Rajzolj Török lírát!

No persze nem úgy, hanem csak az új Török líra szimbólumát.

Egyébként is teljesen felesleges úgy rajzolni, mert le lehet tölteni az internetről. 🙂

2012. március 12-től életbe lépett a Török líra szimbólum. Ami így néz ki:

Török líra szimbólum
Török líra szimbólum – Forrás: Török Nemzeti Bank

A Török Nemzeti Bank oldalán érdekes adatokat találhatunk tóla. Pl. kiderül, hogy TL használat nem szűnt meg. Mint ahogy az új szimbólum sem kötelező, hanem csak ajánlás. Elsősorban olyan helyeken, mint táblázatok, grafikonok, ábrák, stb.. Ahol jól néz ki. Szövegkörnyezetben a TL vagy a Török líra (Turkish lira / Türk lirasi) továbbra is használható. Az xe.com egyébként kitartóan a TRY (új Török líra) rövidítést használja.

A Török líra szimbólumáról is találunk egy rövid történetet. A két párhuzamos vonal pont az arany-metszettben (más néven optikai középen) van elhelyezve, így jobb a szemnek, kedvesebbnek tűnik. A jobbra felfele ívelő vonalak pedig a török pénznem emelkedő tendenciáját jelölik, így az egész optimista képet mutat. Ezért is ajánlott csinos grafikonokon ilyen vidám szimbólumokat használni. Leginkább, amikor a befektetőknek azt vázoljuk, miért is veszteséges a cégünk.

A Török Nemzeti Bank oldaláról le is tölthetjük a Török líra szimbólumát JPG formában (lásd a fenti képen). De akár mi magunk is megszerkeszthetjük otthon (erre majdnem írtam egy magyar politikai viccet).

Török líra szimbólum szerkesztése
Török líra szimbólum szerkesztése (klikk a teljes méretért) – Forrás: Török Nemzeti Bank

Persze lehetünk lusták is (miért is ne), és letölthetjük a vektoros svg fájlt a Wikipédiáról. Ami azért már jobban használható, mint a jpg.

A Török Nemzeti Bank ezek mellett szintén segít minket előrekészített betűkészlettel, hogy szövegíráskor is gond nélkül használhassuk az új szimbólumot. Ezen az oldalon letölthetjük Windows, Macintosh, de még számos Linux verziókra is.

Sőt! Még Android és iOS is szerepel a listán. Hiszen ki akarna úgy tőzsdézni, vagy a főnök pénzén üzleti nyaraláson úton részt venni, hogy nem a telefonja nem jelzi ki rendesen a szimbólumokat.

Mellette megtaláljuk a telepítési instrukciókat is. Érdekes módon mind a két sor PDF-be került fel az oldalra, aminek így nem látni túl sok előnyét. Viszont legalább megtudtuk, hogy egy Halil Burak Sakal nevű srác készítette Microsoft Word 2010-es verzióval. (Csúnya dolog az internet, mert ezek után egy percen belül megtaláltam a LinkedIn profilján a fényképet, majd pedig sok minden mást is, köztük az e-mail címét. Tessék jól odafigyelni, mit töltünk fel magunkról!!!).

Tehát ő az új Török líra szimbóluma. Most úgy is jön a tél, meg az hideg idő. Hétvégenként lehet gyakorolni, hogy majd ha jövőre Isztambulba vásárolgatni, akkor a bazárba pontosan le tudjuk rajzolni, hány lírát is vagyunk hajlandóak a csilingelő papucsra áldozni. Nehogy véletlenül elrontsuk, és eurónak látszódjon!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Rajzolj Török lírát!, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
 

4 Replies to “Rajzolj Török lírát!

 1. Hi. I read your post about Turkish lira sign. What you wrote on Turkish lira sign are true and we could not even imagine that we could reach some audience reading Hungarian when we launched the Turkish lira sign.
  On the website of the Central Bank of the Republic of Turkey, there was a pdf file consisting of installation instructions. I guess that you came across this file and checked the author of it. Then you found my linkedin profile and e-mail. But still, I didnt receive any emails from you and looking forward to getting an email with your opinions as soon as possible.
  Thank you.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (1 vote cast)
  1. How nice of you to pay a visit here! I hope, this is the beginning of a next extremely interesting blog entry. 🙂

   Milyen jófejség: remélem, leszerveztek egy interjút. 🙂

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .