Jön az Áldozati ünnep

Kevesebb, mint egy hét, és itt az Áldozati Ünnep. A törökök második Karácsonya/Húsvétja a Ramazán (Ramadán) után.

Ez leginkább onnan látszik, hogy a boltokba kezdik felhalmozni a cukrokat, megjelentek asegítsünk egymásnak reklámok. És persze össze-vissza kóborolnak a tehenek.

Az Áldozati Ünnep 2012-ben október 25-28 között van. Erről bővebben lesz majd egy bejegyzés. Utána pedig mindjárt 29-én a Köztársasági Ünnep (a Köztársaság kikiáltása/megalakulása ünnep, de erről is lesz még bejegyzés! 🙂 ).

Ez a turisták számára azt jelenti leginkább, hogy október 25-én minden zárva lesz. 26-án csak majdnem minden. Míg 27-án sok minden. 28-án meg akár nyitva is lehetne az, ami egyébként a vasárnap ellenére is nyitva van. Majd pedig 29-én már csak a bankok és a hasonló intézetek lesznek zárva. Este pedig hatalmas utcabál. Ellentétben az előző napokkal, amikor pedig Isztambul teljesen üres lesz.

Hiszen mindenki hazamegy a rokonaihoz, hogy újratervezzék a tehén állományt.

Ugyanis ez az az ünnep, amikor a család összegyűlik, levágnak egy állatot (ez az áldozat), melyet majd 5 részre osztanak. Egyik marad a családnál, egy megy a rokonoknak, egy az ismerősöknek, egy a szomszédoknak, és egy a szegényeknek. Bizonyos szempontból a magyar disznóvágáshoz sokban hasonlít. Csak itt nincs reggeli pálinka, van helyette sok imádkozás.

A leggyakoribb állat a marha és a bárány. De hivatalosan bármit lehet, amit azért még 5 fele szét lehet osztani úgy, hogy azzal mindenki jól lakjon. És persze nem disznó.

Ilyenkor tehát megnő az igény a nagytestű állatokra. Olyannyira, hogy nagyon sokat külföldről hoznak be.

Érdekesség, hogy az EU-ból Magyarország az egyetlen, amelyik marhát szállíthat Törökországba. Ugyanis olyan magasak a minőségi követelmények, hogy más EU-s ország azt nem tudja teljesíteni.

A tehenek pedig úgy tűnik, nem rajonganak túlságosan az utazásnak. Így mint a jó turista, ott próbálnak megszökni a csoporttól, ahol csak lehetséges. Minden jel szerint egészen jól csinálják, hiszen egyre több helyen bukkannak fel hirtelen. Elsősorban természetesen a híradóban.

No persze nem a híradó székházát lepték el (bár az se volna meglepő), hanem a riporterek mennek ki a helyszínre, hogy ezúttal valódi marhákat interjúvoljanak.

Mindez azért nem jelenti azt, hogy fel-alá marhák kóvályognak Törökországban, betérnek a bazárba, salátát esznek az éttermekben, stb… Azért aki csak teheti, részt vesz a begyűjtésükben. Ami további izgalmakat okoz. Bevett szokás ugyanis, hogy autóval kerítsék be az elkóborolt állatokat. De azért úgy, hogy a kocsiban, kamionban, csuklósbuszban ne essen kár, így mindig marad annyi hely, hogy az okos állat el tudjon surranni.

E mellett, hogy a marhák érkezése megmozgatja az országot, mindenki készül az ünnep többi részére is. Ilyenkor szoktak ajándékokat adni (elsősorban a gyerekeknek), amit persze egyetlen üzlet sem hagyhat ki. Így a szokásos különleges akciók mellett különleges ünnepi akciók várják a plázába látogatókat.

Úgyhogy aki csak teheti, most menjen el vásárolni! Mert ha véget ér majd az Áldozati ünnep, akkor úgyis újabb akciók lesznek. És akkor már más okból lesz érdemes elmenni vásárolni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
Jön az Áldozati ünnep, 10.0 out of 10 based on 6 ratings
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .