A magyar Aglaja nyerte a török fesztivált

Deák Krisztina filmje első külföldi bemutatkozása alkalmával elnyerte a legjobb film és a török filmkritikusok díját is az antalyai filmfesztiválon.

Aglaja
Aglaja – Fotó: Ristretto Distribution Kft

Deák Krisztina Aglaja című filmjét először láthatta a nemzetközi közönség a tegnap este véget ért antalyai filmfesztiválon. Az idén 49. alkalommal megrendezett fesztivál díjátadóján Deák Krisztina személyesen vette át a nemzetközi versenyprogram legjobb játékfilmjének járó díjat és a török filmkritikusi szövetség Siyad díját. A zsűri elnöke Szabó István filmrendező volt. Az antalyai mustra a térség vezető filmes rendezvényeinek egyike, az idén 49. alkalommal megrendezett filmünnep rangos versenyprogramjába tíz új filmet hívtak meg a szervezők.

Deák Krisztina (Eszterkönyv, Jadviga párnája) legutóbbi filmje anya és lánya egymásrautaltságáról, a család széthullásáról, az összetartozás nagyszerűségéről és átkáról, a felnőtté válásról szól. A főszerepekben Ónodi Eszter, Bogdán Zsolt és Jávor Babett látható.
A történet valós eseményeket dolgoz fel, egy menekült kelet-európai artistacsalád kálváriáját meséli el Nyugaton. A forgatókönyv, melyet a rendezőnő jegyez, a fiatalon meghalt, román származású svájci írónő, Aglaja Veteranyi A gyermek a forró puliszkába esett című regénye alapján készült. A lengyel és román partnerekkel koprodukcióban készült film operatőre Máthé Tibor volt, magyar producere Muhi András, gyártója az Inforg Stúdió.
Az Aglaja című filmet csütörtök óta játsszák a magyar mozik.

Deák Krisztina átgondolt és erős filmet rendezett, amelyből a számos remek alakítás mellett is kiragyog Ónodi Eszter érett és mély alakítása. Rajta kívül a kicsi Aglaját játszó Jávor Babettet kell kiemelni: felnőtteket meghazudtoló érettséggel és hihetetlen bájjal formálja meg a kislányt, akinek tisztaságát még a felnőttvilág sem képes beszennyezni.

Forrás: mno.hu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
A magyar Aglaja nyerte a török fesztivált, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Ilyen idő van nálunk: Hely: Antalya Hőmérséklet: 27 °C. Páratartalom: 42%. Szél: 220° 3km/hr clouds and visibility OK
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .