Harmadik repülőtér Isztambulba

Bemutatták a terveket arról, hogy hol, hogyan, meg miként lesz Isztambul harmadik repülőtere.

A változatosság kedvéért ez most nem a Márvány-tenger, hanem a Fekete-tenger partjára épül.

Harmadik reptér helye
Harmadik reptér helye. Forrás: memurlar.net

Ezen a fenti képen láthatjuk a két már meglévőt (Atatürk és Sabiha Gökçen), és felül pedig a Fekete-tenger mellett az új, harmadik repülőteret.  Az, hogy ennek mi lesz a neve, még nem dőlt el.

Isztambul már régóta tervezi, hogy lesz egy harmadik repülőtere. Hasonlóan, mint Budapesten a választásoknál mindenki metrót ígér, itt mindenki repteret ígért. Viszont valószínűleg nagy lökést adott, vagy fog adni a projektnek, hogy 2012. szeptemberében rekord méretű turista látogatott Isztambulba (940.156 külföldi. 2012-ben szeptemberig így már összesen 7.087.974-en! Év végig összejön egy Magyarországnyi turista).

Akinek jó szeme van, az azért felfedezi, hogy ezen a térképen más, eddig nem látott részek is vannak. Azt kell mondanom, hogy tényleg jó szemed van! 🙂

Itt találjuk a 3. hidat is. Meg ugyan erre fog haladni a 2. Boszporusz is (róla is lesz bejegyzés). De az még nincs rajta ezen a térképen.

A Fekete-tenger partja jó ötlet lehet reptér építésére, mert az még viszonylag üres (a fák tiltakoznak erre a kijelentésre). A gond az, hogy a Fekete-tenger partja még viszonylag üres.

Persze ez csak látszólag gond. Mert így szaftos beruházásokat lehet még számítani. Hiszen hova lehet még hidat, metrót, autópályát építeni, ha már megtelt a belváros? Építünk hát egy új városrészt! Aztán majd azt kötjük össze a belvárossal!

Azért ne feledjük el, hogy sok oka volt annak, hogy az emberek inkább a Márvány-tenger partjára építkeztek. Ebből csak az egyik az, hogy Róma abban az irányban volt. De ott van még a fekete-tengeri időjárás, ami nem igazán mondható kellemesnek. Így aki majd tudja, hogy az új, harmadik repülőtérre fog a gépe leszállni, vigyen magával extra zacskót. 😉

De a tervek még nem teljesen véglegesek. Lehetnek változások. Meg majd nemsokára (azt hiszem 2013 elején) jönnek az önkormányzati választások, és akkor még fogunk érdekes dolgokat látni. 🙂 Talán addigra lesz még 6. és 7. reptér, meg újabb Boszporusz tervek is (Mindenki kapjon saját Boszporuszt! 😀 )

Egyik lehetséges elképzelés
Egyik lehetséges elképzelés (forrás: gazetea24)

No, és akkor lássuk az adatokat. És a számokat!

Mindjárt az elején legyen egy jó nagy szám, ami megint alátámasztja a reptérre való igényt: 102,8 millió légiutas volt ebben az évben! Várhatóan év végéig meghaladja a 118 milliót!

A repülőtér területe 5 km x 7 km lesz. E mellé fejlett ipari területet is terveznek (kb 1100 hektár). Itt jön a képbe az is, hogy a közelben fog húzódni a Boszporusz 2.0 is.

A reptér elhelyezésénél fontos szempont volt, hogy a le és felszálló gépek olyan útvonalon haladjanak, amelyek lehetőleg elkerülik a várost, így minimalizálva a zajt. A mostani gépek ha kelet felől szállnak le, hatalmasat balettoznak, miközben kétszer átrepülnek a város közepe felett. Érdemes megnézni a flightradar24 oldalát egy átlagos napon, hogy micsoda forgalom van Isztambul felett. Míg ezt a bejegyzést írom, kb. 2 percenként megy el egy gép mellettünk, holott a reptér 15 km-e van tőlünk…

Továbbá a környezetbarát építés szellemében az egész terminál üvegbúrában lesz. Így csökkenthető a világításhoz szükséges energiafelhasználás (és növelhető a fűtésszámla). E mellett úgynevezett intelligens épület lesz, ami azt jelenti, hogy mindent úgy alakítanak ki, hogy a lehető legkevesebb energiát használja fel. Saját elektromos rendszere, fűtése és hulladékkezelője is lesz. Tehát mindenképpen odafigyelnek arra, hogy lehetőleg egy zöld repteret hozzanak létre. Ehhez kapcsolódóan még napelemek, napkollektorok is lesznek.

Négy terminál lesz, ami egy 350 m 1500 m hatemeletes épületből fog állni. A felső 3 emeleten ötcsillagos szállodák, kereskedelmi irodaházak fognak elhelyezkedni. Alul pedig hatalmas bevásárló központban lehet majd vásárolni. Aki pedig mindezt megunja, esetleg felszállhat egy repülőre is. 🙂

A belvárost (mármint a hagyományost, mert itt lesz majd egy új belváros is) gyorsvasúttal lehet majd elérni. A Taksim tér csak 15 perc lesz. Jah igen, a Taksim tér felújítása" href="http://isztambul.info/blog/2012/02/08/taksim-ter-felujitasa/">Taksim tér is át lesz építve. 🙂 Ez mintha a napokban el is kezdődött volna…

Igencsak törökös leszállópálya
Igencsak törökös leszállópálya (forrás:habertesi.com)

Összességében egy nagyon komoly és összetett projekt vár Isztambulba.

Megjegyzés: sajnos nagyon nehéz az adatokat összevadászni. Pontos forrást pedig még nem találtam meg. Így egyáltalán nem biztos, hogy bármelyik kép a majdani, végleges tervet mutatja. Sajnos még rendes, nagyfelbontású képet sem találtam… 🙁

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
Harmadik repülőtér Isztambulba, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
 

7 Replies to “Harmadik repülőtér Isztambulba

 1. Aztán majd jól bezárják az Atatürköt a végén, vagy csak belföldiek mennek majd oda. 🙁

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
  1. Elvileg pont az a gond, hogy a két reptér nem bírja már a forgalmat. Ezért kell a harmadik. A SB-en is már leszállnak a nemzetközi gépek, holott pár éve az csak belföldi volt.

   Persze vannak olyan elméletek is, hogy az Atatürk reptér túl nagy, és túl jó helyet foglal el ahhoz, hogy ott ne házak meg ipari park legyen. De e helyett én sokkal jobban el tudom képzelni (ha már korrupciós gondolatokkal játszunk), hogy egy új reptér sokkal jobb lehetőségeket ad. Akár helyezkedés szempontjából (azoknak, akik lemaradtak a korábbi két reptérről), akár a hely olcsó megvásárlása, majd eladása szempontjából. És itt még sok ötletem lenne, ki hogyan tud jól járni anélkül, hogy érdekelné is mi lesz az utasokkal. 🙂 Vagy hogy ezért a régit be kellene zárni.

   Nem nem akarok gonoszkodni, akkor azt mondom, hogy inkább az SB tehermentesítésére épül az egész. Főleg teher gépekre.
   Ha viszont a bezárást nézzük, szerintem az SB sokkal nagyobb veszélyben van, mint az Atatürk. Már a neve miatt is…

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .