Isztambul panoráma a levegőből

Aki már járt Isztambulban, biztosan bejárta már az utcákat. Meg a mecseteket is. És még tengeren is volt. Sőt! A föld alá is lement az Elsüllyedt palota nevű víztározóba.

Úgyhogy itt az ideje, hogy Isztambult a levegőből is megnézzük!

Isztambul a levegőből
Isztambul a levegőből – Airpano

Moszkvában hét ember (köztük két Szergej, mert annak mindig kell lennie egy orosz csapatban) úgy döntött, hogy miért is túrázzanak lent a földön, ahol egyébként is tömeg van. Felszálltak hát egy helikopterre, és onnan kezdtek fotózni.

Ennyien azért nem férnek be mind a helikopterbe, vagy ha mégis, akkor se tud mindenki fényképezni. Így a „rendes” nagy propelleres mellett kicsi rádióirányítású helikopterről, és léghajóról is készülnek a panoráma képek.

Majd pedig felrepülnek egy jó helyre, és lehet fotózni megállás nélkül! Milyen jó is, hogy eljött a digitális fényképezőgépek kora. Mert ha több ezer tekercs hagyományos filmet kellene begyömöszölni a helikopterbe, akkor a pilótának már nem maradna hely…

Az AirPano a világ 140 helyén fotózott eddig, ahol több, mint 500 panorámaképet készítettek. Köztük ilyenek, mint Párizs, Róma, Velence, Machu Piccu, Angyal vízesés (Venezuela), Nasca vonalak,  stb…

És természetesen Isztambul is ott van a listán. Különben honnan lenne a bejegyzés? 🙂

Be kell látni, hogy erre a kilátópontra egyetlen utazási iroda sem visz el minket. De még az alkalmi utcai idegenvezetők sem. Velük egyébként is csak a legközelebbi szőnyegboltba juthatunk…

Az első panorámakép a Kék Mecset felett készült. De a kis helikopter ikonokra (vagy a jobb oldali listára) kattintva átjuthatunk másik „kilátókba” is. Így körbenézhetünk az AyaSofya felett (meg belül is), vagy a Szulejmán mecsetet is, ami a mellette lévő Aranyszarv-öböl miatt is érdekes.

Az egyik panoráma pedig különlegesen izgalmas. Itt ugyanis jól látszik az az ősi út, amely egykor a két Rómát kötötte össze a szárazföldön. Még ennyi év után is élesen kirajzolódik, ahogy elindul az AyaSofyatól (itt van a birodalmi nulla km is, bár akkoriban nem volt km), majd elmegy a Çemberlitas és a Bazár mellett, végig a hegygerincen el egészen a Héttoronyig, a Birodalmi kaupig. Majd onnan halad tovább Edirne városán keresztül Bulgáriába.

Persze már akkoriban is ismerték a rövidebb út fogalmát. Így az Edirnébe vezető út, az Edirne Kapı-n vezet keresztül, ami az Aranyszarv mellett halad. Ma már azt sem használják, mert van egy még rövidebb út is…. 🙂

Mindenkinek ajánljuk, mert érdekes helyeket lehet látni olyan szögből, ahova csak ritkán lehet feljutni.

Az oldal címe itt található:

http://www.airpano.com/

Köszönet a linkért Platschu-nak! 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Isztambul panoráma a levegőből, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

4 Replies to “Isztambul panoráma a levegőből

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .