Film: Török fürdő (Hamam)

Az Isztambul című film nagy sikerére való tekintettel előkotortam egy másik filmet, ami hasonló témában készült. Csak éppen jobb lett.

Ez a Török fürdő vagy más néven Hamam

Hamam
Hamam (Forrás: IMDb)

Persze ezt is lehet kritizálni bőven (meg is tették annak idején), hogy meleg (pedig ma már egy sima esti híradó is melegebb), meg ilyenek. De viszont ez legalább egy reális világot mutat be. Ez persze nem jelenti azt, hogy félnünk kellene a török fürdőktől (hamam), hogy melegek leszünk, ha egyszer oda bemegyünk. Bár az biztos, hogy odabent meleg van. És ezt az utolsó mondatot mindenki értelmezze úgy, ahogy csak akarja! 😀

Egy valódi hamam: Çemberlitas
Egy valódi hamam: Çemberlitas

A port.hu leírása a filmről:

Francesco a magabiztos és független fiatal építész feleségével, Mártával dolgozik Rómában. Egy nap levelet kap a Török Nagykövetségtől, amelyben harminc éve Isztambulban élő nagynénje haláláról értesítik. Felesége sürgetésére odautazik, és kiderül, hogy öröksége egy törökfürdő. A kezdeti idegenkedés után egyszerre csak magával ragadja ez a világ, amely teljesen más, mint az addig megszokott életstílusa. Úgy dönt, hogy marad.

“Szerencsés voltam, hogy két kultúrában – a törökben és az olaszban – nőhettem fel, mert mindkettő gazdagabbá tett, és hozzásegített ahhoz is, hogy jobban megértsem önmagam. Ahogyan ez a film szereplőivel is történik.” (Ferzan Özpetek)

Ez a film 3 díjat is kapott az Antalya filmfesztiválon 1997-ben (legjobb film, legjobb rendező, legjobb filmzene). Ezen a filmfesztiválon idén a magyar rendező, Szabó István a zsűriben vesz részt.

A film szerintem nagyon jól megmutatja, hogyan is ragadja meg az embert Isztambul, és az itteni világ. No és persze a török család is nagyon élethűre sikerült.

Miután a vékony, olasz nő pukkadásig ette magát, a török háziasszony elkezdi kérdezgetni: miért nem eszel? talán nem ízlik a főztöm? nem is ettél semmit! Majd pedig másnap reggel hívja az olaszt reggelizni. De az elutasítja, hogy ő nem szokott reggel enni. Mire a török háziasszony válasza: hát azt látom!

Úgyhogy a film minden ízében egy valódi Isztambult mutat be. Így tudom ajánlani mindenkinek! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Film: Török fürdő (Hamam), 10.0 out of 10 based on 3 ratings
 

One Reply to “Film: Török fürdő (Hamam)”

  1. Tyű,de sokszor láttam ezt a filmet. Talán épp ez volt az első,amelyen láttam Isztambult,s rögtön megfogott, főként a Hamam párás, meleg,misztikus világa. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .