivel munkába menni. Így aztán az autókat inkább máshova pakolják le nappalra és estére.

A gond csak az, hogy nagyon nincs hely. Csak egy gyors számolás: ha Isztambul lakosságából csak minden tizedik jár autóval, az kb. 1,5 millió ember. Egy átlagos családi autó kb. 8 m²-nyi helyet igényel, ha szorosan a fal mellé van állítva, és még a tükröket is becsukjuk. Ez az a terület, ahova bármelyik török csukott szemmel le tud parkolni. Az ügyesebbeknek elég ennek csak a 60% is. 🙂
Mindez összesen 12 millió m², ami 12 km².

Ez mondjuk nem tűnik nagynak, mert csak a tizede Veszprémnek. De azért ötszázezerszer nagyobb, mint egy nappali. Vagy másképpen számolva ennyi autó helyére 200.000 török éttermet lehetne rakni. Ami, lássuk be, nagy veszteség a világnak!

De azért szerencsére már dolgoznak a megoldáson. Nemcsak hogy egy halom autó folyamatosan mozgásban van, de még a parkolóházak mellett ilyen emeletes szabadtéri parkolók is jelennek meg:

Emeletes parkoló
Emeletes parkoló

Szükség is van a nyitott parkolókra. Ugyanis Törökországban nagyon magas a benzin ára. Így rengeteg kocsi át lett alakítva gázüzeműre (ezt itt LPG-nek hívják). Velük viszont nem lehet zárt parkolóba behajtani.

Emeletes parkoló
Emeletes parkoló

Persze most majd jön a kérdés, hogy aki felülre parkolt, hogy veszi le az autóját (no meg hogy száll be), ha valaki éppen alatta parkol.

De semmi gond. Ugyanis a kocsikat nem a tulaj parkolja le. Török szokás szerint a parkolóba mi csak berakjuk az autót, meg odaadjuk a kulcsot a parkolóőrnek, és ő fog vele leparkolni. Hogy utána mi történik a kocsinkkal, azt pedig jobb nem látni. De jó eséllyel több száz km-t fog megtenni, ameddig beügyeskedi valamelyik sarokba, miközben a többit odébb tologálják…

2 Replies to “Emeletes parkoló

  1. Ezt én is megcsodáltam, amikor télen ott jártunk. Hasonló képeket készítettem, csak azokon még némi hó is volt 🙂
    Nagy előnye ennek a rendszernek, hogy könnyű a kapacitását bővíteni, felfelé rengeteg hely van 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük